Linkuri accesibilitate

„Furtuna Biden”: măsurile pregătite de administrația democrată în primele 10 zile de mandat


Președintele ales al SUA, Joe Biden

Blocarea evacuărilor şi executărilor silite, reintroducerea SUA în Acordul Climatic de la Paris, eliminarea interdicţiei de călătorie pentru ţările musulmane, masca obligatorie, o nouă Lege a imigraţiei şi planul economic de 1.900 de miliarde de dolari, sunt doar câteva dintre măsurile pregătite de administrația Biden în primele zece zile de mandat, transmite BBC.

Mandatul lui Joe Biden va începe oficial miercuri, pe 20 ianuarie 2021. Biden va semna decrete pentru a elimina interdicţiile de călătorie impuse de Donald Trump, cât şi pentru a reintroduce SUA în Acordul Climatic de la Paris.

Mai mult, preşedintele ales ar putea semna decrete prin care să grăbească reunirea familiilor separate la graniţa SUA cu Mexic, cât şi pentru a impune un set de reguli legat de obligativitatea purtării măştii de protecţie în vremea Covid-19, transmite Mediafax.

Toate cele 50 de state americane sunt în alertă pentru ziua de miercuri când va avea loc ceremonia de inaugurare, iar mii de soldaţi au fost mobilizaţi pentru a proteja Washington DC, pregătiţi pentru posibile violenţe.

„Furtuna” de măsuri, delimitare de administrația Trump

Pe lângă schimbările în sine pe care „furtuna” de măsuri își propune să le aducă e vorba și de o delimitare de administraţia precedentă, conform unor documente citate de presa internaţională.

Reintroducerea SUA în Acordul Climatic de la Paris şi realinierea Americii la standardul reducerii emisiilor de carbon stabilit acolo reprezintă una dintre primele mutări pe care le va face Joe Biden la întoarcerea în Casa Albă.

O altă mutare a lui Biden vizează eliminarea interdicţiei de călătorie aplicată de Trump multor ţări în care majoritatea populaţiei este formată din musulmani.

Mai mult, noul preşedinte american vrea să impună obligativitatea purtării măştii pe proprietatea statului, cât şi atunci când se călătoreşte interstatal.

Pentru a-i ajuta pe americanii afectaţi din punct de vedere financiar de pandemie, Joe Biden vrea să prelungească restricţiile impuse la nivel naţional asupra evacuărilor şi executărilor silite.

Ordinele executive reprezintă doar o parte din ambiţiile lui Biden în primele 10 zile de mandat, conform presei internaţionale.

Preşedintele-ales va trimite şi o nouă lege a imigraţiei către Congres, în timp ce va insista pentru aprobarea planului de revenire economică de 1.900 de miliarde de dolari.

Administraţia lui Biden vrea să livreze 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid în primele 100 de zile de mandat, după ce a descris campania actuală ca un „eşec”.

Riscuri, confruntări

Preşedintele-ales preia funcţia în mijlocul unei pandemii fără precedent. Numărul de morţi cauzate zilnic de Covid-19 în America este de ordinul miilor, iar până acum circa 400.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

În acelaşi timp, ţara se resimte în urma violenţelor recente de la episodul asaltului de la Capitoliu, care a arătat cât de divizaţi sunt americanii.

Tema inaugurării lui Biden va fi „America Unită”, iar preşedintele-ales va aborda exact tema diviziunilor pe teme politice. Vicepreşedintele Mike Pence este aşteptat la ceremonie, însă Trump a declarat că nu va ajunge.

Biden va prelua preşedinţia celei mai puternice ţări din lumea liberă exact la două săptămâni de la protestele violente de la Capitoliu, care au avut loc în data de 6 ianuarie.

Mobilizarea de la Washington DC este impresionantă, chiar şi după standardele unei inaugurări prezidenţiale.

Pe o rază de kilometri întregi mai multe străzi au fost blocate cu bariere de ciment şi garduri de metal, iar peste 20.000 de soldaţi din Garda Naţională sunt aşteptaţi în teritoriu. FBI a emis avertismente cu privire la posibile violenţe şi marşuri armate plănuite de suporterii pro-Trump.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG