Linkuri accesibilitate

Care erau riscurile dacă Guvernul nu relua procedura pentru înscrierea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO


Rosia Montana UNESCO
Rosia Montana UNESCO

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat, vineri, că Guvernul va relua procedura de înscriere a zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, o notificare în acest sens va fi depusă în cursul acestei zile. Termenul limită până la care guvernul mai putea trimite scrisoarea către UNESCO, în așa fel încât să intre în sedința care va avea loc în această vară, este 1 februarie 2020.

Ministrul a spus că a luat decizia, împreună cu prim-ministrul Ludovic Orban, să notifice acum UNESCO pentru ca cererea să fie dezbătută în ședința din această vară.

„În momentul în care s-a suspendat procedura, am avut 3 ani să reluăm procedura, care expiră în 2021. Am văzut un fake news că expira astăzi. Mai aveam un an să decidem dacă reluăm procedura. Am decis să reluăm astăzi procedura, pentru a intra în ședința din vara asta. Dacă nu, intram în ședința din vara viitoare”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

Într-adevăr, termenul nu expira pe 31 ianuarie, ci pe 1 februarie, dar nu e vorba de vreun fake news. Dacă nu se respecta această dată, subiectul Rosia Montana ar mai fi intrat în dezbaterea UNESCO de abia în 2021, iar până atunci ar fi expirat raportul experților.

Corina Șuteu, fost ministru al Culturii în cabinetul Cioloș, cea care a demarat demersurile pentru includerea Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO a declarat pentru Europa Liberă că riscul netrimiterii acestei notificări era ca întregul proces să se reia de la zero.

Teoretic, mai era timp să se trimită această scrisoare de acum și până anul viitor, dar de acum și până anul viitor în vară expira raportul experților, deci riscul ca Roșia Montană să nu mai intre pe lista discutată în comisia din 2021 era foarte mare. Riscul era să fie reluate toate formalitățile, ceea ce presupune să te duci de la zero”, spune Corina Șuteu pentru Europa Liberă.

Un avertisment similar a trimis și Ordinul Arhitecților din România (OAR), care spune că litigiul dintre Gold Resouces și guvernul României nu are legătură cu înscrierea în patrimoniul UNESCO.

Astfel, dacă până în vara anului 2021 Comitetul Patrimoniului Mondial nu analizează dosarul (fapt posibil procedural dacă România depune solicitarea la începutul lui 2021) este necesară o redepunere a acestuia și reluarea evaluării ICOMOS. Pe de altă parte, nu există nicio garanție că procesul ICSID, care în acest moment nu are stabilite termene pentru etapele următoare, se va termina până la începutul anului 2021”.

Principala problemă la Roșia Montană, potrivit ministrului, este lipsa planului urbanistic zonal, urmând să aibă o întâlnire cu autoritățile locale din zonă săptămâna viitoare.

Ministerul Culturii va elabora și un plan de măsuri pentru reabilitarea zonei.

„Nu va veni nimeni de la UNESCO să facă minuni la Roșia Montană. Dacă nu facem noi și nu suntem sprijiniți, tot degeaba”, a spus Gheorghiu.

Ministrul a mai spus că nu a luat această decizie din cauza protestelor din Capitală și nici a altor presiuni publice.

În Piața Victoriei a avut loc, joi seara, un protest, la care au participat aproximativ 200 de persoane, care au cerut notificarea UNESCO în legătură cu Roșia Montană.

Protest în București pentru continuarea procedurii de înscriere a zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
Protest în București pentru continuarea procedurii de înscriere a zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

O cerere similară au lansat și senatorii USR Vlad Alexandrescu și Mihai Goțiu, pe 15 ianuarie.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, cei doi senatori au atras atenția că la finalul lunii ianuarie expiră termenul limită până la care Guvernul poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul să poată fi discutat la reuniunea din vară a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Vă solicităm, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, să vă onoraţi promisiunea luată faţă de USR, cu ocazia învestirii Cabinetului dumneavoastră în Parlament, de reluare a procedurilor necesare înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de cei doi senatori USR

Pe 5 ianuarie 2017, în ultima zi de mandat, ministrul tehnocrat al Culturii, Corina Șuteu, a anunțat că Ministerul a trimis la UNESCO dosarul “Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”.

Potrivit Ministerului, depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO finaliza un proces început în 2011, când Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

Guvernul Dăncilă a stopat însă procedura, în iunie 2018, iar dosarul Roșia Montană a fost returnat Guvernului o lună mai târziu.

XS
SM
MD
LG