Linkuri accesibilitate

Radio Europa Liberă și cutremurul din 1977


București, martie 1977.
București, martie 1977.

A fost nevoie de un cutremur pentru a se produce solidaritate între români, o solidaritate vizibilă atât în jurul ruinelor dn oraşele devastate de cutremur, cât şi pe undele postului nostru de radio. Se pune întrebarea: Cât va putea să dureze această solidaritate? Va putea ea oare să reziste şi în lipsa cutremurelor şi a calamităţilor? Va putea ea oare să reziste vremurilor grele care se anunţă? Este, în fond, o întrebare la care răspunsul zace în inima fiecăruia. Ar fi păcat că acest capital de solidaritate umană şi naţională să se irosească din nou şi să trebuiască să aşteptăm până la calamitatea viitoare ca să reapară din mijlocul bănuielilor, al resentimentelor şi poate chiar al urii.

Aceste cuvinte au fost rostite de Noël Bernard, directorul departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă în 11 martie 1977, la capătul mai multor zile în care Europa Liberă a derulat poate una din cele mai uimitoare și emoționate operațiuni umanitare din istoria modernă a României, în urma cutremurului devastator care a a avut loc în 4 martie 1977.

A fost vorba de punerea la dispoziție a microfonului Europei Libere de la München românilor din țară și celor din străinătate, pentru ca aceștia să ia legătura unii cu alții, să comunice, după ce haosul și lipsa comunicării pusese stăpînire pe România imediat după cataclism.

La început sunau la sediul din München al Europei LIbere doar români stabiliți în străinătate, pentru a le cere celor care ascultau în țară acest post de radio detalii despre famiile lor din România.

A venit apoi un moment când la redacția din München au început să vină telefoane din România, și timp de cîteva zile a fost ca și cum Cortina de Fier n-ar mai fi existat, pentru că oamenii puteau vorbi unii cu alții liber, nestînjeniți de nimeni, într-un moment tragic, prin intermediul Europei Libere, care a fost atunci exact ce prevede misiunea ei, aceea de a fi un post de radio surogat, adică de a ține locul - și de a îndeplini sarcina - unui post public independent, necontrolat politic de absolut nimeni, care face legătura între oameni, îi ține laolaltă.

Acest podcast conține o selecție din mesajele transmise de radio Europa Liberă în ziua de 9 martie 1977, și două emisiuni difuzate la 10 ani de la cutremur, în 1987: una despre cine și cum a decis să transforme radioul într-o antenă deschisă pentru românii din toată lumea, și alta despre cum au confiscat comuniștii de la București tragedia cutremurului în folosul cultului personalității cuplului Ceaușescu.

Radio Europa Liberă și cutremurul din 1977
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 2:10:56 0:00


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG