Linkuri accesibilitate

Adrian Zuckerman: Vom lucra pentru a lega Iașiul de proiectul Via Carpathia


România - Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a promis marți că va lucra cu autoritățile locale pentru a conecta Iașiul la proiectul de infrastructură Via Carpathia, pentru a lega capitala Moldovei de autostrada care va fi construită între Constanța și Gdansk. E vorba de autostrada care ar trebui să lege Marea Neagră de Marea Baltică și care să treacă prin șapte țări, inclusiv România. Potrivit ambasadorului, discuțiile dintre oficialii americani si cei români au demarat deja, la acest moment fiind căutate soluții de finanțare ale celor doua proiecte.

„Am promis la Iaşi că vom lucra toţi la un plan ca să fie o şosea şi o cale ferată care să unească Iaşiul cu autostrada care se va face între Constanţa şi Gdansk. Iaşiul trebuie să fie nu doar un centru cultural, ci un centru economic important în regiune. Trebuie să fie şi mai multe firme americane la Iaşi şi vom lucra cu primarul şi cu şeful Consiliului Judeţean să aducem mai multe companii americane la Iaşi. Iaşiul nu este în competiţie cu Bucureştiul, ci cu Berlin, Roma, Madrid şi alte oraşe mari ale Europei. Pentru ca Iaşiul să aibă succes trebuie să aibă infrastructură, adică şosele, căi ferate şi aeroport. Am promis că noi vom ajuta pentru a dezvolta toate aceste lucruri“, a declarat ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, citat de News.ro.

„M-am întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Transporturilor să facem planuri, ca să vedem exact traseul pentru șosea și traseul pentru linia ferată. Când vorbim acum sunt grupe de la ministerul transporturilor si ambasadă care lucreaza acum și care se uită cum să finanțeze pentru asta. Și la șosea, și la calea ferată, între cele două mări lucrăm cu Polonia, ei o să facă porțiunea de la Gdansk și noi începem aici și sper să se facă. În următorii 3-4 ani sper să fie amândouă proiectele terminate", a spus ambasadorul.

Diplomatul a spus că la Iaşi va fi deschis și un centru cultural american, care va funcţiona în sediul Bibliotecii Central Universitare iar preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat că a discutat cu diplomatul american despre organizarea unui forum economic anul viitor la Iaşi, urmând ca în capitala Moldovei să funcţioneze şi o filială a Camerei de Comerţ Româno-Americane.

Proiectul de infrastructură Via Carpathia este dezvoltat în cadrul Inițiativei Trei Mări, o platformă politică și informală, la nivel prezidențial, care reunește 12 state membre UE aflate între mările Adriatică, Baltică si Neagră. E vorba de: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Proiectul autostrăzii a fost stabilit la summitul din 2018 iar SUA a anunțat recent că susțin proiectul.

Via Carpathia ar urma să pornească din Lituania (portul Klaipeda) , să traverseze Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia (portul Salonic). Autostrada ar urma să taie România prin vest.

Porturile Constanța (România) si Gdansk (Polonia) nu se află pe traseul direct dar vor fi legate de Via Carpathia prin alte autostrăzi. În cazul României este vorba de Autostrada Constanța - București - Pitești - Sibiu - Lugoj.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG