Linkuri accesibilitate

Dosarul retrocedărilor ilegale, condamnări în primă instanță de până la 9 ani


România - Omul de afaceri Horia Simu, la ieșirea de la audieri
România - Omul de afaceri Horia Simu, la ieșirea de la audieri

Fosta președintă a ANRP Crinuța Dumitrean, Marko Attila - membru în comisia de despăgubiri, omul de afaceri Horia Simu și expertul evaluator Alin Horațiu Dima au fost condamnați vineri la închisoare cu executare de Curtea de Apel București, la pedepse de la cinci la peste 9 ani. Sentința nu este definitivă.

E vorba despre achiziționarea drepturilor litigioase pentru un teren din Constanța, pe care Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) l-a supraevaluat.

Fosta președintă a ANRP Crinuța Nicoleta Dumitrean a fost condamnată la 6 ani și 3 luni de închisoare, plus plata a 400.000 de euro.

Marko Atilla, membru în comisia de despăgubiri, fugit în Ungaria, a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare.

Expertul evaluator Alin Horațiu Dima a primit cea mai mare condamnare, de 9 ani și 8 luni de închisoare.

Remus Virgil Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru stabilirea despăgubirilor, a primit 5 ani și 7 luni, în cazul acestuia fiind confiscată şi suma de 1.134.900 lei.

Fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu a primit 3 ani cu suspendare.

Condamnări au primit şi alţi foşti membri în Comisia Centrală pentru stabilirea despăgubirilor: Cristian Sebastian Mihai - 4 ani şi 4 luni cu executare, Oana Vasilescu - 3 ani cu suspendare, Dragoş Bogdan - 3 ani cu suspendare, dar şi Florentina Savu (consilier) - 4 ani cu executare.

Cu toții trebuie să plătească prejudiciul de peste 7, 7 milioane de euro, adică valoarea la care terenul lui Horia Simu a fost supraevaluat atunci când ANRP l-a despăgubit.

Ce spuneau procurorii în actul de trimitere în judecată

La data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro.

De la acea dată, Simu „a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare”, spun procurorii DNA.

Urmare a acestor demersuri, pe 26 mai 2011, Crinuța Dumitrean, Mihai Cristian Sebastian, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan, Cătălin Florin Teodorescu și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au aprobat raportul de evaluare făcut de expertul evaluator Alin Horațiu Dima, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Terenul a fost supraevaluat cu 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei.

Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol.

Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaționale de Evaluare și a Legii nr. 247/2005, de către Florentina Savu cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier în cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Pentru „ajutorul acordat”, în perioada ianuarie – 02 august 2011, Dumitrean Crinuța Nicoleta a primit, printr-un intermediar, de la Simu Horia 400.000 de euro.

Expertul evaluator Dima Alin Horațiu a primit de la Simu, prin intermediar, 5.000 euro.

XS
SM
MD
LG