Linkuri accesibilitate

Guvernul a sesizat Parchetul după controlul la ANRM, controlată până de curând de oamenii lui Arsene


Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul după controlul făcut la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care a relevat deficiențe grave și nereguli în emiterea și retragerea avizelor și licențelor de concesiune minieră și a permiselor de exploatare, în evidența redevențelor și taxelor datorate și achitate de titularii de licențe petroliere și miniere.

Controlul și-a propus să verifice organizarea și funcționarea structurii care se ocupă de gestionarea resurselor naturale ale României, cum emite avizele și licențele de concesiune minieră și permisele de exploatare, cum stabilește și încasează taxele și redevențele și cum atribuie și derulează contracte. Totul, pentru perioada ianuarie 2017 - octombrie 2019, cât la putere a fost guvernul PSD.

ANRM este în subordinea guvernului și în coordonarea premierului și funcționează în baza Legii minelor și a Legii petrolului, este condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizia premierului și este finanțată integral de la bugetul de stat.

Raportul Corpului de control al premierului a mai fost trimis: Curții de Conturi, ANAF, Agenției de Integritate și Ministerului Finanțelor.

În urma desfășurării acțiunii de control au fost găsite nereguli și deficiențe, în ceea ce privește:

  • activitatea de emitere/ retragere a avizelor, licențelor de concesiune minieră și a permiselor de exploatare;
  • evidența redevențelor și taxelor miniere datorate și achitate de către titularii de licențe petroliere, respectiv de titularii de licențe/permise miniere;
  • determinarea și încasarea unei redevențe, reprezentând o cotă procentuală din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni petroliere de transport prin sisteme de transport, altele decât Sistemul național de transport al petrolului, precum și din operațiunile petroliere efectuate prin terminale petroliere, altele decât cele aflate în proprietate publică a statului, având consecințe în ceea ce privește prejudicierea bugetului de stat;
  • o evidentă incoerență la nivelul actelor decizionale ale Agenției, coroborate cu posibile conflicte de interese, cu consecințe privind gestionarea resurselor umane și financiare;
  • organizarea și funcționarea Compartimentelor de Inspecție Teritorială, cu consecințe directe în ceea ce privește controlul activității titularilor de licențe petroliere și de licențe/permise miniere.

Deși în ianuarie 2018 a fost făcut un control al ANRM care a vizat activitatea agenției dintre anii 2013 - 2017, în urma căruia s-au constatat o serie de deficiențe, „reprezentanții Agenției nu au întreprins demersuri în vederea remedierii, astfel că acestea s-au perpetuat, fiind constatate și pe parcursul verificărilor finalizate în anul 2020”, transmite guvernul într-un comunicat remis presei vineri.

După ce raportul a ajuns în presă, s-a scris că peste 20% din arhiva ANRM a dispărut și că rușii au acces la datele secrete ale agenției, cu complicitatea PSD, aflat „cu mâna până la cot în resursele minerale ale României”. Agenția a fost condusă până de curând de Aurel Gheorghe și de Gigi Dumitru. Despre ultimul presa a relatat că este un apropiat al baronului PSD Ionel Arsene, care ar fi făcut presiuni, prin conexiunile sale politice la nivelul guvernului PSD-ALDE, pentru îndepărtarea celui dintâi.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG