Peste 170 de milioane de lei au primit partidele parlamentare în 2018 de la bugetul de stat pentru activitatea lor zilnică. Din această sumă, 96.849.680 de lei au revenit celor de la PSD, PNL încasând 44.441.815 de lei.
Vistieria partidelor se umple astfel lunar cu bani publici primiți sub formă de subvenție, iar cheltuirea lor este verificată de Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi. Raportul celor două instituții scoate abia acum la lumină neregulile existente în folosirea banului public.
Partidele au dreptul să mai aducă documente justificative pentru cheltuielile făcute în urmă cu doi ani, termenul limită fiind 31 ianuarie 2020.
PSD conduce detașat topul neregulilor
Prima mare neregulă descoperită în dreptul PSD a fost aceea că nu a separat banii primiți ca subvenție, bani publici, care pot să fie folosiți doar pentru o anumită categorie de cheltuieli, de banii privați pe care îi încasează din cotizații și donații de la membrii de partid.
Conform raportului Curții de Conturi, consultat de Europa Liberă, această amestecare a banilor „nu a permis identificarea distinctă a numerarului pe cele două surse de finanțare”, publică și privată, contul „casa” prezentând un sold centralizat.
Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că imediat ce încasa banii din subvenție într-un cont, PSD muta banii într-un alt cont în care se aflau și sume provenite din cotizații. Astfel, nu se mai putea distinge dacă banii de subvenție au fost cheltuiți pentru ce scrie în lege sau pentru altceva.
Actualul trezorier al PSD, senatorul Ștefan Mihu, nu a dorit să comenteze situația financiară a partidului și nu a răspuns mesajelor Europa Liberă pe acest subiect.
Cheltuieli cu presa și propagandă politică, contract dubios la PSD
Toate partidele au plătit în 2018 către diferite instituții media pentru propaganda politică 15.9 milioane de lei. Din această sumă, 13.314.588 de lei se regăsește însă doar în dreptul PSD.
Contractul care ridică semne de întrebare pentru Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi este cel încheiat între PSD și un creditor, care a avut ca obiect stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată pentru achitarea sumei totale de 19.440.000 lei. Suma urma să fie eșalonată, conform contractului, în 72 de tranșe lunare egale și consecutive, PSD urmând să plătească câte 270.000 de lei în fiecare lună. Perioada stabilită era între septembrie 2017 și august 2023.
Curtea de Conturi și AEP au descoperit că PSD a prezentat documente aferente contractului de tranzacție în sumă de 5.824.666 lei, din valoarea totală de 19.440.000 lei.
„Documentele transmise nu au fost suficiente pentru a verifica exactitatea și realitatea sumelor datorate de PSD, în integralitatea lor”, se arată în documentul consultat de Europa Liberă. În baza acestui contract de tranziție a fost achitată în 2018 suma de 4.050.000 milioane de lei.
Ce s-a întâmplat cu vila închiriată de Drăghici în numele PSD
Fostul trezorier al PSD din epoca Dragnea, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată de DNA din cauza modului în care a gestionat finanțele partidului. El este acuzat de delapidare și folosirea subvenției în alte scopuri.
Procurorii DNA îl acuză pe Drăghici că în perioada februarie – iunie 2018 a utilizat 380.000 de euro, bani din subvenția PSD, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera din București. Potrivit procurorilor, Drăghici a acoperit în proporție de 2/3 valoarea imobilului respectiv. În același timp a fost încheiat și un contract de închiriere, pe 10 ani. Au existat astfel două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare pe persoană fizică și un contract de închiriere între PSD și proprietarul vilei.
DNA susține că întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de numai cinci luni din sume provenite din subvenția primită de social-democrați.
Informațiile DNA se regăsesc parțial și în raportul Curții de Conturi și al AEP.
