Linkuri accesibilitate

Virus China. OMS decide că nu este încă o urgență internațională


Spitalul Zhongnan din Wuhan, un oraș cu peste 11 milioane de locuitori, care a fost izolat.
Spitalul Zhongnan din Wuhan, un oraș cu peste 11 milioane de locuitori, care a fost izolat.

Organizația Mondială a Sănătății a decis, după două zile de dezbateri și fără a avea unanimitate, că boala respiratorie provocată de noul coronavirus din China nu este încă o urgență de sănătate publică de interes internațional, avertizând însă că este o situație de urgență în China.

Mai mulți membri au considerat că este încă prea devreme pentru a declara urgența medicală de interes internațional, se precizează într-o declarație de presă transmisă joi seara de OMS.

OMS precizează că boala s-a răspândit rapid în mai multe țări, inclusiv în Japonia, Singapore și SUA, iar directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, a declarat într-o conferință de presă la Geneva că focarul prezintă un „risc foarte mare” în China, precum și la nivel regional și global, potrivit unor informații transmise de OMS.

Știm că se transmite de la om la om în China, dar deocamdată situația pare limitată la grupurile familiale și angajații de sănătate care au grijă de pacienți infectați. În acest moment, nu există nicio dovadă de transmitere de la om la om în afara Chinei, dar asta nu înseamnă că nu se va putea întâmpla”, a declarat directorul general al OMS.

Între timp, China a raportat 25 de decese și peste 800 de îmbolnăviri, potrivit Reuters. Majoritatea cazurilor se află în orașul Wuhan, cu peste 11 milioane de locuitori, primul care a fost închis.

Transportul public a fost oprit ulterior în 10 orașe.

China intenționează să construiască rapid un nou spital pentru tratarea persoanele infectate.

Șeful OMS a recunoscut că există încă mulți factori necunoscuți, „nu știm sursa acestui virus. Nu înțelegem cât de ușor se răspândește și nu înțelegem pe deplin caracteristicile clinice sau gravitatea”.

În declarația publicată de OMS la scurt timp după conferința de presă se precizează că membrii Comitetului de urgență s-ar putea întruni din nou „în câteva zile”.

XS
SM
MD
LG