Linkuri accesibilitate

OSCE cere Rusiei să redeschidă dosarul asasinării lui Boris Nemțov


Boris Nemțov a fost un critic aspru al lui Vladimir Putin și cel mai puternic competitor politic pe care l-a avut înainte de a fi numit președinte, pe vremea lui Boris Elțîn
Boris Nemțov a fost un critic aspru al lui Vladimir Putin și cel mai puternic competitor politic pe care l-a avut înainte de a fi numit președinte, pe vremea lui Boris Elțîn

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a făcut apel la autoritățile ruse să redeschidă investigația în privința asasinării lui Boris Nemțov, politicianul de opoziție care a fost ucis în urmă cu aproape cinci ani lângă Kremlin.

OSCE consideră că rezultatele cercetărilor din Rusia au ridicat multe semne de întrebare, lăsând nelămurite mai multe aspecte legate de asasinarea politicianului care era un critic aspru al regimului Putin.

„Moartea lui a fost o tragedie pentru Rusia și a avut un impact puternic asupra politicii locale, răspândind teamă și posibile încurajări pentru alte atacuri și represiuni”, anunță OSCE într-un raport prezentat la 20 februarie.

Boris Nemțov a fost împușcat mortal în centrul Moscovei, pe 27 februarie 2015, pe un pod din apropiere de Kremlin.
În iunie 2917, un tribunal rus l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pe Zaur Dadaiev, un fost comandant de batalion cecen, pentru asasinarea lu Nemțov. Alți patru ceceni au fost găsiți vinovați pentru implicarea în asasinat și au fost condamnați la închisoare pe o perioadă cuprinsă între 11 și 19 ani.

Critici, inclusiv rude și colegi ai lui Boris Nemțov, spun că ancheta a eșuat în a afla cine a ordonat asasinatul.

Au existat și suspiciuni potrivit cărora crima ar fi fost comandată din interiorul cercului de apropiați ai lui Vladimir Putin sau ai liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Raportul OSCE, redactat de Margareta Cederfelt, arată că „în pofida apelului comunității internaționale, ca investigația asasinatului lui Nemțov să fie transparentă și eficientă, astfel ca cei care au pus-o la cale și cei care au executat-o să fie trași la răspundere, ancheta judiciară și verdictul au fost prilej de critici severe”.


Cederfelt a spus că „o considerabilă muncă” a experților și cercetătorilor independenți a fost pusă între paranteze de oficialii ruși pe parcursul anchetei.

„Aceștia au subliniat în mod expres posibila implicare a autorităților cecene/serviciilor secrete și chiar au sugerat că președintele Rusiei ar putea fi inițiatorul” asasinatului, a spus Cederfelt.

Uciderea lui Nemțov - un politician reformist, fost vice-premier și un critic dur al lui Putin - a fost condamnată de comunitatea internațională. Criticii au considerat că uciderea lui Nemțov a atras atenția asupra pericolelor pe care le înfruntă rușii care se opun Kremlinului.

Susținătorii lui Nemțov, incluzând aici și membri ai opoziției, intenționează să țină o slujbă de comemorare pe 29 februarie, la cinci ani de la tragicul asasinat.

Unii dintre membrii opoziției intenționează să organizeze un protest față de amendamentele propuse de Putin la constituție, care ar avea ca scop menținerea puterii în mâna actualului președinte și după încheierea mandatului, în 2024.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG