Linkuri accesibilitate

Tentativă de puci în PNL. Nemulțumiții au convocat o ședință peste capul lui Ludovic Orban


Pierderea alegerilor în fața PSD și rezultatul negocierile cu USR-PLUS pentru formarea noului guvern au divizat PNL, iar un grup se revoltă împotriva lui Ludovic Orban. Printre cei mai vocali exponenți sunt actualul secretar general, Robert Sighiartău, dar și prim-vicepreședintele Rareș Bogdan. Lor li s-au alăturat mai multe organizații din Transilvania, nemulțumite că miniștrii susținuți de ele și-au pierdut portofoliile. Ludovic Orban este acuzat că a negociat în interes personal pentru a obține funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Miza scandalului din PNL este funcția de președinte al partidului, deținută de Ludovic Orban. Gruparea care îl contestă își propune înlocuirea fostului premier, pe care îl acuză că a pierdut alegerile parlamentare, dar și că a condus într-un mod greșit negocierile pentru formarea noului Guvern.

Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au trimis astăzi un mesaj către șefii de organizații prin care anunțau convocarea Biroului Politic Național.

Bună ziua, se convoacă ședința BNP astăzi, la ora 19.00, prin sistem videoconferință”, a fost sms-ul trimis în întreaga țară.

Mesajul l-a luat prin surprindere pe Ludovic Orban, care se afla în negocieri cu USR-PLUS și UDMR pentru împărțirea agențiilor și pozițiilor de secretar de stat.

Președintele PNL a reacționat imediat și a trimis un mesaj în țară către toți liderii de organizații: „Dragi, colegi, vă transmit acest mesaj important din partea domnului președinte Ludovic Orban. Biroul Politic Național al PNL va fi convocat de președintele PNL, Ludovic Orban, la finalizarea negocierilor care se află în acest moment în desfășurare. BPN convocat în această seară (ora 19), nu s-a realizat în mod statutar, întrucât nu a fost convocat de președintele PNL, Ludovic Orban”.

Mai mulți șefi de organizații au declarat pentru Europa Liberă că au fost sunați personal de Ludovic Orban, care le-a cerut să nu se prezinte la ședința convocată de Rareș Bogdan și Sighiartău.

„Ludovic Orban a sunat liderii regionali să anunțe șefii de organizație că nu va avea loc vreo ședință, iar Sighiartău și Rareș Bogdan nu au dreptul să convoace vreo ședință. A fost o tentativă de puci la adresa lui Orban, nu se poate ca secretarul general să facă ceva fără știința președintelui PNL”, a explicat un lider de organizație pentru Europa Liberă.

După contraofensiva lui Ludovic Orban, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău au revenit cu un alt mesaj în care renunță și ei la ședință. Susțin că nu vor să pună în pericol negocierile purtate la Vila Lac pentru formarea noului Guvern.

„Bună seară, având în vedere faptul că negocierile privind coaliția de guvernare nu s-au finalizat, ședința BPN se amână pentru o dată ulterioară”, se arată în noul sms trimis prin Secretariatul General al PNL.

Surse apropiate lui Ludovic Orban susțin că ruptura între Robert Sighiartău și președintele PNL este totală, iar secretarul general va trebui să renunțe la funcție.

Organizațiile fidele lui Orban spun că negocierile pentru formarea noului Guvern au avut un rezultat bun pentru partid, în condițiile în care PNL a trebuit să protejeze și ministerele dorite de Klaus Iohannis: Apărare, Interne, Externe.

„Avem premierul, avem președintele Camerei Deputaților, avem ministerul de Finanțe, Agricultura, lucrurile nu stau atât de rău pe cât vor unii să le prezinte”, a spus un președinte de filială.

Revolta organizațiilor din Transilvania

Gruparea care dorește limitarea puterii lui Ludovic Orban în fruntea PNL susține că în partid există „nemulțumiri majore” față de modul în care președintele partidului a condus negocierile cu USR-PLUS și UDMR.

„Noi suntem partidul care am avut în campanie mesajul Dezvoltăm România. Cum dezvoltăm România dacă am luat ministerul Culturii, Educației sau al Muncii? De ce nu a cerut Orban ministerul Dezvoltării, ministerul Fondurilor Europene, ministerul Transporturilor. Bode știe că anul acesta se vor face peste o sută de kilometri de autostradă. De ce a lăsat ministerul celor de la USR?”, a fost poziția unui membru al Biroului Executiv pentru Europa Liberă.

Mai multe organizații din Transilvania, printre care cele din Cluj - Emil Boc, Sălaj, Bihor - Ilie Bolojan și Arad au criticat faptul că doi miniștri „performanți, precum Lucian Bode și Marcel Cioloș, și-au pierdut ministerele.

„Boloș a negociat fondurile cu Uniunea Europeană, cum să renunțăm la acest minister. Am vorbit în campanie despre miliardele de euro de la UE și apoi îl dăm afară pe Boloș ca să își negocieze Ludovic Orban funcția de președinte al Camerei Deputaților”, a spus un alt lider din Biroul Executiv.

Un alt reproș adus lui Ludovic Orban este că nu s-a impus ca premier în negocierile cu USR-PLUS, ceea ce va face „rău” PNL.

„Unii se vor uita la ce spune Orban, alții la Cîțu, se mai duc unii la Cotroceni. Partidul nu poate să meargă așa, cu trei tabere. Trebuia ca Orban să fie premier”, este poziția unui alt membru al Biroului Executiv.

Surse din tabăra nemulțumiților au precizat pentru Europa Liberă că rezultatul negocierilor cu USR-PLUS va fi respectat, chiar dacă nu le convine, deoarece România are rapid nevoie de un Guvern și un buget pentru 2021.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG