Linkuri accesibilitate

După două săptămâni de scandal, Cazan pleacă de la șefia Jandarmeriei Prahova. 4 din 10 șefi sunt puși din pix


Fostul șef al Jandarmeriei București, Laurențiu Cazan, a renunțat după două săptămâni de detașare la funcția de coordonator al IJJ Prahova

În condițiile în care aproape 40% dintre județele țării sunt conduse de jandarmi șefi împuterniciți, locotenentul Laurențiu Cazan, detașat la comanda Jandarmeriei Prahova, a anunțat că se retrage din funcție și că revine la activitățile anterioare.

„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aceeasi dată, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, ofițerul urmează să îndeplinească atribuțiile avute înainte de această împuternicire", a precizat Jandarmeria. Cazan va reveni pe postul de adjunct al șefului Jandarmeriei București.

Împuternicirea lui Laurențiu Cazan la șefia Jandarmeriei Prahova nu e surprinzătoare, având în vedere această practică des întâlnită în Ministerul de Interne. Mai multe județe din țară au șefi din Poliție sau Jandarmerie detașați prin ordin de la centru, oameni care ocupă funcțiile fără examen și astfel sunt dependenți de „mofturile” miniștrilor sau secretarilor de stat numiți politic.

Din analiza făcută de Europa Liberă, Constanța, Prahova, Ialomița, București, Giurgiu, Galați, Buzău, Suceava, Botoșani, Cluj, Caraș Severin, Mehedinți, Vâlcea, Neamț, Sălaj, Alba sunt județe conduse de cel puțin un inspector șef de jandarmi împuternicit de la București. Asta înseamnă că în 37% dintre județele României posturile de conducere ale Jandarmeriei sunt ocupate prin delegare pe 6 luni, o practică tot mai întâlnită în Ministerul de Interne.

Oportunitatea lui Cazan

Aceasta a fost și șansa locotenent colonelului Laurențiu Cazan, unul dintre cei care a coordonat intervenția jandarmilor la mitingul Diasporei în data de 10 august 2018. Având gradul și funcția necesare, Cazan a fost mutat, în timpul mandatului fostului ministru Marcel Vela, la conducerea Jandarmeriei Prahova, în data de 21 decembrie 2020. Potrivit MAI, Ordinul a fost semnat de comandatul Jandarmeriei, Alin Ionel Mastan. La conducerea Jandarmeriei, din cei patru ofițeri superiori care ocupă funcțiile de inspector general și adjuncți ai acestuia, trei sunt împuterniciți pentru mandate de 6 luni.

Detașarea lui Cazan la Prahova a declanșat un adevărat scandal politic. Pe 30 decembrie, deputatul USR Mihai Polițeanu și senatorul Gheorghiță Mîndruță au scris ministrului de Interne Lucian Bode și i-au adresat o serie de întrebări privind această detașare. Astfel, demnitarii l-a întrebat pe ministru dacă știa de această împuternicire, dacă este de acord cu ea, care a fost motivul acestei detașări și cine a luat decizia numirii lui Cazan la șefia Jandarmeriei Prahova. Ei l-au mai întrebat pe Bode dacă are în vedere demiterea din funcție a lui Cazan și a șefului Jandarmeriei, Alin Mastan, cel care a semnat ordinul de detașare.

Intervenția lui Cioloș

Ulterior copreședintele USR-PLUS Dacian Cioloș a declarat că a discutat cu ministrul de Interne și că în scurt timp împuternicirea va fi anulată. „Am avut o discuție cu domnul Bode, pentru că a apărut și în spațiul public și colegi din USR PLUS au ridicat întrebări. Am avut o discuție cu domnul Bode și am fost de acord amândoi că în urma a ceea ce s-a întâmplat în 10 august domnul Cazan nu ar mai trebui să aibă responsabilități la comandă operativă, pentru că modul în care s-a acționat atunci ridică probleme chiar și de etică profesională”, a declarat Dacian Cioloș.

Am înțeles că domnul Bode va lua măsuri pentru ca domnul Cazan să nu mai aibă responsabilități operative, ci doar administrative, deci să nu mai aibă sub comandă oameni ca să avem surprize de genul celor de pe 10 august. Foarte probabil va fi retras de la Prahova și va avea alte responsabilități administrative. E greu să mai ai încredere în felul în care a acționat un astfel de om. Domnul ministru Bode a fost de acord cu mine că trebuie găsită o formulă prin care domnul Cazan să nu mai aibă sub comandă oameni cu acțiune operativă”, a mai spus Cioloș.

Surpriza lui Vela pentru Bode

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat la rându-i că a aflat despre împuternicirea lui Laurenţiu Cazan la Jandarmeria Prahova la patru zile de la preluarea mandatului, pe 28 decembrie 2020. Bode susține că și-a arătat nemulţumirea faţă de această numire şi salută decizia Jandarmeriei Române de a înceta împuternicirea.

Laurențiu Cazan a fost cercetat în dosarul 10 august de către DIICOT, însă după doi ani de anchetă procurorul Doru Stoica a clasat, pe 26 iunie 2020, acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei. Pe 4 august, șefa DIICOT de atunci, Giorgiana Hosu, a anunțat că a infirmat clasarea unora dintre acuzațiile împotriva șefilor Jandarmeriei din Dosarul 10 august.

Soluția de infirmare trebuie validată de un judecător. Tribunalul București urmează să stabilească pe 22 ianuarie dacă va accepta redeschiderea urmăririi penale față de șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei.

Foștii șefi ai Jandarmeriei urmează să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

În dosarul 10 August, aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor pe care îi acuză de violenţă. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG