Linkuri accesibilitate

Fostul manager al spitalului din Piatra Neamț trimis în judecată de DNA


Ioan Lazăr, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru că a favorizat anumite firme pentru amenajarea blocului operator.

Alături de el, au mai fost trimiși în judecată și Mihail Popescu, șef al Biroului de achiziții publice de la Consiliul Județean Neamț, acuzat de abuz în serviciu, și încă două persoane, un administrator și un angajat al unei societăți comerciale, acuzați de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2012-2013, Mihail Popescu, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul celorlalţi trei, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de licitaţie publică pentru amenajarea blocului operator.

Între cei patru ar fi intervenit o înţelegere pentru favorizarea unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.

„În contextul menţionat, Mihail Popescu şi Ioan Lazăr ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceştia au stabilit preţul investiţiei, cât şi la activităţile specifice procedurii de licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Neamţ. Acest fapt ar fi condus la câştigarea licitaţiei de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant şi la vătămarea intereselor unei alte societăţi comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziţie publică", spun procurorii DNA.

Ulterior, arată procurorii, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă faţă de valoarea de achiziţie (5.109.011 lei), prin aceste demersuri creându-se Consiliului Judeţean Neamţ un prejudiciu în valoare de 3.430.393 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri.

Consiliul Judeţean Neamţ a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de menţionată, informează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

XS
SM
MD
LG