Linkuri accesibilitate

Președintele SUA, Donald Trump, se va adresa națiunii marți seară


Discursul despre Starea Națiunii îl va pune pe președintele Donald Trump față în față cu democrații care l-au supus procedurii de impeachment
Discursul despre Starea Națiunii îl va pune pe președintele Donald Trump față în față cu democrații care l-au supus procedurii de impeachment

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, face ultimele pregătiri pentru discursul despre Starea Națiunii, care-l va pune față în față cu adversarii democrați care l-au supus procedurii de impeachment, fără să reușească să-l și alunge din funcție.

El va vorbi marți seară în fața Camerei Reprezentanților a SUA, unde, în decembrie, președintele Nancy Pelosi și majoritatea democratică din cameră au aprobat două articole de impeachment împotriva sa pe motiv că ar fi făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a-l cerceta pe rivalul său democratic, Joe Biden.

Marele discurs are loc la o zi după ce democrații din Iowa își vor desemna favoritul care va candida împotriva lui Donald Trump la prezidențialele din noiembrie și înainte ca Senatul, cu majoritate republicană, să-l achite, cel mai probabil, de acuzațiile că a făcut presiuni asupra Ucrainei ca să-l ancheteze pe fostul vicepreședinte Joe Biden.

Între aceste două evenimente, discursul va fi un prilej de „artificii verbale", anticipează Reuters.

Este de așteptat ca discursul lui Trump să facă referire la efortul demiterii sale și, în același timp, să se ofere să lucreze cu adversarii săi politici pe probleme precum reducerea prețurilor la asistența medicală și a medicamentelor și reconstrucția infrastructurii, spun consilierii săi.

„Căutăm cu adevărat să oferim un mesaj foarte pozitiv", a declarat Trump reporterilor în timpul unei petreceri date cu ocazia Super Bowl (finala campionatului de fotbal american), la clubul său de golf din West Palm Beach, Florida. El a mărturisit că nu speră prea mult la o colaborare între cele două mari partide din SUA anul acesta, după ce se va încheia procesul, şi că se îndoieşte că democraţii vor mai dori să colaboreze cu el.

„Nu sunt sigur că pot, ca să fiu sincer. Cred că vor doar să câştige şi nu contează cum câştigă", a declarat el într-un interviu pentru reţeaua Fox.

La momentul discursului vor fi de față parlamentarii democrați și republicani atât din Cameră, cât și din Senat, precum și invitați VIP, membrii Cabinetului, precum și judecătorii Curții Supreme.

Publicul televizat pentru discursul de anul trecut a fost estimat la 47 de milioane de oameni.

„Este singura oară când președintele își poate spune povestea și o mulțime de oameni ascultă”, a declarat senatorul american Lindsey Graham, un republican din Carolina de Sud și un confident al lui Trump. „Cred că ar fi deștept să nu (vorbim despre acuzație)”, a spus Graham reporterilor de pe Capitol Hill.

Mesajul lui Trump pe traseul campaniei a fost că el este victima unei tentative de lovitură de stat democratică.

Consilierii săi spun că tema discursului lui Trump este „Marea Renaștere Americană” și că președintele Trump se va folosi de ocazie pentru a insista asupra acordurilor comerciale cu China, Mexic și Canada și va spune că politicile sale sunt responsabile de stimularea economiei Statelor Unite, un subiect cu greutate pentru un președinte care vrea să fie reales.

De asemenea, este de așteptat să-și promoveze eforturile pentru limitarea migranților de la frontiera de sud a Statelor Unite, precum și cele legate de securitatea națională, cum ar fi decizia uciderii generalului Qassem Soleimani.

XS
SM
MD
LG