Linkuri accesibilitate

Iohannis: Ne dorim un parteneriat strategic relevant cu Japonia


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a conturat, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, direcțiile de acțiune în politica externă, susținând că România își propune să consolideze „durabil” relațiile deschise în ultimii doi ani și că își dorește un „parteneriat strategic relevant” cu Japonia.

România va acorda o atenție deosebită dezvoltării în continuare a parteneriatelor și relațiilor strategice sau speciale cu Germania, Franța, Polonia, Italia, Spania, Regatul Unit, Turcia sau Israel, „alături de cele cu toți vecinii noștri direcți”, a spus președintele Iohannis.

Direcțiile mari de acțiune, trasate în anii trecuți, rămân valabile și când vorbim despre Balcanii de Vest sau celelalte state ale Parteneriatului Estic. În plan mai larg, prioritățile noastre de politică externă vizează consolidarea relațiilor, inclusiv a celor economice, cu alte state și zone de interes din lume, între care se înscriu Japonia, Coreea de Sud, China, India, precum și state din Asia, Africa, America Latină și Caraibi”, a detaliat președintele în fața ambasadorilor.

Klaus Iohannis a vorbit despre „deschiderile din ultimii doi ani, unele fără precedent”, care trebuie consolidate.

Ne dorim un parteneriat strategic relevant cu Japonia, care să consolideze rezultatele vizitei istorice a Premierului Shinzō Abe de la București, din 2018, și sperăm ca acest obiectiv să se materializeze în anul viitor, la aniversarea centenarului relațiilor politico-diplomatice”, a declarat președintele.

În octombrie 2019, președintele Iohannis a avut o întrevedere cu prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, la Tokyo, în marja participării la ceremoniile dedicate întronării Împăratului Naruhito al Japoniei, la care au discutat și despre viitorul Parteneriat strategic.

Premierul nipon a arătat că viitorul Parteneriat Strategic va conduce la o relație de substanță între cele două țări, foarte strategică și puternică. La rândul său, Președintele României a subliniat că ridicarea relației la nivel de Parteneriat Strategic vine la momentul potrivit și va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci și pe plan economic”, a anunțat, pe 21 octombrie, Administrația Prezidențială.

XS
SM
MD
LG