Linkuri accesibilitate

Vacanța în pandemie. Când se deschid destinațiile preferate ale românilor și ce se schimbă în turism


Spaniolii își pregătesc plajele
Spaniolii își pregătesc plajele

Se anunță una dintre cele mai calde veri ale ultimilor ani, iar sezonul vacanțelor speră să se strecoare printre amenințările și ravagiile noului coronavirus între iulie și septembrie. Experți în turism, declarații oficiale despre profilul verii lui Covid19

Unde își vor petrece românii vacanța din 2020 este una dintre întrebările care se adaugă planurilor de ridicare a restricțiilor, după ce turismul și companiile de aviație au fost printre cele mai afectate domenii în timpul pandemiei de coronavirus.

Anul trecut, 300.000 de români și-au petrecut vacanțele în străinătate prin intermediul agențiilor de turism, iar în România, cam tot atâtea vacanțe au fost programate anul trecut, dintre care aproape 60%, la mare.

În privința turismului intern, nu există încă termene și condiții anunțate de autorități privind deschiderea sezonului. Sunt încă negocieri între Ministerul Economiei și al Turismului și operatorii din turism, în care la ordinea zilei este despăgubirea vacanțelor anulate sau cel mai probabil instituirea voucherelor pentru reprogramarea lor.

La nivelul Uniunii Europene, de asemenea, se discută un plan comun, care urmează să fie finalizat, însă condițiile de siguranță pentru turiști și presiunea economică a companiilor din domeniu trebuie să ajungă la un compromis, în funcție de evoluția răspândirii noului coronavirus. UE recomandă ca în cazul vacanțelor anulate deja, agențiile de turism să acorde vouchere pentru reprogamarea în termen de 12 luni a acestora sau, în cazul agențiilor care au dat faliment deja, statul să se implice în acordarea unor astfel de vouchere.

Ce se va schimba la vacanțe?

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic
Răzvan Pascu, consultant marketing turistic

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, spune că vacanțele din 2020 sunt atipice. Oamenii se vor orienta mai mult pe siguranță, va depinde mult de măsurile pe care le vor lua hotelurile, nu vor mai fi la fel de importante priveliștile. Nu vor mai fi la mare căutare pachetele all inclusive, ci apartamentele sau de 4-5 camere în vile și pensiuni agroturistice. În opinia lui Răzvan Pascu, este foarte important ca hotelierii să comunice înainte de deschiderea sezonului turistic ce măsuri de siguranță au luat, iar, pentru turismul intern, va fi important ca autoritățile locale, Consiliile județene și primăriile, să-i ajute pe oamenii de afaceri cu investiții în turism, să promoveze turismul local.

Consultantul în turism estimează că românii se vor îndrepta vara aceasta către turismul intern, mai puțin către cel extern, oricum vor merge mai puțini decât anul trecut în afara țării, pentru că vor considera că e mai sigur să călătorească în interiorul țării.

În privința turismului extern, cererea va fi mai mică, iar majoritatea vacanțelor se vor stabili cu două săptămâni înainte sau chiar în ultima clipă, pentru că vor exista hotelieri care vor prefera să reducă prețurile pentru a nu rămâne cu camerele goale.

Se va scumpi turismul extern, cu companiile aeriene care vor micșora numărul de locuri în avioane, va fi distanțare socială și la fața locului, în destinațiile propriu-zise?

Pe termen scurt, nu, spune Răzvan Pascu. Interesul hotelierilor, ca și al companiilor aeriene este de a impulsiona consumul. Însă, pe termen lung, este posibil ca turismul să se scumpească. Probabil nu vor mai fi excursii ieftine, companiile low cost nu își vor permite să mai vândă bilete ieftine de avion, de 20-30 de euro. Vor crește, pe termen lung, cel mai probabil, și taxele de aeroport, vor scădea și veniturile multor oameni, cu numărul mare de locuri de muncă afectate. În viitor, turismul extern nu va mai fi pentru oricine, este de părere Răzvan Pascu.

Un sfat pentru cei care sunt îngrijorați în privința vacanțelor plătite deja?

„Să nu-și anuleze vacanțele, pentru că agențiile nu vor da banii înapoi! Să le amâne, să reprogrameze sejurile pentru perioada iulie-septembrie”, a spus Răzvan Pascu.

Ce decizii s-au luat până acum în destinațiile preferate ale românilor

Grecia este destinația preferată a românilor pentru vacanța de vară, fie că este vorba despre pachete cumpărate de la agenții de turism sau de vacanțe individuale.

Acropolele din Atena
Acropolele din Atena

Ministrul grec al turismului, Haris Theoharis, a anunțat nouă măsuri pe care Grecia le va impune pentru redeschiderea sezonului la 1 iulie. Este vorba despre un certificat eliberat de țara de origine a turistului, care să ateste că în ultimele 72 de ore acesta nu a avut un test pozitiv de coronavirus. Certificatele vor fi verificate la intrarea în Grecia. Avioanele aparținând companiilor grecești nu acceptă distanțare socială, așa că se va călători cu toate scaunele ocupate, nu cu un loc liber între ele, așa cum recomanda inițial Uniunea Europeană. De altfel, și companiile aeriene din alte țări refuză să zboare cu avioanele pe jumătate goale, din cauza costurilor și a pierderilor deja înregistrate, după aproape trei luni de stat la sol.

Vor exista distanțe între șezlonguri la plajă, restricții cu patru persoane la o masă, în hoteluri vor fi amenajate zone de carantină pentru eventuale cazuri depistate de Covid19.

În Grecia au fost anul trecut 33 de milioanre de turiști, iar cei mai mulți provin din Marea Britanie, Germania și Scandinavia.

În prezent, autoritățile negociează cu Israel, Cipru și Bulgaria un coridor prin care să fie încurajat turismul între cele patru țări, pentru a echilibra foarte posibila scădere de turiști. Autoritățile din Creta, insula cu unele dintre cele mai bune plaje din lume, au anunțat că nu se grăbește să deschidă sezonul (care îndeobște începe în martie), pentru că nu vor să riște infectarea cu Covid-19 a localnicilor, angrenați în cea mai mare parte în turism.

  • Culoare de tranzit se negociează între Croația, Slovacia și Cehia, între țările baltice, iar Malta solicită culoare de siguranță cu țările care s-au dovedit mai puțin afectate de coronavirus.

Bulgaria. Nu s-a stabilit încă data la care se reia activitatea pe litoralul vecinilor de la sud, însă există o presiune din partea hotelierilor să se redeschisă sezonul la 1 iunie. Cu toate acestea, autoritățile bulgare contează anul acesta mai mult pe localnici să-și petreacă vacanța pe plajele autohtone, în condițiile în care și bulgarii preferă Grecia, din cauza raportului bun dintre calitate și preț. În Parlamentul de la Sofia se dezbate o lege care să ofere vouchere pentru petrecerea în țară a vacanței de vară. 11% din populația activă a Bulgariei este angajată în turism.

O femeie pe plaja Barceloneta
O femeie pe plaja Barceloneta

Spania, printre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, a început relaxarea restricțiilor, însă focarele din centrul și nordul țării nu s-au stins.

  • Orice persoană care vine în Spania va sta în carantină două săptămâni, până la ridicarea stării de urgență, potrivit unei decizii din aceste zile a guvernului spaniol.

Spania este încă o zonă roșie pentru România, zborurile către această țară sunt încă suspendate, chiar dacă plajele de pe Costa Brava sau Costa del Sol, cele din insule, s-au pregătit cu distanțare socială de rigoare, iar hotelurile s-au deschis cu termometre la intrare. Sunt 13% din populația activă angajați în turism, iar agențiile și hotelierii cer Guvernului măsuri de siguranță și termen pe care să-l anunțe clienților din lumea întreagă (în special britanici și germani) că sunt așteptați. Guvernul condus de Pedro Sanchez nu a anunțat încă o dată, subliniind că prioritară este eradicarea focarelor de coronavirus, dar că nu va trece vara fără ca turismul să se reia.

  • Președintele industriei de turism din Malaga, Francisco Salado, a explicat că pe 29 mai se reia traseul Camino del Rey la 29 mai, dar cu mai puține persoane și cu distanțare socială, în vreme ce mai multe plaje de pe Costa del Sol vor avea aplicații pentru detectarea Covid19.

Italia, țară care, de asemenea, este printre cele mai afectate de coronavirus și are venituri considerabile din turism, a încurajat cetățenii propriei țări și pe turiștii străini să nu abandoneze planurile de vacanță în această țară. Pe 18 mai se redeschid muzeele, celelalte coordonate de vacanță sunt încă nedefinite.

Investim foarte mult în turismul intern, întrucât va fi o vară de vacanţe în Italia", a declarat Dario Franceschini, ministrul culturii, care a precizat că Guvernul lucrează şi la un plan de măsuri pentru revenirea turiştilor străini în peninsulă. Ministrul a insistat asupra necesităţii aplicării aceloraşi protocoale şi norme de protecţie în domeniul sănătăţii pe tot teritoriul Europei, astfel încât cetăţenii din diferite ţări ale Uniunii Europene să poată circula liber.

"Dar despre ce fel de turism este vorba dacă, spre exemplu, doar unii dintre noi vor putea probabil mânca la un restaurant sau la o pizzerie?", se întreabă Franceschini, care vrea de asemenea să facă '`tot posibilul pentru a creşte numărul meselor la terase''.

Din discuțiile cu mai mulți agenți pentru turism a reieșit că este posibil ca vacanțele, fie ele interne sau externe, să aibă loc cu propriile automobile, iar astfel vor intra, cel mai probabil, în topul destinațiilor vor ajunge țări în care se poate ajunge cu mașina, nu neapărat cu avionul - Croația, Muntenegru, Grecia, Bulgaria. Cu siguranță însă, citeriul alegerii vacanței din vremea coronavirusului va fi cât de mare este siguranța oferită de gazde.

Cât despre vara lui 2020, se anunță una dintre cele mai călduroase ale ultimilor ani, cu un grad Celsius mai mare fiind temperatura medie comparată cu epoca preindustrială, ce la mijlocul secolului al XVIII-lea, potrivit Oficiului britanic pentru meteorologie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG