Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, urmează să se întâlnească luni, în Lituania, cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun, pentru a discuta modalități de soluționare pașnică a disputei alegerilor prezidențiale din 9 august, din Republica Belarus, care a determinat un val de proteste fără precedent.
„Numărul doi” al diplomației americane se va întâlni cu miniștrii lituanieni ai externelor și apărării pentru a discuta despre „situația din Belarus, relațiile bilaterale, NATO și chestiuni de apărare”, a informat ministerul de externe de la Vilnius. Din Lituania, Biegun va merge apoi la Moscova, marți și miercuri.
Întâlnirea vine la o zi după ce peste 100.000 de demonstranți au manifestat pe străzile Minskului, capitala statului Belarus, într-un protest masiv împotriva realegerii președintelui Aleksandr Lukașenka și a represiunii împotriva celor care contestă rezultatul alegerilor.
Ministerul de Interne a declarat că nimeni nu a fost reținut la protest, marcând astfel renunțarea la represiunea violentă care a avut ca rezultat mii de arestări și cel puțin trei decese la protestele de după alegerile din 9 august.
Până seara, oamenii s-au împrăștiat, fără confruntări cu forțele de ordine.
Mulțimea a umplut centrul orașului, în cea de a 15-a zi de proteste, în Marșul Noului Belarus, cerând înlăturarea lui Lukașenka și organizarea de noi alegeri prezidențiale în țara est-europeană de 9,5 milioane de locuitori.
Masa de protestatari s-a adunat în Piața Independenței, fluturând steaguri albe și roșii.
Protestatarii au scandat „Pleacă!” și „Ieși!”, cerându-i astfel lui Lukașenka să renunțe la cei 26 de ani de guvernare autoritară.
După ce protestul s-a încheiat, un videoclip postat pe Telegram îl arăta pe Lukașenka într-un elicopter deasupra orașului, îmbrăcat cu o vestă antiglonț și cu o pușcă în mână.
Liderul autoritar poate fi auzit spunând: „Au fugit ca șobolanii”, în timp ce coboară din elicopterul aterizat în fața palatului prezidențial.
El a ordonat armatei să se pregătească total pentru luptă, lansând astfel perspectiva ca armata să poată dezlănțui o represiune sângeroasă pentru suprimarea protestelor.
Proteste importante au fost organizate duminică și în alte orașe, inclusiv Brest și Hrodno, precum și în afara țării, în Lituania, unde s-a format un lanț uman de 30 de kilometri de la Vilnius până la granița cu Belarus.
Utilizatorii operatorilor de rețele au avut probleme la conectarea la internet, într-o altă încercare a autorităților belaruse de a opri accesul la informații.