Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.)a sancţionat societatea de asigurare Euroins cu 2,1 milioane lei în urma unui control efectuat în perioada iulie-septembrie, în urma căruia a constatat o serie de nereguli cu privire la tarifele RCA şi înregistrarea unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare.
De asemenea, directorul general, Mihnea Tobescu, a fost amendat şi suspendat.
În urma veridficării ASF a constatat o serie de deficienţe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare. Pentru aceste nereguli, Autoritatea a sancţionat Euroins cu amendă de 600.000 de lei.
Totodată, în urma activităţii de supraveghere realizată asupra elementelor incluse în raportările transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, au fost constatate nereguli cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice şi cu privire la modul de determinare şi de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază, pentru care a mai primit o amendă de 1,5 milioane de lei iar directorul general şi directorul executiv amenzi de 100.000 de lei fiecare, precum şi retragerea aprobărilor acordate de ASF.
În plus, Euroins are obligaţia de a transmite ASF un plan de finanţare şi de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficienţele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei.
Euroins este a doua cea mai mare companie de asigurări RCA din piaţa locală. Valoarea primelor brute subscrise în primul semestru din 2020 a fost de 662,2 mil. lei, în creştere cu 7% faţă de S1/2019. Asigurătorul a înregistrat în S1/2020 o creştere cu 8% a numărului de poliţe vândute comparativ cu S1/2019, scrie Ziarul Financiar.
Euroins contestă amenda
Euroins România a transmis că a luat la cunoştinţă cu surprindere decizia ASF Romania, şi examinează toate opţiunile legale pentru a obiecta în faţa tuturor instituţiilor relevante din România şi Uniunea Europeană.
Compania din România sublinează că are sprijinul Euroins Insurance Group pentru a răspunde chiar și acestei noi cereri din partea autorității de reglementare.
În trimestrul al treilea al acestui an, Euroins România a primit deja peste 76 milioane lei ca împrumut subordonat, iar acționarii au votat o nouă majorare de capital în valoare de 50 milioane lei. De asemenea, compania a luat o serie de măsuri de re-echilibrare astfel încât valoarea pachetului financiar de susţinere depăşeşte 275 de milioane de lei.
Cu toate deciziile și majorările de capital, compania arată că este în măsură să respecte chiar şi această nouă cerere a autorității de reglementare,
Ca urmare a deciziei ASF Romania privind retragerea autorizaţiei actualei conduceri executive, managementul executiv va fi asigurat în continuare de membrii consiliului de administrație.
Euroins Insurance Group se declară profund îngrijorată de faptul că o instituție a statului român „tratează astfel o investiție care depășește 700 de milioane de lei, și care face parte dintr-un mare grup cu activităţi în mai multe industrii, şi va căuta să-și facă dreptate".