Linkuri accesibilitate

Departamentul de stat al SUA: Ramzan Kadîrov, implicat în încălcarea brutală a drepturilor omului


Liderul cecen Ramzan Kadîrov și președintele rus Vladimir Putin
Liderul cecen Ramzan Kadîrov și președintele rus Vladimir Putin

Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat luni pe liderul cecen Ramzan Kadîrov implicat în încălcarea brutală a drepturilor omului în Republica Cecenă.

„Această desemnare se datorează implicării lui Kadîrov în încălcări brutale ale drepturilor omului în Republica Cecenă”, a anunțat Mike Pompeo, șeful Departamentului de Stat al SUA într-o declarație de presă.

Departamentul de stat a anunțat că „dispune de informații credibile extinse că Kadîrov este responsabil pentru numeroase încălcări brutale ale drepturilor omului care datează de mai bine de un deceniu, incluzând tortură și execuții în afara instanței de judecată”.

Acțiunea SUA împotriva lui Kadîrov se aplică și soției lui Kadîrov, Medni Kadîrova și a fiicelor sale, Aișat Kadîrova și Karina Kadîrova. „Vom încuraja țările implicate să ia măsuri similare”, transmite Departamentul de Stat.

Statele Unite și-au manifestat în mod repetat îngrijorarea cu privire la desele încălcări ale drepturilor omului făcute în mod public și privat.

„Am impus deja sancțiuni economice domnului Kadîrov și mai multor asociați ai săi”, anunță Departamentul de Stat al SUA.

În 2018, Statele Unite și alte cincisprezece națiuni au invocat Mecanismul Moscova al OSCE într-o misiune de constatare a unor abuzuri împotriva persoanelor LGBTI, apărători ai drepturilor omului, membri ai mass-media independente și altor cetățeni critici ai lui Kadîrov.

Raportorul privind mecanismul de la Moscova a constatat că „hărțuirea și persecuția, arestările sau detențiile arbitrare sau ilegale, tortura, disparițiile forțate și execuțiile extrajudiciare” au avut loc și că „un climat de impunitate” a însoțit aceste evenimente.

„Suntem îngrijorați că dl Kadîrov folosește acum scuza pandemiei coronavirusului pentru a provoca abuzuri de drepturi ale omului în Republica Cecenă, transmite Departamentul de Stat.

„Acțiunea de astăzi servește la notificarea domnului Kadyrov că implicarea sa în încălcări grave ale drepturilor omului are consecințe, atât pentru el cât și pentru familia sa, și că Statele Unite s-au angajat să utilizeze toate instrumentele de care dispun pentru a asigura răspunderea celor care se angajează într-un astfel de comportament dezgustător”, transmite Departamentul de Stat.

Kadîrov, care cândva a luptat împotriva Moscovei, este acum un aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin și este considerat unul dintre cei mai de temut oameni din Rusia.

Kadîrov a impus legea islamică - în propria sa interpretare - în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și nerespectarea drepturilor omului.

Ramzan Kadîrov controlează Cecenia, republică din sudul Federației Ruse, care cândva a dat mari bătăi de cap Moscovei din cauza ambițiilor de independență, ca pe propriul domeniu personal, relatează BBC.

Tatăl său, Ahmad Kadîrov, a câștigat un controversat scrutin prezidențial și apoi a fost ucis într-un atac cu bombă în 2004.

XS
SM
MD
LG