Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis a încuviințat urmărirea penală pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu


Klaus Iohannis a dat undă verde începerii urmăririi penale cerută de DNA pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu
Klaus Iohannis a dat undă verde începerii urmăririi penale cerută de DNA pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie, ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală întocmită de DNA pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat într-un dosar al DNA în care acuzațiile sunt de luare de mită.

"Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", au precizat procurorii.

Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare. Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licențele Microsoft în România.

Aceștia au mai arătat că prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

DNA a mai cerut urmărirea penală pe numele lui Tăriceanu și în data de 7 noiembrie 2018, pentru presupuse fapte pe care acesta le-ar fi comis pe când era senator. Pe 3 iulie 2019, însă, Senatul a respins solicitarea anchetatorilor.

XS
SM
MD
LG