Nu mai există niciun loc liber la secțiile de terapie intensivă COVID-19 la spitalele de linie I „Matei Balș” și „Victor Babeș” din București, iar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” mai este un singur loc liber. Adrian Marinescu, medic epidemiolog la ”Matei Balș”, spune pentru Europa liberă că în viitorul apropiat, dacă creșterea numărului cazurilor noi continuă în același ritm, s-ar putea ajunge la folosirea spitalelor mobile de terapie intensivă și a transferului pacienților la secțiile ATI din spitalele non-Covid. ”Semnalul a fost tras încă de acum două săptămâni, este o situație care nu se stabilizează și trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău”.
În ultimele două săptămâni cazurile noi de infecții cu Covid 19 au crescut constant, joi au fost 450 de cazuri în 24 de ore, rata de transmitere a sărit de la 0,6 la 1,4, iar România a ajuns pe harta galbenă a Europei.
Europa liberă: Spitalele din București nu mai au locuri la terapie intensivă pentru bolnavii de COVID 19. Este chiar atât de mare creșterea cazurilor încât s-a ajuns la situația aceasta?
Adrian Marinescu: ”E vorba de terapiile intensive din spitalele dedicate COVID 19, asta nu înseamnă că nu sunt locuri la terapie intensivă în general. Ideea este că aceste spitale de infecțioase- ”Victor Babeș”, ”Matei Balș”, ”Marius Nasta” și spitalul de campanie de la ”Ana Aslan”- totalizează un număr mic de paturi de terapie intensivă. La nivelul Bucureștiului, ca și la al țării, există spitalele non-Covid care au locuri la terapie intensivă și care, la o adică, se transformă.
Noi tot încercăm de două săptămâni să spunem că de când numărul de îmbolnăviri a crescut, asta se vede în plan practic la nivelul internărilor, nu e vorba numai de terapiile intensive. Am avut momente la ”Matei Balș” când nu mai aveam deloc locuri de internare în spital, că am făcut locuri pe urmă, că am încercat să ne mai mișcăm, e altceva, dar semnalul ăsta de alarmă a fost tras clar de acum două săptămâni. Normal că se vede și în locurile de la terapie intensivă, care oricum erau puține pentru că erau pacienții dinainte. Deci era de așteptat, mai ales că e o creștere care continuă de la o zi la alta. La terapie intensivă, dacă vă uitați în ultimele două săptămâni, creșterea a fost constantă. Deocamdată, celelalte spitale nu au preluat pacienți, nu a fost nevoie”.
Situația paturilor de la terapie intensivă din spitalele Covid din București
- La Matei Balș sunt ocupate în acest moment toate cele 20 de paturi de la terapie intensiă, există posibilitatea extinderii la 60 de paturi, dar nu este personal, a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel.
- La Victor Babeș sunt ocupate toate cele 9 paturi de la ATI, pacienții de aici fiind toți în stare gravă, potrivit dr. Emilian Imbri, managerul spitalului.
- La Institutul Marius Nasta din cele 6 paturi de la terapie intensivă sunt ocupate 5.
- La Spitalul Clinic Colentina sunt 13 paturi de terapie intensivă ocupate dintr-un total de 36.
- Spitalul ROL 2 dispune de 24 de paturi de terapie intensivă din care sunt ocupate în acest moment 10 paturi.
Europa liberă: Dar dacă această creștere a numărului de cazuri continuă în același ritm, care va fi soluția pentru terapia intensivă? S-a spus în prima perioadă a pandemiei că locurile la terapie intensivă vor fi extinse. Nu s-a pus problemea extinderii și în aceste spitale Covid?
Adrian Marinescu: ”Ba da, dar oricum există posibilitatea unităților mobile de terapie intensivă, care pot fi aduse în orice moment și puse lângă unitățile spitalicești. Discuția este strict pentru aceste spitale de bază Covid la care nu mai sunt locuri. De acum încolo vor fi variante, până la urmă și spitalele non-Covid vor fi obligate să preia din pacienți Covid de terapie intensivă. Probabil că asta se va întâmpla în viitorul apropiat: unități mobile de terapie intensivă, iar spitalele non- Covid vor prelua pacienți. Acest lucru nu este însă valabil numai pentru București, pentru că situația asta poate să fie valabilă oriunde în țară, în zonele unde sunt focare. Mesajul este clar: această creștere de la o zi la alta se vede concret în locurile de terapie intensivă”.
Europa liberă: Dar personal este, medici, asistente? Doctorul Streinu- Cercel spune că la Balș, de exemplu, chiar dacă s-ar extinde numărul de paturi de ATI nu e personal.
Adrian Marinescu: ”Problema asta s-a pus de la bun început. Ca să extinzi o terapie intensivă nu ai nevoie numai de paturi și de aparate de respirat, ai nevoie de personal foarte bine pregătit, antrenat, care să fi lucrat în terapie intensivă. Și, într-adevăr, aici e o problemă”.
Europa liberă: Dar în aceste patru luni de zile de pandemie ce s-a făcut pentru rezolvarea acestei probleme, care, așa cum spuneți, a fost pusă de la bun început?
Adrian Marinescu: ”Teoretic, acest personal poate fi adus și asta s-a și încercat. Dar nu poți să știi cât de mare e intensitatea fenomenului, poate în două săptămâni de acum încolo o să fie mai bine sau, poate, o să fie mai rău. Nu poți să te pregătești peste noapte. Una e să găsești ventilatoare și alta personal calificat, pe care nu-l obții nici în trei luni, nici în patru. Sigur că încerci să folosești personalul care există deja în spitalele non- Covid sau în alte părți. În timpul stării de alertă s-a angajat personal acolo unde a fost nevoie și s-a putut obține. Totul depinde de cum va merge, dar se vor găsi variante pentru zilele care urmează. Soluția pe care eu o văd e să se folosească locurile de terapie intensivă din spitalele non-Covid, care nu sunt nici pe departe pline, și spitalele mobile care pot folosi personal tot din unitățile non-COVID. Personalul de terapie intensivă la nivelul României poate fi folosit la COVID”.
Europa liberă: Se poate ajunge ca în perioada stării de urgență la mobilizarea medicilor, a studenților și rezidenților? Sau la interzicerea plecărilor în concediu, a detașărilor?
Adrian Marinescu: ”Lucrurile astea sunt posibile, să sperăm că nu se ajunge acolo. Deocamdată e momentul în care nu se atinge echilibrul. Ce se întâmplă în aceste zile, e o situație pe care nu și-o dorește nimeni. Orice variantă e posibilă, dacă în următoarele două săptămâni nu ne ducem către stabilizare și e această creștere importantă, important va fi să rezolvi. Personalul medical trebuie să facă în așa fel încât să rezolve situația de fapt. Nimeni nu poate știi exact ce va fi, dar trebuie pregătit terenul”.