Guvernul rus, condus de Dmitri Medvedev, a demisionat miercuri în bloc după un discurs al președintelui Vladimir Putin în fața Parlamentului, dar își va exercita atribuțiile până la numirea unei nou administrații.
Putin urmează să creeze poziția de adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse și postul va fi oferit lui Medvedev, scrie Interfax care nu citează nicio sursă.
În discursul său anual despre starea națiunii, Vladimir Putin a anunțat modificări constituționale între care acordarea către camera inferioară a parlamentului, Duma de stat, a dreptului de a numi prim-ministrul și membrii Executivului de la Moscova, atribuție care în acest moment îi revine președintelui. Putin a spus că Federația Rusă trebuie să rămână „o republică prezidențială puternică”, cu un președinte care să aibă între puteri dreptul de a-l demite pe primul ministru și pe membrii Cabinetului, ca și pe cea de a desemna oficialii din vârful ierarhiei pentru securitate și apărare. „Aceasta va spori rolul și semnificația parlamentului național”, a spus Putin.
De asemenea, președintele Federației Ruse a anunțat convocarea unui referendum pe un pachet mai mare de amendamente la Constituția rusă, fără să menționeze o dată la care acesta să fie organizat.
Ultimul referendum a avut loc în 1993, când actuala Constituție a fost adoptată în timpul regimului predecesorului lui Putin, Boris Elțîn.
Putin a mai propus să fie înăsprite condițiile alegerii președintelui, arătând că orice viitor președinte trebuie să fi trăit pe teritoriul Federației Ruse vreme de cel puțin 25 de ani și să nu aibă cetățenie străină sau rezidența în altă țară.
În plus, președintele Rusiei a menționat că schimbările constituționale ar trebui să ofere legislației naționale primatul asupra legislației internaționale. Această propunere vine în contextul în care țara condusă de Vladimir Putin se află sub sancțiuni occidentale în urma acțiunilor întreprinse în Ucraina, Siria, ca și în urma amestecului în alegerile din Statele Unite.
Putin, 67 de ani, domină scena politică din Rusia de două decenii prin funcțiile de președinte sau de prim-ministru, începând cu 1999. În 2018, Putin a fost reales ca președinte pentru un nou mandat de 6 ani. După actuala Constituție, la finalul acestui mandat, Putin nu ar mai putea să-l reînnoiască, întrucât legea fundamentală de la Moscova limitează mandatele prezidențiale la două consecutive.