Anunțul liderilor PSD privind introducerea unui bonus salarial pentru profesori şi personalul auxiliar din învăţământ, similar stimulentului acordat medicilor din prima linie a luptei cu coronavirusul, a stârnit protestele premierului Ludovic Orban.
El a catalogat intenția social-democraților drept un atac la buget și un risc pentru economia țării.
„După ce a vrut să lase România fără guvern, astăzi PSD vrea să lase România fără buget. Solicit parlamentarilor să susțină ordonanța de urgență de reglementare a bugetului de stat pentru că ea este construită pe baza analizelor, studiilor de impact și a resurselor efective de care dispunem. Orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbatere se va întoarce împotriva tuturor românilor, va accentua dezechilibrele și riscă să compromită perspectivele de relansare economica construite pe termen mediu și lung", a afirmat Ludovic Orban.
Reacția a venit la scurt timp după postarea de pe Facebook a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care anunța promovarea unui proiect pentru introducerea unui bonus pentru profesori în condițiile redeschiderii școlilor pe timp de pandemie.
„PSD nu acceptă ca Guvernul PNL să îşi bată joc de profesori şi pensionari! De asta propunem acordarea unui bonus salarial pentru profesori şi personalul şcolar auxiliar, pentru că şi ei sunt acum în linia întâi odată cu deschiderea şcolilor, dar şi respectarea legii în privinţa creşterii pensiilor", a scris Marcel Ciolacu.
Decizia a fost luată în Comitetul Politic Național de marți al PSD, iar miercuri, liderii social-democrați au depus și un proiect de lege în Parlament pentru ca stimulentul pentru profesori să fie acordat pe întreagă perioadă a stării de alertă sau urgență.
„Ținând cont de începerea noului an școlar 2020-2021 în plină evoluție epidemiologică, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului-COVID 19 și luând act de circumstanțele excepționale create de amenințarea cu infecția COVID-19, precum și de faptul că atât cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat vor fi implicați direct în lupta cu pandemia și vor fi extrem de expuși, este necesar ca statul să acorde un stimulent de risc în cuantum de 2000 de lei, respectiv 1500 de lei lunar, pe durata stării de alertă și a stării de urgență, cadrelor didactice,personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de mai mulți lideri PSD.
Introducerea bonusului mai este motivată prin necesitatea de a stimula personalul din învățământ care va fi supus implementării măsurilor luate prin ordin al ministerelor Educației și Sănătății pentru stabilirea condițiilor în care se vor redeschide școlile din 14 septembrie.