Linkuri accesibilitate

A murit ultimul spion dublu care a trădat Marea Britanie în Războiul Rece


George Blake în 1953, la Londra

George Blake, spionul dublu care a trădat Marea Britanie în perioada Războiului Rece a murit, la vârsta de 98 de ani, au anunțat autoritățile de la Moscova, citate de Radio Europa Liberă.

“Legendarul ofițer de informații George Blake a plecat dintre noi”, a transmis purtătorul de cuvânt al Serviciului Rus de Informații Externe (SVR), care l-a evocat pe Blake drept un admirator al realizărilor Uniunii Sovietice din perioada Războiului Rece.

Demascat ca spion sovietic în 1961, alături de alți agenți dubli britanici (grupul Cambridge Five), Blake a fost condamnat la 42 de ani de închisoare. A reușit însă să evadeze, cu ajutorul unor deținuți și activiști pentru pace și a părăsit Regatul Unit cu o rulotă. Și-a petrecut restul vieții la Moscova, unde a fost tratat ca un erou.

Blake sau, după numele rusesc , Georgy Ivanovich, a primit o medalie de la președintele Vladimir Putin în 2007 și a deținut gradul de locotenent colonel în fostul serviciu de securitate KGB.

George Blake
George Blake

Fostul spion dublu s-a născut la Rotterdam, în Olanda, la 11 noiembrie 1922, dintr-o mamă olandeză și un tată egiptean, britanic naturalizat. S-a alăturat Rezistenței în timpul celui De-al Doilea Război Mondial și apoi Marinei Britanice. Pentru MI6, serviciul britanic de informații secrete, a început să lucreze încă din 1944.

1948 l-a prins la Seul, unde aduna informații despre Coreea de Nord comunistă. Capurat de nord-coreeni și deținut într-o închisoare comunistă, George Blake s-a radicalizat citind lucrările lui Karl Marx.

În decurs de nouă ani, Blake ar fi expus în jur de 40 de agenți britanici și a perturbat astfel grav activitatea MI6 în Estul Europei. A intrat în vizorul autorităților britanice în 1959, după informații primite de la un agent dezertor polonez.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG