Linkuri accesibilitate

Noi tensiuni diplomatice între SUA și China. Beijingul cere „să nu se depășească liniile roșii”


Nu există nicio îndoială că cea mai semnificativă provocare pentru noi este China, a spus Blinken.
Nu există nicio îndoială că cea mai semnificativă provocare pentru noi este China, a spus Blinken.

China a avertizat marţi Statele Unite să nu depăşească "liniile roşii", după ce noul secretar de Stat american, Antony Blinken, a declarat că "cea mai semnificativă provocare" la adresa Statelor Unite este China.

Blinken vorbise anterior despre o poziție de forță pe care ar trebui să o dobândească SUA, pentru a putea rămâne cel mai important actor global.

Liniile roșii, așa cum le vede China, se referă la interesele sale și la demnitatea națională, pe care Beijingul consideră că Washingtonul le-a încălcat în ultimii patru ani:

Aceste probleme se referă la interesele centrale ale Chinei, la demnitatea naţională şi la sensibilităţile a 1,4 miliarde de oameni. Sunt linii roşii care nu trebuie depăşite", a transmis Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist chinez, citat de The Wall Street Journal. Comisia are în compenență 25 de membri extrem de influenți, relatează Bloomberg.

Administraţia Trump a adoptat politici greşit concepute împotriva Chinei, aducând relaţiile bilaterale la cea mai dificilă perioadă de la stabilirea legăturilor diplomatice", a continuat în cadrul unui discurs rostit prin videoconferinţă la o reuniune a Comitetului Naţional privind Relaţiile SUA-China.

Chiar și așa, oficialul chinez a insistat asupra nevoii de cooperare. Anterior, preşedintele Xi Jinping a avertizat la rându-i Statele Unite, la Forumul Economic Mondial, să nu continue o politică a confruntării, pentru că, "va conduce doar la un impas bilateral".

Declarațiile care au iritat China

Nu există nicio îndoială că cea mai semnificativă provocare pentru noi este China, dintre toate ţările, dar este o situaţie complicată. Există aspecte conflictuale în relaţie, competitive şi există şi unele aspecte de cooperare. Dar, indiferent despre ce e vorba, trebuie să abordăm China dintr-o poziţie de forţă, nu dintr-o poziţie slabă”, declarase noul secretar de Stat Antony Blinken, într-un interviu acordat pentru MSNBC, citat de Mediafax.

Dar afirmațiile sale erau cu mult mai nuanțate:

Această forţă cred că provine din a avea alianţe puternice, ceea ce China nu are; trebuie să ne implicăm la nivel mondial şi să fim activi în instituţiile internaţionale, deoarece, dacă ne retragem, China se implică şi apoi vor fi ei cei care scriu regulile şi stabilesc normele acestor instituţii; trebuie să ne susţinem valorile când sunt contestate de China, inclusiv în provincia Xinjiang, în cazul acţiunilor asupra uigurilor, sau în cazul situaţiei democraţiei din Hong Kong. Să ne asigurăm că armata noastră este poziţionată astfel încât să poată descuraja agresiuni chineze; să investim în cetăţeni, pentru a putea fi competitivi în totalitate", a afirmat așadar Blinken.

El a adăugat că SUA ar trebui să-i primească pe cei ce fug de reprimarea politică din Hong Kong, alături de Marea Britanie

„Am asistat la modul şocant în care China a subminat angajamentele asumate în timpul transferului Hong Kong-ului de către Marea Britanie. Şi vedem oameni în Hong Kong care îşi susţin drepturile, drepturi care le-au fost garantate. Iar dacă sunt victime ale acţiunilor de reprimare comise de autorităţile chineze, trebuie să facem ceva pentru a le oferi adăpost”, a transmis Antony Blinken.

Administrația Biden și-a asumat să apere mai bine valorile democratice și să sprijine eforturile care se fac în acest sens în Honk Kong sau Taiwan, amintește Bloomberg.

XS
SM
MD
LG