Liberalii susțin că ministrul Sănătății a făcut multe din aceste afirmații fără să îi informeze. Problema majoră rămâne: dincolo de contrele între liberali și USR-PLUS, nu există destule doze de vaccin.
Lipsa comunicării în interiorul Coaliției de guvernare și o posibilă competiție între ministrul Voiculescu și Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Vaccinare, încep să se vadă în mesajele transmise de reprezentanții PNL și cei ai USR-PLUS.
„Am propus premierului și am acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia”, a anunțat, sâmbătă seara, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă dedicată primelor măsuri care se vor lua după tragedia de la „Matei Balș”.
Pentru a fi sigur că mesajul a fost înțeles, Vlad Voiculescu a repetat că în luna februarie orice loc care este scos în platforma de programare va merge doar către categoriile enunțate.
Surse din PNL susțin că a existat o discuție între premierul Florin Cîțu și Vlad Voiculescu, dar că nu s-a ajuns la o soluție privind schimbarea strategiei de vaccinare în luna februarie. Premierul a fost de acord să se acorde o prioritate categoriilor vulnerabile, dar fără a interzice altor persoane să se înscrie pe platforma de vaccinare, susțin sursele citate.
Liberalii adaugă că după acest anunț făcut în conferința de presă, ministrul Sănătății nu a modificat vreun act care să fie în acord cu ce a declarat, iar lucrurile au rămas neschimbate. Astfel, dacă sunt vaccinuri și locuri pe platformă, o persoană eligibilă se poate înscrie și acum pe platforma de vaccinare, neexistând o interdicție. Problema principală o reprezintă însă tocmai lipsa vaccinurilor și nu o schimbare a strategiei de vaccinare, spun liberalii.
„Depinde de premier să îl aducă la ascultare pe ministru. Cine fluieră de mai multe ori în Biserică, trebuie să plece acasă. Nu există un acord politic în Coaliție că premierul nu poate schimba un ministru dacă partidul din care face parte nu e de acord. Nu e de dorit”, au declarat surse PNL pentru Europa Liberă.
Comitetul Național de Coordonare privind Vaccinarea, condus de Valeriu Gheorghiță, a decis pe 20 ianuarie să schimbe strategia națională de vaccinare. Astfel, pe parcursul unei zile 25% din programările dintr-o zi să fie dedicate persoanelor din domeniile esențiale, cum sunt ele definite în etapa a doua, iar restul de 75% să revină persoanelor vulnerabile.
„După atingerea procentului de 25% din locurile ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă”, se arată în decizia Comitetului Național de Coordonare privind Vaccinarea.
Nu a fost adoptată însă o decizie prin care persoanele din domeniile esențiale să nu se poată înscrie pe platformă pentru vaccinare în luna februarie.
România așteaptă ca în luna februarie să vină în țară vaccinul de la Astra Zeneca, iar acesta nu este recomandat persoanelor sub 65 de ani.
„Când vom recepționa vaccinul de la AstraZeneca, stabilim categoria de persoane elibigile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Premierul l-a contrazis de două ori pe ministrul Sănătății
Florin Cîțu a exprimat luni două puncte de vedere contrare celor afirmate de ministrul Sănătății. Premierul a precizat că nici o doză de vaccin nu poate să fie irosită, astfel că pot să fie vaccinate și persoane care nu au fost programate. De asemenea, Cîțu a precizat că doar o mie de persoane vaccinate nu erau programate, dar că există o explicație pentru fiecare caz în parte.
„Nu ne permitem să irosim nici o doză de vaccin. Datele arată că au fost aproape o mie și ceva de persoane care s-au vaccinat în afara programării. Pentru noi este foarte important să se vaccineze cât mai multă lume, acesta este scopul campaniei de vaccinare, nu să avem discuții că s-a vaccinat X sau Y. Doar așa putem să eliminăm pandemia, să se vaccineze cât mai multă lume”, a afirmat ieri premierul Cîțu înaintea unei ședințe a conducerii PNL.
Ministrul Voiculescu susținuse că 30% din vaccinări au fost în afara platformei, deoarece „unii au sărit rândul”.
„Cred vă vor veni 800.000 de vaccinuri de la AstraZeneca în luna februarie, care sunt pentru persoane sub 55 de ani. Dacă Pfizer suplimentează ceea ce a redus săptămânile trecute, ele vor merge cu prioritate către persoanele peste 65 de ani”, a subliniat premierul Cîțu.
Vaccinurile AstraZeneca vor fi folosite însă pentru persoanele înscrise în etapa a doua de vaccinare și aflate sub 55 de ani.
Autoritățile intenționează să folosească vaccinurile AstraZeneca pentru cadrele din învățământ. Astfel, vaccinarea va continua și în luna februarie, iar deschiderea unor sloturi noi nu va fi rezervată doar persoanelor peste 65 de ani sau cu boli cronice.
Comunicarea paralelă cu Grupul de Comunicare Strategică
Ministerul Sănătății a anunțat pe 30 ianuarie că „raportul zilnic despre evoluția pandemiei COVID-19 se schimbă. Acum cu mai multe date și mai ușor de înțeles”.
Decizia ministerului de a dubla informațiile Grupului de Comunicare Strategică a nemulțumit o parte a liberalilor. GCS a fost criticat în ultimul an pentru modul în care a prezentat datele despre pandemie.
Vlad Voiculescu vrea să schimbe și rata de incidență, PNL a modificat modul de calcul
Ministerul Sănătății a anunțat săptămâna trecută că vrea să schimbe și modul de calcul al ratei de infectare cu COVID, în sensul reintroducerii la calcul a focarelor. Ele fuseseră scoase în timpul guvernului PNL, de fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat săptămâna trecută că documentul este finalizat la nivelul ministerului, dar că decizia se va lua în urma consultării celorlalte autorități implicate.
Modul de calcul al ratei de incidență este foarte important, deoarece în funcție de aceasta se decid măsurile de relaxare sau înăsprirea restricțiilor. Pe baza acestei rate de incidență, s-a luat decizia privind redeschiderea școlilor începând cu 8 februarie. Dacă ar fi incluse și focarele, în fiecare județ s-ar majora rata de incidență.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere Ministerului Sănătății și ministrului Vlad Voiculescu despre strategia de vaccinare în luna februarie și care au fost măsurile concrete pe care ministerul le-a făcut pentru ca, în această lună, să fie vaccinate doar persoanele peste 65 de ani și cele cu boli cronice. Dar ministerul și ministrul nu au oferit un răspuns.
Facebook Forum