Linkuri accesibilitate

Dosarul Rompetrol Rafinare, clasat de DIICOT. Sechestrul de 600 milioane dolari, ridicat în mare parte


Petromidia -Rafinaria Vega
Petromidia -Rafinaria Vega

Procurorii DIICOT au clasat dosarul penal împotriva societății Rompetrol Rafinare și au ridicat și majoritatea sechestrului pus pe bunurile companiei în 2016. Prin Ordonanța de clasare mai este menținută o măsură asiguratorie de circa 106 milioane dolari asupra a patru instalații, dar pe termen de 30 de zile. Procurorul general interimar, Bogdan Licu, care a aflat soluția data de DIICOT în timpul ședinței CSM, e nemulțumit, dar nu știe dacă va contesta clasarea.

Ordonanța de clasare a DIICOT a fost emisă la data de 5 Decembrie 2019 în Dosarul penal nr. 225/D/P/2006, iar Societăților KMG International NV („KMGI”), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA le-a fost comunicată soluția în 9 decembrie.

Prin această Ordonanță au fost clasate acuzatiile penale si au fost ridicate majoritatea măsurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT prin Ordonanțele din 6 Mai 2016, se precizează într-un comunicat de presă al DIICOT.

Dosarul de la DIICOT se referea la datoria istorică a companiei față de statul român, rezultată în urma unui controversat Memorandul din 2013 semnat între statul român și acționarii kazahi de la KMG Internațional. Prin Memorandum se prevedea înființarea în comun a unui Fond de Investiții Kazah-Român, cu un aport inițial de capital de 150 milioane de dolari, tința fiind 1 miliard de dolari. Memorandumul stipula că Rompetrol va fi iertat de datoria istorică estimată de statul român la 600 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare este deținută în proporție de 48,1% de KMG INTERNATIONAL, statul român având o participație de 44,7%, iar 7,1% de alți acționari.

În 2016, DIICOT a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind vizate atât rafinăria Petromidia, cât și benzinăriile companiei și alte active, suma sechestrului ridicându-se la peste 600 milioane dolari.

DIICOT a anunțat atunci că există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier, a cărui activitate a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea Ordonanței de urgență 118/2003 prin care obligațiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le înregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice.

KMG Internațional, bucuroasă de decizie

"Apreciem caracterul judicios al acestei decizii foarte importante pentru siguranța mediului de afaceri și pentru climatul investițional din România, decizie luată în urma unor demersuri și analize deosebit de complexe, în care KMGI și companiile grupului au participat în mod activ, în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante. Această decizie consolidează deținerile locale ale grupului KazMunayGas și este de natură să deschidă calea pentru efectuarea în continuare a investițiilor necesare dezvoltării activităților grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra creșterii economice, menținerii și dezvoltării locurilor de muncă, a contribuției constante a grupului la bugetele publice, precum și, în general, la dezvoltarea mediului de afaceri local", arată KMG International într-un comunicat de presă.

Procurorul general urmează să se informeze despre ”ce e vorba”

„Cum ați aflat dumneavoastră am aflat și eu, astfel că acum mă duc la sediul DIICOT-ului ca să mă informez. Am convocat conducerea DIICOT-ului pentru o discuție pe această temă. (..) Am fost în ședință. O să mă duc să mă interesez exact despre ce e vorba. Este un dosar în care s-a dispus o soluție de clasare și ca în orice alt dosar se poate formula plângere împotriva soluției. Atunci vom vedea”, a spus Bogdan Licu la ieșirea de la ședința CSM de marți.

Bogdan Licu nu știe dacă va formula o plângere împotriva soluției de clasare, dar spune că justiția ”scârțâie de mult timp”.

XS
SM
MD
LG