Linkuri accesibilitate

China va depăși SUA și va deveni cea mai mare economie a lumii cu cinci ani mai devreme decât se credea (raport)


USA-ELECTION/GEORGIA
USA-ELECTION/GEORGIA

China va depăși Statele Unite și va deveni cea mai mare economie din lume în 2028, cu cinci ani mai devreme decât se estimase anterior, susține Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri, un think tank care a publicat un raport anual de profil. Cercetarea arată cât de mult a influențat pandemia raporturile globale de putere.

"Pandemia COVID-19 și consecințele economice au înclinat cu siguranță această rivalitate în favoarea Chinei", transmit autorii raportului, citați de Reuters. China ar beneficia astfel de felul “abil” în care a gestionat pandemia, dar și de frânele economice severe pe care le-a provocat virusul în economiile occidentale.

Economia chineză ar urma să înregistreze o creștere medie de 5,7% pe an în perioada 2021-2025, înainte de a încetini la 4,5% pe an, în intervalul 2026-2030. Se estimează că SUA vor reveni economic în forță în 2021, dar apoi creșterea va fi temperată la sub 2%, anual.

Japonia ar urma să rămână a treia cea mai mare economie din lume până la începutul anilor 2030, când ar urma să fie depășită de India. Germania va aluneca un loc, de pe poziția a patra.

Marea Britanie, în prezent cea de-a cincea cea mai mare economie va trece pe locul șase din 2024.

Europa în ansamblu va pierde din ponderea producției globale. Acum Europa generează în jur de 19% din producția primelor zece economii, dar ponderea va scădea la 12% până în 2035. Specialiștii avertizează că pandemia va provoca și o creștere a inflației, iar guvernele vor trebui să răspundă provocării costurilor de finanțare:

"Vedem un ciclu economic cu rate ale dobânzii în creștere la mijlocul anilor 2020", evaluează Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri, context care ar putea crea dificultăți țărilor care s-au împrumutat masiv pentru a-și finanța răspunsurile la criza COVID-19.

XS
SM
MD
LG