Linkuri accesibilitate

UE amenință Belarus și Rusia cu sancțiuni


 Alexandr Lukașenko (stânga) și Vladimir Putin (dreapta)
Alexandr Lukașenko (stânga) și Vladimir Putin (dreapta)

Uniunea Europeană a avertizat Belarusul și Rusia că este pregătită să adopte noi sancțiuni împotriva amândurora. Cele mai mari puteri ale blocului comunitar spun că nu mai au răbdare cu vecinii lor din est din cauza corupției și a lipsei democrației din cele două țări.

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale UE s-au întâlnit la Luxemburg pe 12 octombrie și au reiterat că alegerile din august din Belarus nu au fost „nici libere, nici corecte” și au amenințat că vor impune restricții împotriva lui Alexandr Lukașenko, liderul autocrat al țării, fără „nicio legitimitate democratică”.

Miniștrii au susținut, de asemenea, propunerea Parisului și a Berlinului de a-i sancționa pe rușii suspectați de implicare în otrăvirea lui Alexei Navalnîi, în august, la un pas de a-l ucide.

„Consiliul [UE] condamnă cu tărie violențele angajate de autoritățile din Belarus împotriva protestatarilor pașnici și solicită eliberarea tuturor persoanelor reținute în mod arbitrar, inclusiv a prizonierilor politici”, a anunțat blocul comunitar într-o declarație în care a făcut referire la alegerile prezidențiale „frauduloase” din țară și represiunea „violentă” împotriva manifestanților care protestează împotriva și a mass-media care transmite de la evenimente.

La începutul acestei luni, blocul comunitar a fost de acord să impună interdicții de viză și înghețarea activelor pentru 40 de oficiali din Belarus pentru presupusul lor rol în represiunea împotriva protestatarilor și a opoziției, precum și pentru frauda din timpul votului.

Lukașenko nu a fost încă inclus pe lista sancțiunilor, dar miniștrii de externe ai UE și-au arătat disponibilitatea de a lua „alte măsuri restrictive împotriva entităților și înalților oficiali”, inclusiv împotriva lui Lukașenko. El a obținut o victorie controversată în alegeri, declanșând săptămâni de proteste de stradă. Pe 11 octombrie, mii de oameni au participat la mitinguri la Minsk și în alte părți din Belarus, cerând demisia lui Lukașenko.

Un total de 713 persoane au fost reținute de forțele de securitate în timpul demonstrațiilor, iar 570 dintre ele au rămas în arest, așteptând să se confrunte cu o instanță, potrivit Ministerului de Interne.

XS
SM
MD
LG