Linkuri accesibilitate

Expertă ONU acuzată de SUA că e de partea teroriștilor


Experta ONU, Agnes Callamard
Experta ONU, Agnes Callamard

Statele Unite au acuzat-o pe Agnes Callamard, expertă a ONU, că e de partea teroriștilor, după ce aceasta a spus că uciderea, în ianuarie, a unui general iranian la Bagdad, într-un atac cu dronă soldat în total cu 10 morți, a fost „în afara legii”.

Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt la Departamentul de Stat al Statelor Unite, a spus că raportul expertei ONU Agnes Callamard ar fi „necinstit din punct de vedere intelectual”, fiindcă ar condamna Statele Unite pentru că s-au apărat, în vreme ce a trecut sub tăcere „trecutul notoriu.... de terorist” al generalului iranian ucis, Qassem Soleimani.

În raportul publicat pe 7 iulie, Callamard spunea că generalul Soleimani era într-adevăr la conducerea strategiei militare iraniene în Siria și Irak, unde sunt militari americani, dar în momentul atacului din 3 ianuarie, el nu reprezenta un pericol imediat pentru viața oamenilor, așa că execuția americană nu a fost legală.

Asasinarea lui Soleimani, conducătorul forței Quds din Gărzile Revoluționare iraniene, lângă aeroportul din Bagdad, a adus Statele Unit și Iranul în pragul unui război.

În replică, Iranul a atacat cu rachete balistice 8 baze militare din Irak unde erau staționați soldați americani, provocând traume cerebrale unui număr de 110 militari americani.

XS
SM
MD
LG