„PSD a efectuat plăți în perioada 20.02.2018 – 11.06.2018 pentru închirierea unui imobil pe o perioadă de 10 ani pentru care a achitat suma de 1.770.344 lei. Ulterior, în data de 14.11.2018, în baza contractului de reziliere a contractului de închiriere din 31.08.2018, suma de 1.681.754 lei a fost restituită în contul de subvenție al formațiunii politice. Restituirea avansului s-a făcut fără adiționarea accesoriilor aferente plăților în avans efectuate, obligație prevăzută în lege”, se arată în Raportul Curții de Conturi.
Suma a fost restituită de PSD la scurt timp după ce informațiile au apărut în spațiul public, dar nu din partea vreunei autorități a statului, ci în mass-media. Newsweek a prezentat date despre acest contract dubios al PSD pe 5 noiembrie, cu nouă zile înainte ca partidul să rezilieze contractul.
Probleme cu contractele de consultanță politică ale PSD
Dacă toate partidele parlamentare au cheltuit pentru consultanța politică 12.3 milioane de lei în 2018, felia PSD a fost de 10.780.871 de lei. Asta demonstrează forța social-democraților din punct de vedere financiar, ei fiind principalii beneficiari ai majorării repetate a subvenției pentru partidele parlamentare.
Raportul Curții de Conturi arată că „în cadrul cheltuielilor cu această destinație, au fost identificate documente care nu au fost asumate prin semnătură de beneficiar – PSD, respectiv unele procese verbale de predare – primire, rapoartele atașate pentru servicii de consultanță în valoare de 2.739.822 și pentru unele servicii de consultanță și comunicare politică în valoare de 1.796.239”.
PSD a plătit o firmă de bodyguarzi cu 909.918 lei
La capitolul cheltuieli materiale pentru întreținerea sediilor, partidele parlamentare au plătit peste 7.4 milioane de lei, 97% din această sumă fiind cheltuită de PSD.
În timpul mandatului lui Liviu Dragnea, social-democrații au apelat și la servicii de pază și protecție în baza unui contract încheiat în 22 iunie 2018 și cu o valoare de 909.918 de lei.
După verificarea acestui contract, s-a constatat că „documentele prezentate de PSD relevă neconcordanțe între prevederile (obiectul contractului) și serviciile efectiv facturate”.
Tot la acest capitol, PSD a cerut decontarea serviciilor de parcare efectuate în alte locații decât sediile, ceea ce nu este conform legii.
PSD a avut și cele mai mari cheltuieli cu salariile angajaților, peste 3.4 milioane de lei plecând în această direcție în 2018. Social-democrații au dat și prime de 641.400 de lei. Comparativ, USR a plătit salarii de 1.5 milioane de lei, PMP de peste 615 mii de lei, iar ALDE de peste 268 mii de lei.
Sondajele comandate de PSD nu au fost asumate prin semnătură
Dacă toate partidele parlamentare au fost facturate cu aproape 5 milioane de lei în 2018 pentru sondajele de opinie efectuate, procentul PSD este de 73% - 3.652.677 de lei.
Au fost probleme însă cu trei contracte comandate de PSD, potrivit Curții de Conturi și AEP.
Un contract este de 1.1 milioane de lei, altul de 1.93 milioane de lei și altul de 249.267 de lei.
„Documentele justificative de recepție a serviciilor, respectiv procesele verbale de predare primire a rapoartelor, a CD-urilor și a materialelor nu au fost asumate prin semnătură”, se arată în documentul obținut de Europa Liberă.
Curtea de Conturi și AEP cer Parlamentului să intervină
Lacunele legislative sau ambiguitățile din legi sunt semnalate de Curtea de Conturi și Autoritatea Electorală Permanentă. Cele două instituții cer Parlamentului să intervină prin reglementări clar, lipsite de ambiguități și necorelări, deoarece acestea au efect asupra banilor publici folosiți de partide.
Partidele care nu au prezentat documentele justificative pentru sumele cheltuite în 2018 vor fi obligate să aducă din fondurile proprii sumele cheltuite din subvenția publică. Suma finală care va trebui depusă de fiecare partid urmează să fie stabilită pe 31 ianuarie 2020.
Facebook Forum