Linkuri accesibilitate

Moscova extinde lista oficialilor UE interziși în Rusia


Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus

Rusia a luat decizia de a extinde, pe bază de paritate cu lista de represalii a oficialilor UE, lista cetățenilor UE care au interdicție pe teritoriul rus, a anunțat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, într-o declarație a ministerului rus de Externe, citită miercuri într-o conferință de presă.

„Ca răspuns la acțiunile Uniunii Europene, partea rusă a luat decizia de a extinde lista de represalii a reprezentanților țărilor și instituțiilor membre UE cărora li se interzice accesul pe teritoriul Rusiei. Numărul de nume de pe lista rusă a fost mărit pentru a se potrivi cu cel de pe lista UE existentă", a spus Zaharova citată de Tass.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe s-a referit la pașii „neprietenoși” făcuți în ultima perioadă de Uniunea Europeană față de Rusia și cetățenii ruși, chiar prin ocolirea normelor internaționale existente pentru a putea aplica, sub diverse pretexte, sancțiuni absurde.

„Am avertizat în mod repetat Uniunea Europeană că această abordare este dăunătoare. Dar UE ignoră propunerile noastre pentru un dialog semnificativ și profesional pe baza faptelor și continuă să folosească limbajul sancțiunilor", a spus Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt nu a precizat care instituţii ale UE vor fi afectate de această decizie, potrivit Reuters.

„Dacă UE continuă cu această abordare conflictuală, ne rezervăm dreptul de a lua măsurile potrivite", se mai menţionează în comunicat.

Fără a face nicio legătură între această afacere şi presupusa otrăvire a lui Alexei Navalnîi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a denunţat „campania de dezinformare din jurul cetăţeanului rus Navalnîi orchestrată de ţările occidentale, liderii lor, reprezentaţii lor oficiali".

„Considerăm această retorică inacceptabilă, pur şi simplu. Nu există nicio probă" împotriva Rusiei, a spus ea.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a evocat recent posibilitatea unei „legi Navalnîi" ca vehicul pentru eventuale sancţiuni. Germania a anunţat şi ea că se gândeşte la măsuri punitive.

Ţările UE au făcut şi ele apel la Rusia să facă lumină asupra a ceea ce ele consideră o tentativă de asasinat, ceea ce Moscova refuză să facă, estimând că nu există niciun indiciu că a fost comisă o infracţiune.

Moscova a denunţat „acuzațiile nefondate", reproşând în schimb Germaniei că nu a făcut publice dovezile otrăvirii opozantului rus cu neurotixina Novicioc.

„În conformitate cu practica diplomatică, Ministerul Rus de Externe a trimis un mesaj către misiunea UE în Rusia cu o notificare a acestui pas. Dacă Uniunea Europeană continuă politica de confruntare, ne rezervăm dreptul de a lua măsurile corespunzătoare", se arată în declarația amintită.

XS
SM
MD
LG