Linkuri accesibilitate

Administrarea celei de-a doua doze de vaccin, amânată de lipsa serului. Cum își schimbă unele țări strategia


În multe state, planul inițial de a vaccina populația cu a doua doză de vaccin la 2-3 săptămâni de la prima doză a fost dat peste cap de creșterea cazurilor de Covid-19 și de stocurile limitate.
În multe state, planul inițial de a vaccina populația cu a doua doză de vaccin la 2-3 săptămâni de la prima doză a fost dat peste cap de creșterea cazurilor de Covid-19 și de stocurile limitate.

În multe dintre statele care au început vaccinarea medicii sunt în plin proces de inoculare a celei de-a doua doze de ser împotriva Covid-19. Creșterea cererii pentru vaccin a dus însă, în multe cazuri, la schimbarea planului inițial de imunizare.

Dacă în Marea Britanie apariția unei noi tulpivid de Covid-19 a provocat administrarea la 3 luni distanță a celei de-a doua doze, în Italia autoritățile spun că rapelul este periclitat de lipsa vaccinului. Israel stă cel mai bine la capitolul imunizare, personalul medical fiind deja vaccinat cu a doua doză, în timp ce aproape o treime din populație a beneficiat de prima doză.

Marea Britanie: A doua doză, la distanță de 12 săptămâni

În Marea Britanie planul guvernului este ca până la jumătatea lunii februarie să fie vaccinați peste 15 milioane de oameni cu vârsta de peste 70 de ani (lucrători din domeniul Sănătății și cei care trebuie protejați) . Alte câteva milioane de britanici urmează să fie vaccinați în primăvară. Până în toamnă, britanii își propun să vaccineze alte 21 de milioane de oameni, adică restul populației active, scrie BBC. Însă, ca să îndeplinească acest plan, medicii trebuie să vaccineze peste 2 milioane de persoane pe săptămână, până la finalul lui ianuarie.

Și pentru ca tot mai mulți oameni să fie vaccinați într-o primă fază, guvernul britanic a schimbat planul de vaccinare stabilit inițial. Astfel, a doua doză de vaccin va fi făcută la un interval de până la 12 săptămâni.

În Anglia oamenii pot fi vaccinați la medicii de familie și la farmaciile comunitare, la centrele de vaccinare de la spitale și la centrele de vaccinare în masa situate pe întreg teritoriul. În prezent sunt aproximativ o mie de locații unde medicii de familie vaccinează, 200 de farmacii comunitare, 206 centre de vaccinare la spitale și șapte centre de vaccinare în masă care fie sunt pe deplin funcționale, fie vor fi operaționale în zilele următoare. Regula este ca oamenii să nu călătorească mai mult de 16 kilometri pentru a fi vaccinați.

În plus față de Anglia, există alte sute de centre de vaccinare în Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca/ Oxford, suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni. Dispune și de 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer. De asemenea, a mai comandat și vaccinul Moderna.

Planul initial de a vaccina populația cu a doua doză de vaccin la 2-3 săptămâni de la prima doză a fost dat peste cap de creșterea mare a cazurilor de Covid-19, combinată cu apariția unei noi variante a virusului care este mult mai transmisibilă și cu incertitudinea că furnizarea dozelor de vaccin va fi făcută la timp, scrie The Guardian. Ceea ce a dus la extinderea perioadei de vaccinare la 12 săptămâni.

În context au apărut dezbateri cu privire la eficacitatea vaccinului în aceste condiții. Studiile făcute de Pfizer au cercetat numai administrarea celor două doze la interval de 21 de zile. În schimb, în cazul AstraZeneca / Oxford, medicii arată că administrarea la un interval mai mare de timp a celei de-a doua doze poate fi mai eficientă în protejarea oamenilor.

Italia: A doua doză, pusă în pericol de livrările de la Pfizer

În Italia, administrarea celei de-a doua doze de vaccin a început duminică, la 21 de zile distanță față de prima doză. În prima zi de vaccinare din decembrie 9.750 de italieni au fost vaccinați cu prima doză, iar în următoarele zile numărul italienilor vaccinați a doua oară va atinge 1,2 milioane de persoane.

Însă inocularea celei de-a doua doze de vaccin este pusă sub semnul întrebării după ce Pfizer a anunțat că va livra cu 29% mai puține doze de vaccin. În aceste condiții autoritățile au transmis deja că au în vedere să regândească campania de vaccinare. Potrivit La Repubblica o încetinire consistentă a aprovizionării cu vaccin pune în pericol administrarea de celei de-a doua doze de vaccin pentru toate regiunile care nu au stocuri suficiente de vaccin.

Israel: a doua doză, la 2 săptmâni

Israel a început să-și vaccineze cetățenii cu a doua doză de vaccin la timp, având o populație mult mai mică. Primul care a primit a doua doză a fost premierul Benjamin Netanyahu, care a fost vaccinat pe 9 ianuarie. Datele de la ourworldindata arată că Israelul e în topul țărilor care au vaccinat cel mai mare număr de oameni, cu un procent de peste 30%.

Israelul are un sistem de sănătate extrem de centralizat, în care toată lumea trebuie să se înregistreze pe un o platformă digitală, ceea ce dă posibilitatea Ministerul Sănătății să organizaze mai ușor centrele de vaccinare din toată țara.

Luni, cel mai mare spital din Israel a dat publicității un studiu prin care arată că 98% din personalul medical care a primit a doua doză de vaccin a dezvoltat un număr mare de anticorpi Covid-19, potrivit The Times of Israel.

Cercetarea Centrului Medical Sheba, efectuată pe 102 persoane la o săptămână după ce a fost administrată cea de-a doua doză, arată că vaccinul Pfizer oferă mai multă protecție decât anticorpii obținuți după infecția cu coronavirus. Nivelul de anticorpi a crescut de șase până la 20 de ori comparativ cu prima prima doză. Doar doar doi dintre angajații spitalului au dezvoltat niveluri mai scăzute de anticorpi, dar unul dintre aceștia avea imunitatea scăzută.

Potrivit Politico, succesul vaccinării în Israel este sistemul de sănătate digitalizat, care păstrează evidențele tuturor pacienților și permite oricărui computer autorizat să extragă datele pacienților, de la ziua nașterii până la istoricul medical și vaccinările anterioare.

Emiratele Arabe Unite administrează vaccinul la distanță de 28 de zile

Emiratele Arabe Unite(UAE) a vaccinat până acum peste 19% din populație, iar până la finalul lui martie planul este vaccineze peste jumătate din populație, potrivit CNBC. În UAE, sunt folosite atât vaccinul chinezesc Sinopharm, pe care l-au primit peste 1,8 milioane de persoane, cât și vaccinul Pfizer-BioNTech (folosit în Dubai), care în primă fază este rezervat persoanelor de peste 60 de ani, celor cu boli preexistente și lucrătorilor din prima linie. Cele două vaccinuri sunt administrate în două doze la distanță de 28 de zile.

Autoritățile au mărit volumul de vaccinare după ce numărul cazurilor zilnice de infectare s-a triplat în ultimele trei săptămâni, în urma fluxului mare de turiști veniți în vacanța de sărbători.

În SUA, prioritate au cei care primesc a doua doză

Americanii au început inocularea celei de-a doua doze de vaccin în urmă cu mai bine de o săptămână, printre primii vaccinați fiind chiar președintele ales Joe Biden. Însă cererea tot mai mare de vaccinuri din ultimele zile a provocat o criză a vaccinurilor, pe fondul decalajelor de aprovizionare.

La Northwell, cel mai mare furnizor de asistență medicală din New York, medicii mai fac programări pentru prima doză de vaccin numai pe măsură ce mai primescstocuri suplimentare și numai după ce vaccinează persoanele care sunt programate pentru rapel, potrivit Reuters. Reprezentanții centrului spun că cererea de vaccinare a crescut mult mai mult decât oferta, ceea ce a dus la prioritizarea vaccinării.

Pe lângă New York, probleme cu aprovizionarea cu vaccin au apărut și în alte state, precum Vermont, Michigan, Carolina de Sud, New Jersey și Oregon. Guvernatorul statului Oregon, Kate Brown, a declarat că vaccinările pentru vârstnici și educatori vor fi amânate. În Vermont, autoritățile au anunțat că statul se va concentra exclusiv asupra populației de peste 75 de ani din cauza proviziilor federale „imprevizibile”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG