Linkuri accesibilitate

Interviu. Planurile lui Dan Barna | Bătălia pentru premier, scandalurile din USR, lupta anti-COVID, emoții cu DLAF


Dan Barna, președintele USR
Dan Barna, președintele USR

Președintele USR a declară că propunerea USR-PLUS pentru premier după 6 decembrie va fi Dacian Cioloș. Pe de altă parte, Dan Barna spune că cea mai naturală majoritate după alegeri este cea între PNL și USR-PLUS și admite că partidul cel mai mare e cel îndreptățit să aibă premierul.

Dan Barna prezintă în interviul pentru Europa Liberă planurile pentru o viitoare guvernare alături de PNL, dar recunoaște că sunt încă probleme în relația dintre cele două partide. Liderul USR susține că este necesară o testare în masă a populației, dar că alegerile din 6 decembrie sunt necesare. În mesajul dat colegilor de partid care au contestat listele pentru parlamentare, Dan Barna le atrage atenția că partidul a depășit stadiul de ONG și pledează pentru maturitate. Președintele USR a dezvăluit că furnizorii săi din perioada când era consultant pe proiecte europene, au primit în aceste zile încărcate electoral, întrebări și solicitări din partea Departamentului Pentru Lupta Antifraudă (DLAF). Dan Barna spune că, de la izbucnirea scandalului în 2019 și până astăzi, nu a fost chemat să dea vreo declarație.

  • înăsprirea restricțiilor: categoric trebuie luate măsuri mai dure
  • testare COVID-19: este necesară testarea în masă
  • alegeri: scrutinul de la 6 decembrie este necesar
  • lockdown: trebuie să luăm în calcul inclusiv un lockdown, prioritară este sănătatea populației
  • despre USR: Am luat un partid de 1.500 de oameni și acum suntem 50.000. E un proiect mai mare pe care l-am tras după mine
  • scorul USR-PLUS în sondaje: În zona lui 20%, poate 18%
  • Neparticiparea USR la formarea cabinetului Orban în 2019: Nu a existat vreo propunere/solicitare către USR-PLUS de a intra la guvernare.
  • Viitorul guvern: USR-PLUS va face parte din viitoarea guvernare
  • Viitorul premier: USR-PLUS îl susține pe Dacian Cioloș, dar președintele Iohannis face nominalizarea
  • guvern cu PSD: categoric nu
  • despre Ludovic Orban: a rostogolit o minciuna că USR l-a votat pe Iordache
  • investigația DLAF în cazul său: furnizorii mei din perioada când mă ocupam de fonduri europene, primesc, din nou, întrebări despre proiectele de acum 7-8 ani. Va fi din nou un spectacol mediatic
  • despre scandalul din cauza listelor USR: Colegii care atacă conducerea USR pun o grenadă în cala vaporului pentru a se scufunda
  • despre Congresul USR-PLUS: în primăvara lui 2021
Barna: Dacă sistemul sanitar ajunge la capacitate, trebuie să discutăm de lockdown
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Europa Liberă: România se apropie de 10.000 de infectări pe zi, în timp ce în urmă cu trei săptămâni eram la 3.000 de cazuri. Considerați că este necesară înăsprirea restricțiilor pentru a limita răspândirea virusului?

Dan Barna: „Este clar că dacă ne uităm la evoluția din ultimele zile și din ultimele săptămâni, suntem pe un trend ascendent. E clar că trendul acesta ascendent nu o să dispară de la sine cât timp nu se iau niște măsuri suplimentare. Poziția noastră este următoarea: trebuie ascultată vocea specialiștilor și profesioniștilor în domeniul medical, dar ascultată, nu doar simulate astfel de consultări. Trebuie luate măsurile graduale. Ieri am fost la Sibiu, a fost și ministrul Tătaru acolo, recomandând reevaluarea transportului în comun, accesului în mall-uri, în parcuri, în zonele de mâncare. E clar că trebuie luate măsuri în perioada următoare, nu am nici un fel de dubiu."

Europa Liberă: Măsuri mai dure decât cele care sunt?

Dan Barna: „Categoric."

Europa Liberă: Care sunt, în opinia dumneavoastră, punctele slabe în acțiunea autorităților?

Dan Barna: „O problemă de fond care trenează de la începutul acestei situații, din martie, este o lipsă totală de predictibilitate a măsurilor pentru mediul economic și pentru comunitate. România este victima succesului pe care l-a avut în martie- aprilie. A fost și o teamă firească, justificată și atunci marea majoritate a oamenilor au respectat acele măsuri și România a fost printre țările cu o poveste de succes, cel puțin la primul val.

Vedem acum că lucrurile nu mai stau așa pentru că, pe de o parte, a existat o relaxare prematură, iar pe de altă parte, lipsa aceasta de comunicare în predictibilitatea măsurilor creează frustrare și revoltă în comunitate. Am văzut protestul celor din zona Horeca. Economia este afectată și nu avem cum să evităm lucrul acesta, dar una este să știm că în una, două, trei zile se are în vedere o măsură de un fel sau altul și alta e să afli dimineața că noaptea anterioară stocul tău de marfă pe care l-ai cumpărat ieri nu mai ai ce să faci cu el că tocmai ți s-a închis business-ul. Genul ăsta de necomunicare creează cel mai mult rău. Oamenilor dacă li se spune, și cetățeni, și mediul de afaceri, cumva din timp sau li se dă o perspectivă, oamenii o respectă. Nu e o rezistență la măsuri, oamenii încearcă să fie corecți. Toată lumea înțelege că acele fake-news-uri despre extratereștri și un virus care nu există erau niște minciuni. Toată lumea cunoaște pe cineva afectat de acest virus."

  • Școlile și testarea COVID-19: este necesară testarea în masă

Europa Liberă: Școlile au rămas deschise în vestul Europei, spre exemplu în Marea Britanie, Franța, deși se află în diferite forme de lockdown. Sunteți de acord cu redeschiderea școlilor în România chiar și în scenariul roșu?

Dan Barna: „Discuția o urmăresc din perspectiva specialiștilor. Este pe de o parte o linie de mesaj care spune nu școlile sunt principalul factor de dispersie a virusului. Pe de altă parte, dacă ne uităm pe date și statistică medicală, cele pe care ni le-a furnizat Guvernul, rezultă că în școli se întâmplă lucrurile acestea, școlile sunt unele dintre focare. Știm că sunt zone în România în care școala ar putea să funcționeze."

Europa Liberă: Dumneavoastră susțineți ca școlile să fie redeschise în București?

Dan Barna: „Decizia aș lua-o după ce aș vedea poziția specialiștilor. Mi-e foarte greu să dau un răspuns da sau nu pe datele pe care le am acum pentru că recunosc că nu știu exact și iar revenim la ce se comunică public, ce date știm pentru a lua poziții și decizii. În măsura în care aș avea datele pe masă, date pe care Guvernul le are, s-ar putea lua și o decizie parțială. Din punctul meu de vedere, în momentul de față, aceste măsuri adaptate foarte specific sunt cele care răspunde cel mai bine situației curente."

Europa Liberă: România testează aproximativ 35.000 de persoane pe zi, în țările din Vest se fac peste 100.000 de teste zilnic. Sprijiniți ideea testării în masă?

Dan Barna: „Categoric. Testele rapide, creșterea capacității de testare este fără îndoială necesară pentru că e important să știm cum stăm. Ideea că avem o capacitate, ne ies niște cifre acolo, dar de fapt nu știe nimeni dacă sunt încă 5.000 sau încă 50.000 e o problemă care îți condiționează și tipul de măsuri pe care trebuie să le iei. Anticipez că vor fi necesare și măsuri mai severe pentru a limita interacțiunea și în felul acesta răspândirea virusului."

Europa Liberă: Ne aflăm pe locul doi în privința ratei mortalității, deși numărul îmbolnăvirilor nu este proporțional la fel de mare ca în Vest. Ați înțeles de ce?

Dan Barna: „Da, e foarte clar de ce. Plătim acum treizeci de ani de nepăsare și de bătaie de joc în ceea ce a însemnat și reforma și investițiile în sistemul medical și cel de prevenție și cel reactiv de acțiune. Ceea ce vedem în aceste zile și vom vedea, din păcate, și în zilele următoare, arată limitele unui sistem care în multe părți ale sale a fost privit ca o zonă de sinecuri. Până la această epidemie, DSP-urile erau zone de plasat oameni de partid fără nici o competență abilitată sau experiență profesională. Am văzut din martie încoace situații în care managerii DSP nu aveau nici o treabă sau reacția lor era inadecvată cu situația reală. Ei au ajuns acolo nu prin vreo competiție, pe vreun program, competență personală, ci erau considerate posturi de partid. Faptul că la primul șoc vedem că sistemul pârâie și că în multe locuri nu are capacitatea să reacționeze e unul dintre motive, fără doar și poate.

În Sibiu, zilele trecute, a fost o discuție în comunitate cum facem să creștem capacitatea pentru că deja erau oameni care stăteau pe scaune cu orele sau stăteau la coadă afară. Temperaturile nu mai sunt deloc plăcute, iar oamenii, unii, afectați de virus. Am găsit o soluție să devină și Spitalul Militar din Sibiu spital Covid. Ceea ce e de făcut în perioada următoare peste tot în țară este ca aceste Comitete pentru Situații de Urgență să gândească cu un pas înainte. Să spună, suntem la cifra asta, probabil într-o săptămână ea va crește, trebuie să ne pregătim, punem un cort, punem niște containere."

Europa Liberă: Dar nu este vorba doar de paturi, este vorba și de personal.

Dan Barna: „Categoric. Variantele sunt fie medici care sunt în pensie, fie studenți. Ideea că stăm și ne uităm cum vine peste noi, cum crește numărul de pacienți, aoleu o să ajungem la marginea capacității, e o realitate. La realitate trebuie să reacționezi prin măsuri concrete."

  • Alegeri: scrutinul de la 6 decembrie este necesar

Europa Liberă: Președintele și premierul Orban insistă pentru organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie. În acest context, credeți că alegerile trebuie să aibă loc la termen?

Dan Barna: „În măsura în care reușim să păstrăm sistemul medical într-o zonă de control a situației, alegerile ar trebui să se întâmple. Acum avem un guvern minoritar cu o majoritate toxică în Parlament. Vedem că multe dintre temele adoptate de Parlament nu au nici o legătură nici cu pandemia, nici cu agenda cetățenilor."

Europa Liberă: Putem avea alegeri pe 6 decembrie?

Dan Barna: „Aceasta este o decizie pe care președintele și guvernul o susțin. Dacă ieșim din zona de control a epidemiei, atunci se poate discuta și despre o modificare. În momentul de față, organizarea alegerilor consider că este necesară."

Europa Liberă: Este răspândită ipoteza că vom avea un lockdown după alegeri și că acest lucru nu se întâmplă acum din motive electorale. Vi se pare o ipoteză întemeiată?

Dan Barna: „Poziția USR-PLUS a fost una constantă: subiectul electoral nu ar trebui luat în calcul în deciziile pe care autoritățile, Președintele și Guvernul le propun. Nu putem să argumentăm în nici un fel că din considerente de sondaje sau de procente, cum vedem la vechile partide, și să ignorăm situația cetățenilor. Prioritară este sănătatea populației. În momentul în care avem o problemă cu capacitatea sistemului medical de a face față trebuie să discutăm toate scenariile."

Europa Liberă: Inclusiv un lockdown?

Dan Barna: „Categoric."

Europa Liberă: S-a putut observa în al doilea mandat că președintele Iohannis comunică mai mult. Cum ați descrie primul an din cel de-al doilea mandat al președintelui Iohannis?

Dan Barna: „România este într-o situație atipică, este normal ca instituțiile să reacționeze și să fie active. Suntem într-o criză fără precedent. Președintele a fost mai activ și e normal să fie așa."

Europa Liberă: Ați comunicat mai des?

Dan Barna: „Am avut câteva discuții și întâlniri în această perioadă."

Europa Liberă: Când ați vorbit ultima oară cu președintele Iohannis?

Dan Barna: „Cred că acum șapte-opt zile, săptămâna trecută."

Europa Liberă: Pe ce temă?

Dan Barna: „Tema era legată exact de contextul general de pandemie, de perspectiva organizării sau nu a alegerilor. De câte ori mă întâlnesc cu președintele discutăm agenda firească politică și socială a țării."

  • Am luat un partid de 1.500 de oameni, acum suntem 50.000. Scorul USRPLUS , în zona lui 20%

Europa Liberă: Alegerile de la 6 decembrie reprezintă un punct de cotitură pentru USR-PLUS. Care este ținta dumneavoastră pentru parlamentare?

Dan Barna: „Ținta noastră este să obținem cât mai multe voturi posibile. Idealul este să obținem destule voturi să guvernăm singuri, deocamdată cifrele nu arată așa și sunt foarte realist. Miza este să avem un rezultat cât mai bun, astfel încât atunci când ne așezăm la masă să discutăm perspectiva unei coaliții de guvernare post-alegeri, să putem avea o poziție și o reprezentativitate populară semnificativă pentru ca agenda USR-PLUS să poată deveni realitate.

Miza acestor alegeri este să avem o majoritate reformistă în Parlament și un guvern cu agendă reformistă. Ideea că ducem doi-trei miniștri USR-PLUS și ne grefăm pe guvernarea PNL nu este una pe care putem să o susținem față de electorat. România are nevoie de reforme acum, iar USR-PLUS vine cu această agendă."

Europa Liberă: Ce scor anticipați pentru USR-PLUS?

Dan Barna: „Ați văzut sondajele, ele sunt în zona lui 20%, 18%, pe acolo. Nu fac pariuri pe scor pentru că obiectivul nostru este să avem o prezență cât mai consistentă. Mesajul pe care îl promovăm, o Românie fără hoție, o Românie în care se construiesc autostrăzi, spitale, nu mai mori cu dreptatea în mână, toate aceste teme pot deveni realitate dacă oamenii ies și votează."

Europa Liberă: În anumite partide, neîndeplinirea targetului duce și la demisia președintelui. Dacă obțineți sub 20% la alegerile parlamentare, vă depuneți mandatul de președinte USR?

Dan Barna: „Nu am stabilit partidului un prag la care să spunem 15% e praf, 20% e grozav, 18% e ceea ce ar trebui să fie sau vreun alt prag. În momentul de față, toată energia noastră este să comunicăm și programul nostru de guvernare, și perspectiva aceasta de a avea un grup USR-PLUS consistent în Parlamentul România, care va fi bază și pentru viitoare guvernare. Nu avem un prag în funcție de care să spunem aici e bine, aici e rău."

Europa Liberă: Pentru dumneavoastră, care este acel prag?

Dan Barna: „Eu sunt optimist că rezultatul pe care îl vom avea o să fie unul istoric și unul care va duce USR-PLUS la pragul următor de consistență în politica românească. Când am candidat în 2017 la președinția USR, elementul principal al mesajului meu a fost acela de a transforma USR într-un partid care contează pe termen lung în politica din România. Nu suntem un partid-balama, care vine, trece un pic prin politică și după aia dispare. După ce am intrat în politică în 2016, făceau pariuri cei de la PNL și PSD în cât timp ne vor descompune grupul, ne vor risipi, ne vor lua parlamentarii. Lucrul acesta nu s-a întâmplat.

După patru ani, nu doar că am adus pe agenda publică teme de neconceput, Fără Penali în Funcții Publice, eliminarea pensiilor speciale, lucruri pentru care vechea clasă politică nu sugera că ar fi adoptate. Am arătat că putem rămâne consistenți. Am luat un partid de 1.500 de oameni și acum suntem 50.000. E un proiect mai mare pe care l-am tras după mine și pe care l-am împins alături de colegii mei din USR și PLUS. Sunt foarte optimist că rezultatul de acum va fi unul care va confirma lucrul acesta. Noi am făcut o fisură într-un bloc înțepenit de 30 de ani, iar sondajele arată că reforma în România poate să vină doar dinspre USR-PLUS."

  • Viitorul premier: USR-PLUS îl susține pe Dacian Cioloș, dar președintele Iohannis face nominalizarea

Barna: Nimeni nu a propus USR să intre la guvernare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00

Europa Liberă: A fost o greșeală a USR că nu ați intrat la guvernare anul trecut?

Dan Barna: „Nu a existat nici un moment vreo propunere sau vreo solicitare către USR-PLUS de a intra la guvernare. Știu că atunci a fost o formulare care s-a speculat, eu vorbeam că nu putem cu 9% să rezolvăm criza, rezolvarea crizei era la președinte la momentul acela. S-a tăiat bucata și a apărut că nu am dori să intrăm la guvernare. Nu a existat nici dinspre Cotroceni, nici dinspre PNL, nici dinspre Palatul Victoria sau din altă parte, vreun moment, discuția ca USR să intre la guvernare după demiterea guvernului Dăncilă."

Europa Liberă: Vă doriți să intrați la guvernare?

Dan Barna: „Categoric. USR-PLUS va face parte din viitoarea guvernare, am lansat săptămâna trecută programul de guvernare."

Europa Liberă: O eventuală problemă ar fi că PNL și USR-PLUS se manifestă ca doi adversari, mai puțin ca doi parteneri într-o viitoare guvernare. Percepția publică este că mai mult vă certați decât să construiți proiecte pentru viitor. Vă doriți sau nu un guvern alături de PNL după 6 decembrie?

Dan Barna: „Nu aș spune că ne certăm, relația cu PNL a fost foarte matură și, din punctul nostru de vedere, foarte onestă. Perspectiva colaborării după alegeri cu PNL nu presupune nici un moment că USR-PLUS ar putea să acorde un cec în alb pentru greșeli sau pentru pesedismele care, din păcate, există. Atunci când a existat o colaborare onestă am obținut rezultate. Exemplul de la București este unul foarte bun. Ne-am așezat la masă, am vorbit despre principii, fără persoane controversate, cu problemele penale, PNL a înțeles lucrul acesta. Am reușit să punem în spatele lui Nicușor Dan o garnitură de propuneri de primari de sector prin care am obținut rezultatul foarte bun din București. La Brașov și Timișoara, unde nu exista o bază de colaborare, evident că a fost o competiție electorală legitimă."

Europa Liberă: În acest context vă doriți un guvern alături de PNL după 6 decembrie?

Dan Barna: „Perspectiva în momentul de față și din sondaje arată că cel mai natural scenariu și cel mai firesc scenariu pentru România va fi o guvernare USR-PLUS – PNL după 6 decembrie."

Europa Liberă: Credeți că premierul trebuie dat de partidul care are cele mai multe voturi?

Dan Barna: „Structura constituțională merge în direcția aceasta, decizia este întotdeauna a președintelui."

Europa Liberă: Dacă propunerea de premier a PNL este Ludovic Orban, o veți susține?

Dan Barna: „Decizia asupra premierului o vom vedea după alegeri. Este clar că e decizia președintelui. Rezultatul alegerilor și decizia cetățenilor este cea fundamentală. În momentul de față, propunerea de premier cu care USR-PLUS merge în fața românilor este Dacian Cioloș. După 6 decembrie o să vedem rezultatele, care sunt opțiunile președintelui și în funcție de aceasta vom construi parteneriatul de guvernare pentru România."

Europa Liberă: USR-PLUS se va opune nominalizării lui Ludovic Orban pentru funcția de premier și nu îl va susține?

Dan Barna: „În momentul de față, USR-PLUS vrea să convingă electoratul că varianta noastră, Dacian Cioloș, este bună pentru viitorul României."

Europa Liberă: Considerați că Dacian Cioloș s-ar fi descurcat mai bine ca premier în timpul pandemiei?

Dan Barna: „A dovedit în anul acela de guvernare în care nu a avut majoritate în Parlament de nici un fel, a reușit să confirme și să dovedească că o guvernare cu profesioniști, onestă și competentă poate să schimbe lucrurile semnificativ în România. Este un om cu experiență și are conexiuni prin faptul că e lider Renew Europe de a conecta România la fluxurile de decizie europeană în ceea ce privește resursele și soluțiile de reacție la nivel european la situația COVID."

Europa Liberă: Ce anume s-ar putea întâmpla ca după 6 decembrie să nu existe un guvern PNL – USR-PLUS?

Dan Barna: „Nu văd prea multe scenarii. Sunt convins că românii înțeleg că PSD nu mai are nici o justificare morală să pretindă guvernarea sau să facă parte din ea. Am văzut că trimit mesaje învăluitoare, ba că ar guverna cu PNL, ba că n-ar guverna, ba că l-ar susține pe Dacian Cioloș. Sunt mesajele politicianiste ale PSD, e același joc de gleznă, de păcăleală pe care îl face PSD, care, să nu uităm, susține negaționiști pe coronavirus."

Europa Liberă: Repet, ce anume s-ar putea întâmpla să nu existe un guvern USR-PLUS-PNL?

Dan Barna: „Nu văd un scenariu. Scenariul foarte previzibil este această coaliție, zic eu naturală în actualul context al României."

Europa Liberă: Garantați că nu veți forma un guvern cu PSD chiar dacă nu se ajunge la o înțelegere cu PNL?

Dan Barna: „Categoric da. Este exclus să facem o guvernare cu PSD după 6 decembrie. USR-PLUS care a dus mesajele de la Ordonanța 13 în Parlament, care le-a spus celor de la PSD rușine și hoție, nu o să guverneze cu PSD după aceste alegeri în nici un scenariu."

Europa Liberă: În contextul unei posibile guvernări cu PNL, vă doriți Ministerul Justiției? Al Sănătății?

Dan Barna: „Discuția concretă pe ministere o vom avea după rezultate. Evident că Ministerul Justiției are un rol cheie, noi susținem repararea legilor justiției ciuntite în mod aproape grotesc de Florin Iordache și șleahta PSD. Evit să spun: vreau ministerul X sau Y, pentru că noi ne-am gândit foarte mult cum ne așezăm la masă cu PNL-ul dacă electoratul ne va acest mandat după 6 decembrie. Există varianta încercată de 30 de ani în care fiecare partid din Coaliție spune eu vreau flori, fete, filme și băieți. Eu vreau melodii și cântăreți. Se împărțeau locurile, își puneau fiecare oamenii, după care se certau, se alegea praful. Abordarea noastră este următoarea: venim cu 40 de angajamente clare, specifice: impozit zero pe salariul minim, construcția de mari autostrăzi, eliminarea pensiilor speciale, modificarea legislației. Venim cu aceste lucruri, le punem pe masă, după care cine dintr-un partid sau altul are ministerul devine un element secundar. Miza e că spunem: acesta a calendarul și lucrurile care trebuie făcute. Dacă reușim ca o parte din acele angajamente să devină realitate, e mai puțin relevant dacă cel de la Justiție sau Dezvoltare e dintr-un partid sau celălalt. Dacă discuția va fi doar despre împărțirea unor etichete pe colegi, vom fi în filmul în care am fost de 30 de ani, nu o să reușim să facem nimic."

Europa Liberă: Puteți spune trei măsuri pe care USR-PLUS dorește să se regăsească în proiectul de buget pentru 2021?

Dan Barna: „Măsura principală pe care o promovăm este impozitul 0 pe salariul minim. Această măsură este un instrument foarte bun în supraviețuirea în situații de criză pentru că aduce mai mulți bani în buzunarul angajatului și este susținută de mediul de afaceri. Efectul crizei este o pierdere teribilă a forței de muncă în mediul economic. În rest, sunt legate de existența unor bani pentru investiții. Este o situație de criză, este o problemă cu veniturile, dar dacă renunțăm la perspectiva de a face investiții de infrastructură, nu e bine. A treia măsură este legată de cofinanțarea pe partea de mediu, gropi de gunoi. Dacă renunțăm din nou la asta ne amanetăm viitorul și șansa de bunăstare o ducem tot mai încolo."

Europa Liberă: Pentru ca aceste măsuri să devină realitate, ați avut discuții cu cei de la PNL despre proiectul de buget?

Dan Barna: „Discută colegii mei, Claudiu Năsui și colegii din zona de economic și buget. Sunt aceste discuții incipiente cu ministrul Cîțu. Așteptăm să vină propunerea de buget în Parlament și vom veni cu amendamente."

Europa Liberă: Până ca el să ajungă în Parlament, nu îl discutați informal cu cei de la PNL?

Dan Barna: „Colegul meu poartă aceste discuții aproape la modul constant. Nu știu care este stadiul construirii bugetului, ca să fiu foarte onest."

  • Liderul USR: Ludovic Orban a rostogolit o minciuna că USR l-a votat pe Iordache
Barna: Orban rostogolește o minciună în cazul lui Iordache
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00

Europa Liberă: În Parlament, PNL vă acuză săptămânal că sunteți marxiști, troțkiști, corupți. Dumneavoastră le spuneți că sunt corupți și dau tunuri. Sunteți sigur că o eventuală guvernare nu se va transforma într-un CDR 2?

Dan Barna: „Acolo unde există o colaborare onestă, lucrurile au funcționat. Acele giumbușlucuri pe care liderul de grup de la PNL, domnul Roman, le încearcă jigniri, acuze, limbaj suburban, lucrurile cu care din păcate suntem obișnuiți din partea domniei sale..."

Europa Liberă: PNL are un limbaj suburban în Parlament?

Dan Barna: „Spun că liderul de grup al PNL s-a exprimat deseori într-un astfel de limbaj la adresa USR. Am acuzat bullying-ul pe care l-a făcut colegului meu Claudiu Năsui. Toate astea nu contribuie la un climat de încredere sau de colaborare. Nici nu are cum. Eu fac o distincție între aceste mesaje politicianiste de campanie și poziționarea pe temele principale. Perspectiva unei colaborări cu PNL nu presupune în nici un caz un cec în alb pentru pesedismele sau în afara criteriilor de integritate ale USR. Înțeleg că e un teatru pe care diverși purtători de mesaj aleg să îl joace. Miza este de a propune românilor niște soluții care să se realizeze."

Europa Liberă: Dincolo de aceste contre din Parlament, considerați că aveți o colaborare bună cu premierul Orban?

Dan Barna: „Eu am un dialog deschis cu premierul Orban și atunci când alege să promoveze fake-news, cum a fost cea cu Iordache. Aia e o minciună evidentă pe care, din păcate, premierul a acceptat să o rostogolească până s-au lămurit lucrurile."

Europa Liberă: Premierul a repetat mesajul în interviul pentru Europa Liberă, nu și-a schimbat opinia.

Dan Barna: „În momentul în care rostogolești o știre falsă, putem să îi spunem opinie, dar tot minciună rămâne. E foarte clar ce s-a întâmplat acolo, o parte din traseiștii PNL au votat cu domnul Iordache, nu e nici un fel de dubiu. Gândiți-vă, într-un partid ca USR-PLUS, în care și dacă un coleg are un junghi intercostal știrea e pe tot Facebook-ul, cum aș fi putut eu, Dan Barna, să le spun: colegi, mergeți și votați cu Iordache și să nu fie o explozie planetară în toată media. E exclus, nu că poate sau ar fi fost cazul, e exclus ca vreun om de la USR să-i fi putut da votul lui Iordache. Noi care am stat zeci de ore în stradă, în frig, atunci cu Ordonanța 13, noi care ne-am bătut cu Florin Iordache și în Comisia lui, și în toată golăneala democratică a lui Liviu Dragnea, între ghilimele, ideea că noi am votat cu PSD și am susține un om ca Florin Iordache, care este o rușine pentru faptul că a fost pus președinte la Consiliul Legislativ, este un lucru rușinos pentru noi ca țară. Lucrul acesta îl vom regla după ce vom veni la guvernare."

Europa Liberă: În acest context, îl acuzați pe premierul Orban că a mințit?

Dan Barna: „Este o constatare, nici măcar nu trebuie să fac eu vreo acuzație. Premierul a ales să rostogolească o știre falsă."

Barna: DLAF verifică din nou în campanie furnizorii mei din proiectele de consultanță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
  • Investigația DLAF : furnizorii mei primesc, din nou, întrebări despre proiectele de acum 7-8 ani. Va fi din nou un spectacol mediatic

Europa Liberă: În ce funcție vă vedeți după alegeri: vă doriți să deveniți președintele Camerei Deputaților sau vă doriți o funcție în Guvern?

Dan Barna: „Asta voi decide împreună cu colegii în cadrul partidului. Ambele variante sunt pe masă, pe ambele le iau în calcul, vom vedea în perioada următoare cum construim întreaga abordare."

Europa Liberă: Anul trecut, în timpul campaniei prezidențiale, au apărut dezvăluirile din Rise Project ce vă vizau direct. Ce s-a întâmplat după acele dezvăluiri, există un dosar pe numele dumneavoastră?

Dan Barna: „Nu există un dosar, e o știre falsă mult timp rostogolită. A fost folosit acel atac în perioada de campanie pentru că era o miză uriașă să nu ajung în turul al doilea, era o miză de imagine pentru diverși jucători din sfera politică, PSD-ul își dorea cu disperare să rămână relevant și să fie în turul doi. S-a folosit acel fake news din punctul meu de vedere. Nu s-a mai întâmplat nimic de atunci, repet ca să nu fie nici un fel de dubiu, nu doar că nu există nici un dosar pe numele meu, eu în toată această perioadă, în tot acest timp nu am fost informat, invitat, solicitat, întrebat despre ceva. E doar un exercițiu de campanie, fără doar și poate. Mă aștept ca în săptămânile următoare să fie din nou inventată sau să apară din nou un atac din zona asta, pentru că mai sunt doar câteva săptămâni până la alegeri și neexistând nici în spatele meu, nici în spatele colegilor din USR și PLUS elemente de atac, mă aștept să se reîncălzească acest subiect. De altfel, am văzut că furnizori din activitatea mea economică, din activitatea mea de consultant, primesc în aceste zile, din nou, solicitări și întrebări despre proiectele de acum 7-8 ani. Probabil, va fi din nou un spectacol mediatic legat de asta."

Europa Liberă: Din partea cui vin aceste întrebări?

Dan Barna: „Vin din partea DLAF (Departamentul pentru luptă antifraudă) în momentul de față. E instituția care verifică acele proiecte, repet, proiecte verificate de trei ori de Comisia Europeană, prezentate ca exemple de bună practică, rambursate în totalitate, fără nici un fel de probleme în urma tuturor controalelor și auditurilor care au fost făcute, dar e foarte clar că vorbim de o perioadă electorală. Sper să nu se întâmple, sper să intrăm într-o chestiune mai de normalitate principială, dar nu aș fi surprins să văd că din nou se va mai inventa vreun dosar imaginar pentru a fi folosit doar în comunicare."

Europa Liberă: Aceste întrebări din partea DLAF au fost și înainte de începerea acestei campanii electorale?

Dan Barna: „Nu, nu. Subiectul s-a reactivat în această perioadă, de asta am fost și eu oarecum surprins. Ok, este dreptul fiecărei autorități să își facă treaba. Nu am contestat niciodată lucrul acesta, constat doar cu surpriză o suprapunere fix peste perioada campaniei electorale, ceea ce ridică semne de întrebare."

Europa Liberă: Este posibil ca în acest context dosarul dumneavoastră să fie trimis la DNA?

Dan Barna: „În momentul de față nu există un dosar al meu, lucru confirmat de DNA. Faptul că sunt verificate proiecte, e foarte firesc să fie lucrul acesta, sunt perfect deschis cum am fost și în perioada campaniei prezidențiale când a fost o mare emoție, un mare scandal. În realitate, nici una din instituții nu mi-a adresat o singură întrebare. Sunt niște semne de întrebare despre momentul în care aceste verificări de proiecte se întâmplă."

Europa Liberă: Cât de greu ar fi să gestionați o campanie electorală și în același timp să apară o informație de genul „Dan Barna are dosar la DNA”?

Dan Barna: „Nu există un astfel de dosar, dacă se va întâmpla lucrul acesta toată lumea va trage concluziile necesare legate de acest calendar cel puțin bizar. De la finalul campaniei electorale pentru prezidențiale, nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Dacă se va întâmpla acum lucrul acesta, va fi o întrebare legitimă pe care fiecare cetățean va putea să o pună."

Barna: Unii colegi dau cu grenada în corabia partidului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
  • Scandalul din cauza listelor USR: Colegii care atacă conducerea USR pun o grenadă în cala vaporului pentru a se scufunda

Europa Liberă: USR a fost măcinată de mai multe scandaluri pentru alcătuirea listelor pentru parlamentare. Colegii dumneavoastră au vorbit despre lucruri grave: pesedizarea conducerii – senatorul Dan Lungu, amenințări în organizații – senatorul Mihai Goțiu, iar Vlad Teohari a ajuns la un proces cu USR. Vă considerați vinovat pentru aceste scandaluri?

Dan Barna: „Vreau să observăm o distincție foarte importantă, suntem un partid pe bune democratic. Ați văzut vreun fost parlamentar PSD, PNL, Pro România ieșind public și făcând acuzații dramatice pentru că Ciolacu sau Orban nu l-au pus pe listă? Nu. Acolo lucrurile evoluează într-o altă logică. Faptul că avem o democrație reală are efect și colegi, care nu obțin susținerea filialelor lor, sunt supărați sau nemulțumiți. Toate regulile pe care noi le avem sunt exact aceleași reguli existente de la fondarea partidului, din 2016. Nu am schimbat sau sucit eu vreo regulă pentru a favoriza sau defavoriza un coleg sau altul. Faptul că acei colegi care nu au obținut susținerea filialelor lor și sunt pe locuri mai jos pe listă au ales, greșit din punctul meu de vedere, să atace partidul public și să iasă cu declarații dintr-acestea flamboaiante."

Europa Liberă: Ei spun că nu atacă partidul, ci actuala conducere și pe dumneavoastră.

Dan Barna: „Este exact același lucru. Eu nu scufund vaporul, doar pun o grenadă în cală, dar nu am nimic cu vaporul și restul colegilor care se scufundă odată cu mine. Evident că asta este o glumă, cum nu ataci partidul în momentul în care ești revoltat că nu ai obținut voturile colegilor tăi. Despre asta vorbim. Suntem un partid viu, un partid pe bune democratic și pentru că există această libertate avem și astfel de declarații. Înțeleg că sunt nemulțumiți colegii, peste patru ani o să fie o altă cursă, poate atunci vor reuși să-și convingă colegii. Sunt două variante: pusul cu mâna și varianta democratică. Nici eu, nici Dacian Cioloș nu am pus oamenii cu mâna. De fapt, ce ne reproșează colegii noștri? Că de ce nu i-am luat pe ei de pe locul trei, patru, cinci, șase și nu i-am pus moț primii. Conducerea este pesedistă că nu ne pune cu mâna, în condițiile în care toată lumea a spus să fie democrație, să votăm. E un mecanism pe care îl avem și pe care le respectăm cu toții. Sunt reguli pe care le respectăm cu toții și care au dat acest rezultat. Ce să îmi reproșez? Că nu l-am pus pe un coleg sau altul primul pe listă cu mâna?Dacă aș fi făcut asta, nu difeream cu nimic de vechea clasă politică."

Europa Liberă: Acuză că au apărut delegați peste noapte în anumite organizații și au influențat alegerile interne.

Dan Barna: „Asta e o glumă că au apărut delegați peste noapte. Delegații au fost votați de toată filiala. În momentul în care participi la un proces electoral intern și ajungi pe un loc să spui că trebuia să vină alții. Fiecare încearcă să își tragă spuza pe turta lui. În mod obiectiv, aceasta este voința organizației noastre așa cum este ea astăzi. De asta sunt foarte liniștit și încrezător că vom avea un grup parlamentar cu reprezentativitate și forță politică și cu oameni de calitate pentru că este votul colegilor noștri."

Europa Liberă: Ei au spus că au fost eliminați de echipa lui Barna.

Dan Barna: „Îmi citați argumentele colegilor nemulțumiți că nu i-am pus cu mâna pe listă. Cu bun simț, alți colegi de-ai mei, deși nu sunt eligibili nu au ieșit să facă scandal. O să fim o organizare de tip PSD dacă pun oamenii cu mâna. Mie mi se reproșează că am respectat regulile din Statut. Accept acest reproș fără nici un fel de problemă."

Europa Liberă: Este singurul reproș pe care îl acceptați?

Dan Barna: „Da, dacă reproșul este că am respectat regulile, îl accept cu plăcere. Alte reproșuri sunt strict nemulțumiri personale, supărarea unor colegi că nu au obținut susținerea colegilor în teritoriu, fără ca eu să am vreo pârghie să îi mut cu mâna de colo, colo."

Europa Liberă: Este nevoie de un nou Congres în USR-PLUS după parlamentare?

Dan Barna: „În protocolul de fuziune, după ce rămâne definitivă decizia instanței de validare a protocolului de fuziune vom avea un Congres de alegeri și pentru Statut. De sus până jos. Undeva în primăvară vom avea un Congres firesc pe noua structură de partid mare USR-PLUS."

Europa Liberă: Cât de greu este să gestionați aceste presiuni care vin din teritoriu? Vedem un câștigător al alegerilor locale, Allen Coliban, care a spus că este nevoie de niște demisii.

Dan Barna: „E foarte firesc și acesta este unul dintre obiectivele mele ca USR-PLUS să crească lideri. Eu am fost, din 2017 încoace, pus în situația să devin vocea acestui val de schimbare pe care îl reprezintă USR-PLUS și împreună cu Dacian Cioloș avem dorința de a crea mai multe personalități politice consistente. Ceea ce se așteaptă de la USR-PLUS este să aducă în politică oameni noi, relevanți. Faptul că avem un Dominic Fritz la Timișoara, Allen Coliban la Brașov sau Lucian Viziteu la Bacău și Elena Lasconi la Câmpulung ca primari arată un pas mai departe. Sper să dublăm numărul de parlamentari și vom avea noi fețe și personalități pe care le propunem, arată că eu, ca președinte al USR , mi-am îndeplinit mandatul de a transforma USR dintr-o mișcare politică într-un partid. Faptul că în acești ani am fost pe acest trend ascendent și rezultatele au fost remarcabile, cum remarcabil este și rezultatul de la locale. Am tras o traversă peste România de la Timișoara la Bacău, cu primării, mii de consilieri."

Europa Liberă: Acești noi primari, noi fețe, nu credeți că vor revendica chiar conducerea USR?

Dan Barna: „Ba da, e de dorit să se întâmple. Îmi doresc să avem cât mai multe personalități în Biroul Național, partidul să aibă resurse pentru a conta în politica din România pe termen lung. Miza mea personală este exact asta: să transform USR într-un partid care să conteze pe termen lung, iar USR-PLUS este exact pe această traiectorie."

Europa Liberă: Rolul dumneavoastră s-a terminat?

Dan Barna: „Nici pe departe. V-am spus rezultatele pe care sub conducerea mea partidul le-a obținut, consider că toate obiectivele pe care le-am avut în față am reușit să le atingem ca partid, nu onorabil, ci într-un mod spectaculos. Discutam cu consultanți din Renew Europe și comparând cu celelalte partide noi din spațiul european, USR-PLUS este de departe povestea cea mai de succes. Asta e meritul meu și al actualei conduceri."

Europa Liberă: În urmă cu un an am realizat un interviu cu dumneavoastră și vă întrebam care este cel mai bun președinte de partid. Ați răspuns că Dan Barna. Rămâneți cu aceeași poziție.

Dan Barna: „Povestea pe care USR -PLUS a reușit să o facă în acești patru ani este o poveste care nu există în treizeci de ani în România. O bucată din meritul acesta îmi revine și mie."

Europa Liberă: Luați în calcul alte plecări din USR după cea a lui Nicușor Dan?

Dan Barna: „Cazul Nicușor Dan este un caz aparte, a fost legat de un moment de cotitură al partidului, în care noi, prin referendum intern, am decis ce tip de partid vom fi. Nicușor Dan are ușa deschisă oricând în USR, dacă dorește să revină este mai bine decât binevenit. Suntem un partid viu, suntem un partid dinamic, nu apreciez unanimitățile. Sunt oameni care la un moment dat pot să nu se mai regăsească drumul alături de partid, dacă decid să îl părăsească nu sunt ținuți cu arcanul de nimeni. În egală măsură, oameni vin alături de noi pentru că înțeleg că proiectul e serios. Am luat partidul la 1.500 de oameni și acum suntem împreună cu cei de la PLUS la aproape 60.000. E o diferență semnificativă care nu s-a întâmplat peste noapte."

Europa Liberă: A existat în USR o politică de a reduce treptat influența apropiaților lui Nicușor Dan? Criticii spun că toți oamenii lui Nicușor Dan au fost eliminați treptat de dumneavoastră.

Dan Barna: „Este o chestie de maturizare organizațională și mă bucur să văd că în ultima perioadă lucrul acesta a devenit din ce în ce mai vizibil: faptul că oamenii înțeleg că nu mai suntem un ONG în care mândria principală e să ai altă părere decât organizația ta. Ideea că opoziția este un scop în sine, să faci partidul nefuncțional și îl ataci public, e o naivitate, e o chestiune de început de drum. Un partid are mecanisme democratice prin care alege o direcție prin votul membrilor, prin votul membrilor se stabilește o conducere. În momentul în care votul membrilor stabilește o conducere este de așteptat ca până la următorul Congres și până la următoarele alegeri, acea conducere să fie susținută în a-și îndeplini obiectivele și mandatul pentru care a obținut voturile. Ideea că punem niște oameni în conducere și scopul altor colegi este cum să le legăm șireturile este o naivitate de organizație de început de drum, de oengism. Efortul meu este să transform organizația într-un partid care are ca obiectiv guvernarea și schimbarea lucrurilor în România.

Ideea că scopul USR este lupta internă este o naivitate. Arată un nivel de nematurizare politică, lucru care s-a schimbat semnificativ. Sunt din ce în ce mai puțini cei care consideră lucrul acesta că scopul în USR este cum să te lupți cu conducerea sau cum să faci lupta internă. Scopul unui partid, inclusiv al USR-PLUS, este să guverneze cu soluții reale pentru România. Atunci ne vor fi oamenii recunoscători și ne vor aprecia când vom face ceva la guvernare. În rest, mulțumiri, nemulțumiri interne, sunt inerente, e libertate de comunicare și exprimare."

Europa Liberă: În cazul Vlad Teohari considerați că s-a greșit? Vlad Teohari din cauza deciziei Comisiei de Arbitraj a rămas în afara listelor pentru parlamentare.

Dan Barna: „E o decizie a comisiei de arbitraj infirmată ulterior de Comitetul Politic. Vlad e un om tânăr, are perspective în partid pe termen lung, e regretabilă situația."

Europa Liberă: Care e perspectiva dumneavoastră pentru relația cu China dacă veți ajunge la guvernare?

Dan Barna: „Relația României cu China este în același context ca relația României cu Rusia. Noi avem cei trei piloni de securitate și de politică externă foarte clari: NATO, UE și SUA. În contextul acestor tratate din care România face parte și pe care România le respectă și le are ca direcții cadru, relațiile cu celelalte state mari, mici sau mijlocii se subscriu acestui cadru. Nu văd ceva în mod distinct, sau separat în mod particular, pentru că noi funcționăm într-un cadru de securitate și economic în care direcția e UE și SUA. Acelea sunt direcțiile în care eu cred foarte mult, pentru că sunt direcțiile care ne-au ridicat democratic după căderea comunismului. Relațiile cu China și Rusia trebuie să existe, cum există cu orice țară a planetei, nu susțin vreun izolaționism, dar relația cu aceste state trebuie să funcționeze prin prisma angajamentelor pe care noi le avem față de Statele Unite, față de UE și de membri NATO. În egală măsură, eu am o așteptare, pe care toată lumea civilizată o are ca și aceste state să respecte tratatele din care la rândul lor fac parte."

Europa Liberă: Premierul Orban declara că Huawei/ China nu reprezintă un partener pentru licitația 5G. Susțineți o astfel de abordare?

Dan Barna: „Dacă premierul știe, cunoaște impedimente legale pentru care respectiva companie nu poate să participe, evident suntem un stat de drept, respectăm cadrul normativ fără doar și poate. Dacă o să avem un cadru legislativ foarte clar, nu e nimic de comentat."

Europa Liberă: În Statele Unite se numără voturile pentru alegerile prezidențiale. Ce așteptări aveți de la politica americană pentru estul Europei și România?

Dan Barna: „SUA au dovedit în ultima perioadă că înțeleg cât de important este acest flanc estic al NATO din care noi facem parte, cât de importantă este și existența și evoluția ultimei perioade, investițiile vorbesc, confirmă lucrul acesta. Nu e important doar flancul de nord-est, ci și flancul acesta cu apărarea de la Marea Neagră. Mă aștept să continue acest suport și această prezență a Statelor Unite în România."

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG