Linkuri accesibilitate

Vaccinul anti-Covid ar putea ajunge în România între Crăciun și Anul Nou


România - Valeriu Gheorghiță

Primele doze de vaccin ar putea fi livrate în România între Crăciun și Anul Nou.

„Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și Anul nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a spus la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță spune că BioNTech și Pfizer vor trimite 10.000 de doze de vaccin, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în două tranșe de imunizare.

„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a spus Gheorghiță.

La 60-70% din populație imunizată începe sfârșitul pandemiei, iar România se poate întoarce la normalitate, a mai spus medicul vineri, la prezentarea strategiei de vaccinare. El a dat asigurări că în România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Strategia națională de vaccinare conține câteva principii de bază și principalele etape de vaccinare. Prima etapă a vaccinării se adresează lucrătorilor din sistemul medical iar criteriile care au stat la baza acestei strategii sunt valabile peste tot în lume, a mai spus medicul la momentul prezentării strategiei. De la nivelul centrelor regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite către centrele locale de vaccinare. Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună iar Institutul Cantacuzino va fi hub central. Persoanele care au acces limitat la un centru de vaccinare sau pentru care deplasarea este dificilă vor fi vaccinate de echipe mobile de vaccinare.

Strategia de vaccinare anti-Covid a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul prevede detalii cu privire la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor.

„Este de așteptat ca disponibilitatea și accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării, din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii extrem de ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil", se arată în document.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG