Linkuri accesibilitate

Noua tulpină a Sars-Cov-2 a intrat într-o școală din România. 9 din 10 contacți ai unui pacient, infectați


Dintre cei zece pacienți testați, nouă sunt infectați cu noua tulpină de coronavirus
Dintre cei zece pacienți testați, nouă sunt infectați cu noua tulpină de coronavirus

Ministerul Sănătății arată că nouă dintre cele zece persoane care au intrat în contact cu un pacient infectat cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitive la testul RT-PCR.

Reprezentanții ministerului au prezentat datele pe Facebook, în urma anchetei epidemiologice realizată de Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Potrivit ministerului, pacientul lucrează la o școală din București. În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

„În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate”, au precizat reprezentanții Ministerului.

În acest caz, Direcția de Sănătate Publică București a decis ca școala să fie închisă, iar în data de 25.01.2021 să se realizeze dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.

De asemenea, au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

"Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății a mai precizat că evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat/foarte ridicat.

XS
SM
MD
LG