Linkuri accesibilitate

Gabriela Firea renunță la taxa Oxigen, bucureștenii vor primi banii înapoi


Gabriela Firea a renunțat la proiectul controversat de suprataxare a șoferilor , vinieta Oxigen
Gabriela Firea a renunțat la proiectul controversat de suprataxare a șoferilor , vinieta Oxigen

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, marți, că renunță la proiectul Oxigen, care impunea o vinietă pentru mașinile care poluează, în urma „unui val uriaș de respingere” din partea bucureștenilor, ale căror opinii au fost solicitate printr-un sondaj realizat pe internet.

Gabriela Firea a spus că va elabora o hotărâre de anulare a proiectului Oxigen și o va propune Consiliului General în luna martie.

„Este responsabilitatea Guvernului să ia măsuri pentru toate orașele poluate din România, iar Bucureștiul nu e cel mai poluat oraș. Solicit Guvernului să ia măsuri împotriva poluării”, a spus Gabriela Firea, într-o conferință de presă.

Ea a spus că introducerea vinietei ar fi fost, astfel, „o pedeapsă” pentru bucureșteni, pentru că, în alte orașe cu nivel ridicat de poluare, primarii nu au luat măsuri.

Firea a adăugat că, în schimb, va intensifica „ presiunea legitimă asupra Guvernului pentru centura ocolitoare a Capitalei”.

În cele cinci zile în care a realizat sondajul de opinie pe pagina de Facebook, prin care bucureştenii erau întrebați despre taxa Oxigen, postările au avut 2,5 milioane de vizualizări, 60 - 70% din Bucureşti și Ilfov.

„Am primit peste 60.000 de comentarii, din care 90% se exprimau în defavoarea vinietei anti-poluare”, a spus Firea.

Gabriela Firea nu a dat detalii despre costurile de până acum pentru punerea în practică a taxei Oxigen, cum ar fi banii cheltuiți pentru instalarea camerelor video. Ea a spus că „detaliile tehnice” vor fi discutate ulterior.

Cei 1.600 de bucureșteni care au achiziționat deja vinieta Oxigen își vor primi banii înapoi, a spus Gabriela Firea.

Taxa Oxigen a fost aprobată în Consiliul General în noiembrie 2019 și urma să fie plătită pentru maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 pentru a putea circula în București, începând cu 1 ianuarie 2020. Intrarea în vigoare a taxei a fost amînată până la 1 martie 2020. Tarifele variau în funcție de gradul de poluare al masinii, de la 500 de lei la 1.900 de lei pe an.

Cu 10 zile înainte de intrarea în vigoare a taxei Oxigen, primarul general Gabriela Firea a lansat un sondaj pe pagina sa de Facebook, întrebând cetățenii dacă să aplice sau nu taxa introdusă de ea și votată deja în Consiliul General.

Răspunsurile au fost așteptate până luni, 24 februarie.

XS
SM
MD
LG