Linkuri accesibilitate

Negociere avantajoasă pentru Radu Budeanu cu DNA: Doi ani cu suspendare și cauțiunea returnată


Radu Budeanu la DNA

Afaceristul Radu Budeanu a recunoscut acuzațiile DNA în dosarul Hidroelectrica și a fost de acord cu o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare. El a primit înapoi și cauțiunea de 2 milioane de lei depusă în 2015.

Surse judiciare au declarat pentru Europa Liberă că milionarul și-a primit înapoi banii de la DNA în momentul când procurorii au renunțat la acuzația de spălare de bani.

În noiembrie 2015, procurorii DNA începeau urmărirea penală față de Radu Ioan Budeanu, cel care controlează publicațiile Gândul, Cancan, ProSport și îl acuzau de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. Potrivit DNA, Budeanu i-ar fi dat Elenei Udrea 3.800.000 de dolari de la Bogdan Buzăianu, pentru ca cel din urmă să continue contractele de vânzare de energie ieftină de la Hidroelectrica. La momentul începererii urmăririi penale, lui Budeanu i s-a pus o cauțiune de 2.000.000 de lei, pe care a plătit-o câteva zile mai târziu. DNA i-a restituit banii în momentul în care a renunțat la acuzația de spălare de bani.

2 ani cu suspendare pentru trafic de influență

După aproape 5 ani, afaceristul a negociat cu procurorii un acord de recunoaștere a faptelor, fiind de acord cu o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 4 ani, acuzația fiind de trafic de influență. Conform DNA, „în prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani”, se arată într-un comunicat al Direcției anticorupție.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Budeanu, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București, unde un judecător trebuie să fie de acord cu termenii înțelegerii între inculpat și DNA. Potrivit portalului oficial al instanțelor, tribunalul a stabilit ca primul termen al procesului să aibă loc pe 12 august.

Cauză disjunsă

În dosarul inițial, fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și consultantul politic Dan Andronic au fost trimiși în judecată, procesul fiind în procedură de Cameră preliminară la instanța supremă. Elena Udrea este acuzată că a cerut 5 milioane de dolari - din care a primit 3,8 milioane - de la Bogdan Buzaianu, pentru ca în schimb să mențină contractractele păguboase pentru Hidrolectrica cu firmele acestuia.
În acest dosar, Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG