Linkuri accesibilitate

Candidații folosesc imagini cu copii în campania electorală. Ce riscă?


Candidații la alegerile locale folosesc imaginea copiilor în interes electoral deși legea interzice în mod expres acest lucru
Candidații la alegerile locale folosesc imaginea copiilor în interes electoral deși legea interzice în mod expres acest lucru

Începerea anului școlar a fost prilej pentru candidații la alegerile locale să se folosească de imaginea copiilor pentru a acumula capital electoral. În ciuda legii, mulți candidați au folosit pe rețelele de socializare imagini sau filmări în care apar copii sub pretextul pregătirilor pentru școală.

Legea privind protecția și promovarea drepturilor copiilor este clară: „Copiii nu pot fi folosiți sau expuşi de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziilele autorităților publice”, se arată în actul normativ. Cu toate acestea, mulți politicieni se folosesc de copii și alți membri ai familiei în aceste zile pentru a acumula capital electoral. Amenda pentru nerespectarea acestei norme este între 5.000 și 10.000 de lei.

Autoritatea Națională pentru Drepturile Personelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANPDCA) a transmis, la solicitarea Europa Liberă, un punct de vedere față de această situație, în sensul că Agenția nu poate lua măsuri împotriva acestor candidați, singura posibilitate fiind sesizarea Poliției. „ANPDCA nu poate face verificări și nici nu poate da recomandări candidaților care își expun copiii în campaniile electorale. Orice persoană care constată o încălcare a drepturilor copiilor în acest sens poate sesiza Poliția. Potrivit legii 272, art 142 (3) constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunii se fac de către ofițerii și agenții de poliție”.

Copiii, vectori de imagine

 • Primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a pozat în prima zi de școală alături de cei doi copii minori și de soț. Mesajul postat pe Facebook: „Sănătate, reușite, răbdare, încredere, puterea de a trece peste această perioadă grea le doresc tuturor elevilor, profesorilor, parinților și bunicilor la început de an scolar!”

Precizăm că imaginile copiilor au fost blurate de redacția Europa liberă.

Gabriela Firea, Florentin Pandele și copii
Gabriela Firea, Florentin Pandele și copii
 • Tot pe pagina primarului general apar poze ale primarul sectorului 5, Daniel Florea, care s-a fotografiat cu familia alături de importanți lideri social-democrați.
Gabriela Firea, Daniel Florea, Marcel Ciolacu
Gabriela Firea, Daniel Florea, Marcel Ciolacu
 • Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a postat pe facebook mai multe fotografii cu copii și părinți aflați într-un parc, cu mesajul „Cumpărăm clădiri pentru creșe și grădinițe”. În altă fotografie apare cu doi copii în spinare.
Nicolae Robu, candidat la primăria Timișoarei
Nicolae Robu, candidat la primăria Timișoarei
 • Primarul sectorului 5, Daniel Florea, posta pe 23 august pe Facebook mai multe poze cu minori în brațe cu mesajul „În parc, printre oameni, cu voie-bună”.

Daniel Florea, în campanie electorală
Daniel Florea, în campanie electorală
 • Pe pagina personală, primarul Iașiului, Mihai Chirica, s-a fotografiat alături de fiica sa pe holurile școlii, fără mască, cu mesajul „Dragi elevi, profesori și părinți, încredere! Sunt primar, dar sunt și tată”.
Mihai Chirica, la școală cu fiica sa, deși accesul părinților în școli este interzis.
Mihai Chirica, la școală cu fiica sa, deși accesul părinților în școli este interzis.
 • Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a postat și el mai multe fotografii cu fiica sa minoră cu ghiozdanul în spate, fotografii însoțite de mesajul „Cu zâmbetul pe buze și cu speranță în suflet pășim în noul an școlar. Mult succes, Alexandra! Mult succes, copii”.

Primarul Daniel Baluta cu familia
Primarul Daniel Baluta cu familia
 • Și fata minoră a lui Nicușor Dan a fost prezentată pe pagina oficială de Facebook a acestuia, pe 31 august, mesajul candidatului fiind „Campaniile electorale vin pentru mine cu amintiri plăcute. Tot într-o campanie electorală, cea pentru localele din 2016, s-a născut fata mea, Aheea”.
Nicusor Dan în campanie electorală
Nicusor Dan în campanie electorală
 • Marian Oprișan, veșnicul candidat la șefia Consiliului Județean Vrancea, are ca poză de profil o fotografie cu o fetiță însoțită de mesajul „mândru ca sunt vrâncean”, iar de ziua lui a postat urarea pe care ar fi primit-o din partea mamei sale: „Prieteni, singura ființa care iubește necondiționat este cea care ne dă viață! Mesajul mamei m-a emoționat și vreau să îl împart cu voi: ”Dragul meu, te iubesc pentru miile de lucruri bune pe care le-ai făcut pentru oamenii din Vrancea! Știu că vei face lucruri mărețe și în viitor! Voi fi mereu alături de tine! Dumnezeu te-a ajutat să treci peste toate relele acestui pământ și cu toate astea ai rămas#OM”.
Marian Oprisan
Marian Oprisan
 • Daniel Tudorache, primarul sectorului 1, s-a fotografiat cum înmânează o tabletă electronică unui copil, mesajul primarului fiind „Am dat astăzi startul simbolic al distribuirii tabletelor către elevii care învață în Sectorul 1. Până la sfârșitul acestei săptămâni, tabletele trebuie să ajungă la toate unitățile de învățământ și distribuite elevilor”.
Daniel Tudorache, recandidează pentru primăria Sectorului 1
Daniel Tudorache, recandidează pentru primăria Sectorului 1

Am întrebat câteva organizații neguvernamentale care au ca obiect protecția copiilor care este punctul lor de vedere față de această practică a politicienilor care se folosesc de copii pentru a acumula capital electoral. Am fost refuzați elegant, motivul invocat fiind campania electorală aflată în desfășurare.

 • 16x9 Image

  Virgil Burlă

  Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG