Linkuri accesibilitate

Tătaru: România va primi 4% din prima tranșă de vaccin anti-Covid contractat de UE


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

România are asigurate 1.290.000 de doze de vaccin anti-Covid din prima tranșă de 30 de milioane de doze contractate de Uniunea Europeană, despre care ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că vor fi livrate pe piață cel mai probabil la începutul anului viitor.

„După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut, deja, la faza III. La nivelul comunităţii europene noi suntem angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin. Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% - 1.290.000 de doze", a declarat marți seară Nelu Tătaru la Digi 24, preluat de Agerpres.

Numărul total de doze de vaccin anti-COVID contractat de comunitatea europeană până în prezent se ridică la 300 de milioane de doze, iar ministrul spune că există discuții pentru suplimentarea lor.

Primii vaccinați vor fi cei care lucrează cu populația: „grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic", a spus Tătaru.

XS
SM
MD
LG