Linkuri accesibilitate

Consiliul JAI, despre modificări legislative și discursul urii în pandemie


Catalin Predoiu, MJ, announces the chiefs of prosecutors_20 January 2020_Inquam_Octav Ganea
Catalin Predoiu, MJ, announces the chiefs of prosecutors_20 January 2020_Inquam_Octav Ganea

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), la care a participat și ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu, a dezbătut în ședința sa de luni, susținută în sistem de videoconferință, despre adaptarea legislației pe durata pandemiei, dezinformarea și discursul bazat pe ură (hate speech).

„Intervențiile miniștrilor europeni au arătat că problemele României nu sunt diferite de problemele celorlalte state membre din punctul de vedere al agendei de astăzi”, transmite Ministerul Justiței

Ce a susținut Predoiu:

1. Pandemia și nevoia măsurilor de protecție sanitară au creat o tensiune între categorii de drepturi și libertăți fundamentale, pe de o parte, dreptul la viață și sănătate, pe de alta, dreptul la liberă circulație, libertatea economică etc.
2. Sistemele de drept europene nu au fost pregătite pentru un astfel de context. Suntem în fața unui proces de „learning by doing”. Fiecare țară a întâmpinat dificultăți și și-a adaptat măsurile în funcție de contextul sanitar și configurația legislației.
3. Cadrul normativ adresat unor astfel de situații se impune modernizat și adaptat în funcție de o analiză atentă a ceea ce s-a întâmplat în teren, performanța și capacitatea instituțiilor.
4. Sistemul Judiciar a funcționat fără sincope, în temeiul unui set de reguli speciale adoptate inclusiv la nivel de CSM. În această perioadă, am avut o permanentă și bună comunicare cu CSM și Ministerul Public.
5. Una din marile lecții ale acestei perioade pentru magistrați, avocați și justițiabili este avantajul imens al folosirii tehnologiei, care oferă resurse multiple pentru eficientizarea activității judiciare. Digitalizarea justiției este la început de drum și Ministerul Justiției intenționează să continue pe acest drum pe termen lung.

XS
SM
MD
LG