Linkuri accesibilitate

Guvernul a decis: cartele prepaid doar cu buletinul, de la 1 ianuarie 2020


Dan Perjvoschi: 112 Caracal.
Dan Perjvoschi: 112 Caracal.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru îmbunătățirea serviciului de urgență 112. Printre măsuri se numără și obligația operatorilor de telefonie de a colecta datele de identificare ale celor care cumpără cartele prepaid. Măsura intră în vigoare la începutul anului viitor.

„Pentru îmbunătățirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgență, se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobilă, pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM, care va beneficia de respectivele servicii. Obligația intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar începând cu 1 septembrie 2020, este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului, la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, prin intermediul cartelelor SIM, ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul ședinței de guvern de marți.

Nu este clar cum se vor mai putea vinde cartele prepaid de către terți, la puncte mobile sau chioșcuri care nu țin de operatorii de telefonie mobilă, fără ca aceștia să colecteze datele personale ale utilizatorilor primi de cartele prepaid. Aceasta a fost principala critică a Curții Constituționale, în 2014, când o lege similară a fost declarată neconstituțională, pentru că nu garanta securitatea datelor personale.

Nelu Barbu a mai explicat că actul normativ prevede ca utilizatorii care au deja o cartelă prepaid să își furnizeze operatorilor de telefonie datele de identitate până la termenul de 1 septembrie 2020.

„Datele de identificare vor fi colectate exclusiv pentru a fi puse la dispoziția administratorului Sistemului 112”, a mai spus Nelu Barbu. În realitate, acces la aceste date vor avea toate autoritățile îndreptățite de lege, în baza unui mandat judecătoresc sau ordin de procuror.

Guvernul a mărit de asemenea și sancțiunile pentru aleratea falsă a numărului de urgență 112: amenzile vor porni de la 1.500 de lei și pot ajunge la 5.000 de lei.

Măsura colectării datelor personale pentru achiziția de cartele prepaid a fost criticată, pentru că a fost reluată în forma promovată de SRI și respinsă de Curtea Constituțională, în urmă cu 5 ani.

Organizația pentru drepturile omului APADOR-CH consideră că autoritățile au profitat de valul de emoție publică, creat de tragedia de la Caracal, pentru a promova o agendă mai veche, de tip „Big Brother”: „Ceea ce a fost neconstituţional în 2014 nu poate deveni constituţional în 2019 numai pentru că autorităţile, incapabile, printre altele, de gestionarea problemei localizării apelurilor la 112, profită de emoţia colectivă generată de cazul Caracal pentru a face ceea ce nu au reuşit prin 3-4 încercări anterioare, adică instituirea unui sistem de tip Big Brother”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG