Linkuri accesibilitate

SUA ar putea interzice vizele pentru membri ai Partidului Comunist Chinez


Imagine de pe aeroportul Kennedy
Imagine de pe aeroportul Kennedy

Administrația de la Washington ia în considerare interzicerea intrării pe teritoriul SUA a membrilor Partidului Comunist Chinez și a familiilor lor.

O sursă citată de agenția Reuters a relatat că decizia nu este încă luată, însă există un document, aflat în faza de proiect, care circulă în rândul oficililor de rang înalt de la Washington. În cazul în care intenția s-ar concretiza, ultimul cuvânt l-ar avea președintele SUA, Donald Trump.

Despre această posibilă rezoluție a scris zilele trecute și New York Times, care a pus problema zecilor de milioane de membri ai Partidului Comunist Chinez, cărora ar urma să le fie interzisă intrarea în Statele Unite.

Numărul membrilor PCC este estimat la aproape 90 de milioane de persoane, din totalul populației Chinei, de peste 1, 4 miliarde. Cotidianul citat consideră că măsura ar putea duce la tensionionarea și mai accentuată a relațiilor sino-americane, a căror atmosferă i-a condus pe jurnaliștii New York Times cu gândul la Războiul Rece.

În cazul în care va aplicat acest plan, Partidul Comunist Chinez ar fi afectat de la vârful ierarhiei până la firul ierbii și, cel mai probabil, ar urma contramăsuri din partea Beijingului împotriva americanilor care călătoresc în China. Vorbim nu doar de diplomați, ci și de oameni de afaceri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Exerne, Hua Chunying, a catalogat ca fiind patetice acțiunile plănuite de Statele Unite, în cazul în care se adeveresc.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, nu a răspuns dacă sunt cu adevărat luate în considerare interdicțiile de călătorie la adresa membrilor PCC. Oficialul american a precizat că administrația americană „lucrează, sub îndrumarea președintelui, la o strategie de răspuns la adresa Partidului Comunist Chinez”.

Kayleigh McEnany, responsabilul pe comunicare al Casei Albe, a declarat ziariștilor „ avem pe masă orice opțiune în privința Chinei”.

Relațiile dintre cele două mai economii ale lumii au ajus la cel mai scăzut nivel al ultimelor zeci de ani. Tensiunile au crescut odată cu gestionarea de către Beijing a pandemiei de coronavirus, cu legea restrictivă asupra Hong Kongului, precum și cu neînțelegerile tot mai pronunțate din Marea Chinei de Sud. Lor li se adaugă lipsa unor progrese în domeniul comerțului și acuzațiile la adresa încălcărilor grave ale drepturilor omului din Xinjiang.

Oficialii americani, au mai arătat sursele citate, iau în calcul, în privința restricțiilor aplicate, dacă le va mai fi permis copiilor membrilor PCC să mai fie primiți la universități americane.

Planul Casei Albe are implicații electorale, dacă ne gândim la apropiatele alegeri pentru Casa Albă, care urmează să se desfășoare în luna noiembrie a acestui an.

Luările de poziție cât mai ferme în privința Chinei au făcut obiectul unei competiții directe, la nivel de discurs, între Donald Trump și candidatul la Casa Albă al democraților, Joe Biden.

Partidul Comunist Chinez este una dintre țintele strategiei lui Donald Trump legate de China, consilierii săi invocând „activitățile maligne ale Beijingului”.

XS
SM
MD
LG