Linkuri accesibilitate

Coaliția PSD-ALDE s-a rupt. ALDE iese de la guvernare. Tăriceanu: Nu mai putem cauționa măsuri cu care nu suntem de acord


 Calin Popescu Tariceanu a decis sa scoata ALDE de la guvernare
Calin Popescu Tariceanu a decis sa scoata ALDE de la guvernare

Tăriceanu a spus că a renunțat la cadidatura sa la prezidențiale pentru a nu se specula că acesta este motivul pentru ALDE părărește guvernul și coaliția. Totodată, Tăriceanu își va da demisia din funcția de președinte al Senatului.

Miniștrii ALDE urmează să își dea marți demisia din funcțiile deținute, chiar dacă există dubii în privința Ramonei Mănescu, despre care nu se știe dacă va renunța la portofoliul de la Externe.

" Am așteptat de la doamna prim-ministru să îmi spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării, un nou program de guvernare, care ar fi trebuit să fie aprobat de Parlament, o echipă guvernamentală restructurată. Nu am avut nicio contrapropunere și i-am spus doamnei prim-ministru și le voi prezenta situația așa cum este, colegii au luat hotărârea de a se renunța la continuarea guvernării alături de PSD".

Liderul ALDE a spus că nu poate să fie alături de PSD pentru luarea unor măsuri cu care nu este de acord și a dat ca exemplu rectificarea bugetară și Ordonanța de Urgență 114.

Tăricreanu a fost foarte critic cu guvernul din care pînă acum partidul său făcea parte și i-a reproșat premierului Dăncilă că erau luate măsuri fără consultarea ALDE.

”Coaliția a funcționat defectuos. Am ăncercat să creditam această guvernare pentru că am considerat că e nevoie de o anumită stabilitate politică și nu am obiceiul să fac opoziție în cadrul guvernului„.

Liderul ALDE a anunțat și alianța cu Pro România, dar a precizat că partidele vor avea grupuri parlamentare separate. Nu a fost o decizie ușoară a spus Tăriceanu.

Sigur că nu este o decizie ușoară, însă eu nu cred că guvernarea poate să rămână în reperele defensive ân care a funcționat până acum​. Dar noi nu putem să cauționăm în continuare măsuri precum OUG 114, nu putem merge mai departe cu construcții bugetare cu care nu suntem de acord. Guvernul și coaliția mergeau prost și am constatat asta atât la nivel local, cât și la nivel central. Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare. Ne despărțim azi civilizat, urăm PSD și doameni premier misiune cât mai ușoară în cotninuare. Trecem în Opoziție”, a spus Tăriceanu.

Liderul PSD a dorit să se arate ferm cu cei care, eventual, nu vor respecta decizia partidului și vor contunua să colaboreze cu PSD în guvern, cum este cazul Ramonei Mănescu. ”Am decis retragerea tuturor miniștrilor din Guvern. Cei care nu vor respecta decizia vor suporta consecințele - excluderea din partid”,

Tăriceanu și-a descoperit brusc apetitul pentru opoziție, așa că a anunțat că va vota o eventulă moțiune de cenzură.

”Vom face ceea ce face orice partid de opoziție. Nu o să votăm pro Guvern. Partidul de opoziție votează moțiunea împotriva Guvernului”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG