Lidera de facto a guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost arestată de forţele armate, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al partidului condus de aceasta, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), transmite AFP, preluată de Agerpres.
„Am auzit că este reţinută în Naypyidaw (capitala ţării), presupunem că armata organizează o lovitură de stat", a declarat Myo Nyunt. Potrivit acestuia, au fost arestaţi şi alţi oficiali ai partidului.
Solicitat, purtătorul de cuvânt al armatei nu a fost disponibil imediat. , câştigate covârşitor de partidul condus de Aung San Suu Kyi.
Aceste arestări survin în contextul în care parlamentul rezultat din ultimele alegeri legislative urma să înceapă prima sesiune în câteva ore.
Sub pretextul pandemiei de COVID-19, alegerile „nu au fost nici libere şi nici corecte”, a acuzat săptămâna trecută într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al armatei, Zaw Min Tun.
Militarii susţin că au identificat milioane de cazuri de fraudă, printre care voturi din partea a mii de alegători centenari sau minori.
SUA și UE reacționează
Peste 12 ambasade, inclusiv cea a SUA şi Delegaţia UE, au cerut vineri Myanmarului să „adere la standardele democratice", alăturându-se ONU într-un cor al îngrijorării internaţionale faţă de o posibilă lovitură de stat.
Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a condamnat lovitura de stat militară din Myanmar, a cerut mobilizarea comunităţii internaţionale pentru exercitarea de presiuni şi a avertizat că ar putea dispune sancţiuni.
„Lovitura de stat militară din Myanmar, arestarea lui Aung San Suu Kyi şi a altor oficiali civili şi decretarea stării de urgenţă reprezintă atacuri directe asupra tranziţiei ţării spre democraţie şi asupra normelor statului de drept", a declarat Joseph Biden, conform publicaţiei The Hill.
„Într-o democraţie, nu trebuie folosită niciodată forţa pentru blocarea exercitării voinţei poporului sau pentru ştergerea rezultatului unui scrutin credibil", a subliniat Biden.
Preşedintele SUA a îndemnat comunitatea internaţională să susţină „restabilirea democraţiei şi a normelor statului de drept" în Myanmar. Comunitatea internaţională trebuie să ceară imediat armatei din Myanmar „să cedeze puterea, să elibereze activiştii şi oficialii arestaţi, să anuleze toate restricţiile asupra telecomunicaţiilor şi să se abţină de la violenţe împotriva civililor", a subliniat Biden.
„În ultimul deceniu, Statele Unite au eliminat sancţiuni impuse Myanmarului în contextul progreselor spre democraţie. Regresele vor necesita revizuirea imediată a legilor privind sancţiunile şi acţiuni rapide. Statele Unite vor apăra democraţia oriunde este vizată de atacuri", a insistat preşedintele SUA.
Partidul condus de câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, Aung San Suu Kyi - criticată pe scară largă la nivel internaţional pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya dar care continuă să se bucure de sprijinul majorităţii populaţiei -, a câştigat fără drept de apel alegerile din noiembrie.
Alegerile din noiembrie au fost cel de-al doilea scrutin general după 2011, când junta militară care a condus ţara timp de jumătate de secol a fost dizolvată. Cu toate acestea, armata continuă să deţină o putere importantă deoarece controlează trei ministere cheie (Internele, Apărarea şi Frontierele).