Linkuri accesibilitate

Interviu cu Barbu Mateescu: „Pentru prima dată de la Revoluție vom avea turul I care va conta foarte mult”


Sondaj IMAS- iulie 2019 prezidentiale
Sondaj IMAS- iulie 2019 prezidentiale

Sociologul Barbu Mateescu explică, într-un interviu pentru Europa Liberă, cât de diferite sunt alegerile prezidențiale de anul acesta și ce potențial de schimbare a ultimului clasament IMAS există în următoarele săptămâni. Cine poate crește și cine poate scădea

Interviu audio cu sociologul Barbu Mateescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:46 0:00

Europa Liberă: Ce v-a atras atenția la sondajul IMAS?

Barbu Mateescu: „În primul rând, cota scăzută a candidatului Partidului Social Democrat, sub 10% din voturi, (7,5% n.r), apropiat de cel pe care-l avea Liviu Dragnea înainte să dispară din viața politică și, de asemenea, apar niște imprecizii, niște probleme, el a fost demarat cu șase zile înainte ca USR și PLUS să stabilească candidatul comun, și anume pe Dan Barna. De aceea, sondajul îl include și pe Cioloș. El nu reprezintă o imagine, foarte precisă, referitor la cum stau lucrurile acum, având în vedere că există un candidat comun în acel spațiu.

De asemenea, sondajul nu are cum să măsoare impactul pe care îl are o alianță Tăriceanu-Ponta, care tocmai a fost anunțată și care va aduce multe...mulți dintre oamenii care l-ar fi votat pe Ponta se vor îndrepta spre Tăriceanu.”

Europa Liberă: Acest sondaj îl prezintă pe Călin Popescu Tăriceanu un candidat al stângii. Credeți că va lua voturi de la PSD și de la ALDE?

Barbu Mateescu: „În mod cert. Scorul PSD este mult mai mare decât acel 7,5% al Vioricăi Dăncilă. Când vorbim despre dreapta și stânga în România, lucrurile sunt ceva mai complicate. Probabil că modul în care trebuie să privim aceste alegeri prezidențiale... este că există un segment în societate care vrea ca schimbările care se produc în societate, modernizarea, sincronizarea cu Vestul să se petreacă mai repede, și pe acești oameni îi găsim la USR, PLUS și Dan Barna. Există oameni care sunt relativ mulțumiți cu ritmul schimbărilor, dar se opun corupției, iar aceștia, un pic mai moderați sunt la Iohannis, Și sunt oameni care vor ca schimbările să înceteze, pentru ca România să se întoarcă, dacă se poate, în trecut și ca legăturile noastre cu Europa să fie ceva mai lente și schimbările, ceva mai digerabile și acest electorat prudent, mai, să-i zicem tradiționalist, jonglează între PSD și Tăriceanu. Tăriceanu, la fel ca și PSD-ul, are acest mesaj consecvent de cel puțin șapte ani de zile.

Europa Liberă: Klaus Iohannis are un electorat exclusiv preocupat de lupta anticorupție? Nu este și pro-european, pro-NATO? Cum se explică diferența mare dintre opțiunile în favoarea sa și pentru ceilalți candidați?

Barbu Mateescu: „Dacă ar fi adevărat, înseamnă că în următoarea perioadă Klaus Iohannis pierde procente, pentru că nu mai există un candidat semnificativ care să pună sub semnul întrebării foarte răspicat legătura noastră cu Europa. Poate, Tăriceanu s-o facă. Evident că există și alte teme care leagă electoratul de Iohannis, numai că, dacă observați, aceasta a fost tema principală cu care Iohannis a acționat public. El a făcut vorbire despre câteva teme, nu foarte multe, dar acțiunile sale au fost foarte coerente pe acest plan și, de aceea cred că aceasta este o valoare foarte importantă. Este una pe care el o împărtășește cu Dan Barna și cu electoratul USR-PLUS. Deci, acolo poate exista o competiție foarte interesantă în lunile următoare, cei doi candidați încercând să se diferențieze unul de celălalt.

Europa Liberă: Și credeți că Iohannis este pe un trend descendent? Dan Barna are șanse să câștige alegerile în turul al doilea?

Barbu Mateescu: „Trendul este un aspect foarte important. În mod interesant, după alegerile europarlamentare și referendum, intenția de vot pentru Klaus Iohannis nici nu a crescut, nici nu a scăzut. Ea este, oricum, la cote foarte înalte pentru un președinte în funcție cu zece săptămâni înainte de turul I (41,7% -n.r.) Aproape de un record istoric, din acest punct de vedere. În ceea ce privește o competiție în turul II între Klaus Iohannis și Dan Barna sunt foarte multe aspecte care trebuie luate în calcul. Este o ecuație foarte complicată. Gândiți-vă că PNL are structuri în teritoriu ceva mai experimentate decât cele ale USR-PLUS. Pe de altă parte, Dan Barna beneficiază de bonusul prospețimii. Este un aspect important în mentalul colectiv.”

Europa Liberă: Dar are și notorietate?

Barbu Matescu: „Va căpăta”

Europa Liberă: Se pot aduna voturile lui Dan Barna și ale lui Dacian Cioloș? Sau ale USR și PLUS? Este corect?

Barbu Mateescu: „Nu. Niciodată nu se întâmplă așa. Mă aștept ca votanți ai lui Dacian Cioloș să se îndrepte spre Iohannis, mă aștept, de asemenea, ca, în săptămânile următoare și în lunile următoare, votanți ai lui Klaus Iohannis să se îndrepte, eventual, spre Dan Barna. Deci, acest sondaj nu are cum să prezinte o imagine clară referitoare la turul I, dar arată că există un candidat care are un scor mult superior celorlalți și sugerează, de asemenea, existența uneoi competiții foarte, foarte serioase în viitorul apropiat înttre Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu pentru șansa de a-l depăși pe Dan Barna și de a ajunge în turul al doilea. Este o competiție destul de complexă. Vom avea un tur I mult mai complex decât de obicei. În România, până acum, se detașau doi candidați, de obicei candidatul PSD și un candidat proeminent anti-PSD, eventual și un al treilea candidat, care obține 10-12 procente și ratează turul II. Acum, vom avea, pentru prima dată de la Revoluție încoace, un tur I care o să conteze foarte mult”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG