Turcia a promis duminică sprijin total pentru Baku și a cerut Armeniei să renunțe la „agresiunea” sa după ce au izbucnit lupte grele în regiunea separatistă a Azerbaidjanului, Nagornîi Karabakh.
„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele noastre în lupta lor pentru a-și proteja integritatea teritorială", a declarat ministrul turc al apărării Hulusi Akar într-o declarație.
Cele mai grave conflicte din 2016 încoace au izbucnit duminică între Azerbaidjan și Armenia, a căror relație este blocată în zeci de ani de dispută teritorială privind regiunea Nagornîi Karabah.
Turcia este un aliat cheie al Baku, cu legături culturale și lingvistice strânse cu Azerbaidjanul.
Ankara nu are relații diplomatice cu Erevanul din cauza unei dispute cu privire la uciderea în masă a armenilor din Imperiul Otoman, despre care Armenia spune că este un genocid.
„Cel mai mare obstacol în calea păcii și stabilității în Caucaz este agresiunea Armeniei și ar trebui să renunțe la această agresiune care va arunca regiunea în foc", a spus Akar.
Purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin, a condamnat „cu tărie” ciocnirile și a declarat că Armenia „a încălcat încă o dată dreptul internațional și (a) arătat că nu are niciun interes pentru pace și stabilitate”.
El a cerut comunității internaționale să „ceară oprirea acestei provocări periculoase”.
„Azerbaidjanul nu este singur. Are sprijinul deplin al Turciei ”, a adăugat Kalin.
Ministerul turc de externe într-o declarație a mers mai departe, promițând: „Oricât dorește Azerbaidjanul, vom sta alături de Azerbaidjan în acest mod”.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și omologul său rus Sergei Lavrov au avut duminică o conversație telefonică pe tema acestei crize, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru AFP, fără a oferi detalii.
Armenia a declarat legea marțială și a dispus mobilizarea totală a armatei după mai multe confruntări militare împotriva forțelor azere în zona de conflict Nagornîi-Karabah, provincie dispută de ambele state.
Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, Armenia şi Azerbaidjanul se acuză frecvent de atacuri reciproce în regiune, de-a lungul graniței.
Guvernul a decis să declare legea marțială și o mobilizare totală", a scris prim-ministrul armean Nikol Pashinian pe Facebook. El a acuzat înainte Azerbaidjanul că a lansat un atac aerian și de artilerie asupra așezărilor civile din zonă, inclusiv în capitala regională Stepanakert.
Azerbaidjanul a recunoscut că a lansat o operațiune militară, dar a spus că a făcut-o ca răspuns la bombardamentele de-a lungul așa-numitei „linii de contact" care separă forțele armene și azere din prima linie a celui mai îndelungat conflict european.
Ministerul Apărării din Armenia a declarat că trupele sale au doborât două elicoptere azere și trei drone, o afirmație respinsă de Baku.
„Răspunsul nostru va fi proporțional, iar conducerea politico-militară din Azerbaidjan poartă întreaga responsabilitate pentru situație", a declarat Ministerul Apărării din Armenia într-un comunicat.