Linkuri accesibilitate

Libra, moneda Facebook, luată în vizor de Comisia Europeană


Fondatorii criptomonedei trebuie să răspundă îngrijorărilor privind evaziunea fiscală sau finanțarea terorismului.
Fondatorii criptomonedei trebuie să răspundă îngrijorărilor privind evaziunea fiscală sau finanțarea terorismului.

Moneda virtuală pe care Facebook plănuiește să o lanseze în 2020 se află sub presiune. Comisia Europeană a cerut Facebook și Libra Association să răspundă la mai multe întrebări despre stabilitatea monedei și riscurile privind spălarea de bani și protecția datelor private.

Comisarul european pentru servicii financiare Valdis Dombrovskis a trimis săptămâna trecută către Facebook și Libra Association un chestionar legat de proiectul monedei virtuale Libra, pentru a-și da seama cum ar trebui să fie reglementate monedele virtuale în UE, scrie Financial Times.

Proiectul de criptomonedă al Facebook este sub presiune crescândă, după ce săptămâna trecută PayPal, care se numără printre membrii fondatori, a anunțat că se retrage din proiect, iar giganții Visa și Mastercard au dat semnale că se îndoiesc dacă să mai susțină proiectul sau nu. Luna trecută, fondatorii Libra au fost chestionați de o comisie de 26 de reprezentanți ai băncii centrale americane și li s-au cerut răspunsuri despre problemele legate de reglementare.

În chestionarul trimis de comisarul european, Facebook este solicitat să explice cum va implementa regulile împotriva spălării banilor și finanțării terorismului și cum se va asigura că utlizatorii Libra nu fac evaziune fiscală. Fondatorii Libra trebuie să explice și cum vor gestiona rezervele de monedă și cum vor proteja datele utilizatorilor.

Comisia Europeană încearcă să obțină un acord la nivelul UE despre cum să abordeze moneda Libra, pentru a evita ca, dacă moneda obține aprobare într-o anumită jurisdicție, să folosească acest lucru pentru a opera la nivelul întregii UE, mai scrie Financial Times.

Franța și Germania, spre exemplu, și-au anunțat opoziția față de Libra, conform Reuters, în timp ce miniștrii de finanțe europeni și-au exprimat îngrijorările că monedele virtuale pot duce la instabilitate financiară și subminarea guvernelor și băncilor centrale.

Companiile fondatoare ale Libra s-au angajat să investească fiecare cel puțin 10 milioane de dolari în acest proiect, însă deocamdată nu s-au făcut pași în această direcție și este așteptată o decizie formală în acest sens în octombrie, la prima reuniune oficială a fondatorilor, la Geneva.

Printre fondatorii Libra se numără mai multe companii de tehnologie, printre care Uber, Lyft sau Spotify, dar și companii financiare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG