Linkuri accesibilitate

Cioloș: Virusul nu are culoare politică, dar incompetența are culoarea PSD și PNL


Dacian Cioloș
Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, președintele PLUS, a ironizat joi declarația președintelui Klaus Iohannis, care a făcut apel la responsabilitate, pentru respecarea regulilor sanitare, spunând că virusul SARS-CoV-2 nu are culoare politică, referire indirectă la îndemnurile PSD pentru nerespectarea regulilor și retorica ironică a liderilor partidului care pun sub semnul întrebării cifrele raportate de autorități cu privire la infectarea cu noul coronavirus.

Cioloș, însă, a lansat un atac voalat la cele două partide, PNL și PSD, fără a le numi, atribuindu-le culoarea politică a incompetenței.

„Sunt perfect de acord cu președintele Iohannis că virusul nu are culoare politică. Dar haideți să spunem adevărul: incompetența are culoare politică și este marcă înregistrată a celor două partide care fac jocurile în parlament și în guvern în clipa de față.

Știam că vine valul doi, știam că avem probleme de testare, știam că lucrurile pot scăpa de sub control. Iată că astăzi avem și cifre pentru a confirma temerile noastre. Vinovații sunt cei care de 30 de ani alternează la putere și nu au pregătit aparatul administrativ și societatea pentru momentele de criză”, a scris Cioloș într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

„În ritmul acesta, cu voturi suficiente pentru a guverna încă 30 de ani, România va fi la fel. Nu se va schimba nimic în bine. Responsabilitățile trebuie asumate fără nicio ezitare. Într-o situație de criză internațională, în care o planetă întreagă își numără morții și încearcă să găsească soluții medicale, Parlamentul și Guvernul României se joacă de-a politica, spre rușinea lor și drama cetățenilor”, mai spune liderul PLUS.

Președintele Iohannis a făcut joi un apel la colaborare loială între instituții și lăsarea de-o parte a disputelor politice.

„(...) în spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute.

Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre și dispute despre o măsură sau alta. România și românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raționale, solide, de disponibilitate de a asculta experții din domeniu și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate.

Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor”, a spus Klaus Iohannis.

XS
SM
MD
LG