Linkuri accesibilitate

A murit Ion Mihai Pacepa, fostul general de Securitate, fugit în Occident


Gen. Ion Mihai Pacepa, șeful Direcției de Informații Externe a Securității, „a defectat” în Occident în iulie 1978
Gen. Ion Mihai Pacepa, șeful Direcției de Informații Externe a Securității, „a defectat” în Occident în iulie 1978

Ion Mihai Pacepa a murit duminică, 14 februarie 2021, în SUA, la vârsta de 92 de ani. Potrivit The Epoch Times, Pacepa era infectat cu coronavirus. Informația a fost publicată de Ronald J. Rychlak, care a scris împreună cu Pacepa cartea „Dezinformarea”.

Fost șef adjunct al Direcției de Informații Externe (DIE) a Securității din România comunistă, consilier personal al dictatorului Nicolae Ceaușescu și un apropiat al Elenei Ceaușescu, Ion Mihai Pacepa a intrat în Securitate în 1951, a avansat rapid de la gradul de locotenent la funcția de șef serviciu a Direcției a IV a Contraspionaj, iar în 1956, în perioada extrem de sensibilă de după revolta anti-comunistă de la Berlin (RDG), șef al rezidenței de spionaj din RFG. Tot prin Germania de Vest, Ion Mihai Pacepa a cerut azil în Statele Unite în iulie 1978. A folosit practic prilejul unei călătorii în Occident ca să rămână în Germania Federală. În SUA a lucrat pentru CIA în diferite operațiuni anti-comuniste și anti-sovietice.

După ceea ce s-a numit generic „fuga lui Pacepa”, Nicolae Ceaușescu a declanșat o adevărată epurare în aparatul de forță al regimului pentru a-i descoperi eventualii complici. Dictatorul Ceaușescu a oferit o recompensă de 1 milion de dolari pentru capturarea fostului său om de încredere. Există și informații potrivit cărora liderul comunist l-a angajat pe celebrul asasin internațional Carlos Șacalul ca să îl asasineze pe Pacepa.

La 10 ani de la fuga în Occident, Pacepa a scris lucrarea „Orizonturi Roșii” în care denunța cinismul, corupția și crima care dominau regimul comunist de la București.

În 1988, și apoi în 1989, Europa Liberă a difuzat în mai multe seriale fragmente din carte. Lucrarea a circulat clandestin în România și Ungaria, iar după 1989 a fost tradusă și publicată și în limba română.

Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, publicat în 2006, arată că generalul Ioan Mihai Pacepa a jucat un „rol excepțional în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității" și „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu".

Alte analize, unele în baza unor documente ale Securității văzute de cercetători mai recent, îi contestă lui Ion Mihai Pacepa statutul de critic autentic al regimului comunist. Cu o carieră construită în Securitate în anii '50 și o influență fără precendent în timpul dictaturii Ceaușescu, se pare că generalul era unul dintre cei mai corupți lideri ai regimului și că, la momentul fugii, era pe cale să fie înlocuit și anchetat. Indiferent însă de motivele care l-au determinat să ceară azil politic în Statele Unite, e cert că informațiile aduse blocului occidental au subminat din temelii regimul comunist de la București și nu numai.

Potrivit biografiei Humanitas, care a republicat „Orizonturi Roșii”, Ion Mihai Pacepa a mai publicat în 1993 Moştenirea Kremlinului, iar în 1999 trilogia Cartea Neagră a Securităţii.

În 2007 a apărut în SUA, tot sub semnătura sa, Programmed to Kill: Lee Harvey Oswald, the Soviet KGB and the Kennedy Assassination.

În iunie 2009 a publicat, la Editura Humanitas, o carte de confesiuni, Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa, rezultat al primului interviu pe care l-a acordat, după 31 de ani, unui jurnalist român, Lucia Hossu Longin. Ultima sa carte, Disinformation, a apărut în Statele Unite în 2013.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG