Linkuri accesibilitate

Când vor dispărea pensiile speciale. Răspunsul premierului Florin Cîțu


 Florin Cîțu spune că sistemul de pensii din România va fi reformat
Florin Cîțu spune că sistemul de pensii din România va fi reformat

Premierul Florin Cîțu a declarat joi seara că problema pensiilor speciale se va rezolva trecând toate pensiile pe contributivitate, cu excepția pensiilor militare.

Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa și această reformă a pensiilor. Așa cum am spus, și avem și în programul de guvernare, pensii bazate pe contributivitate- mergem în această direcție. Și atunci vom rezolva această problemă a celor două Românii: una în care unii sunt speciali, și alta în care alții nu sunt speciali. Dar Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament. Prin Ministerul Muncii vom începe modificarea legislației, dar este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă (...) aceea demografică”, a spus Florin Cîțu, într-o emisiune la Digi24.

Premierul a spus că pentru rezolvarea problemei demografice are mai multe planuri printre care creșterea natalității, dar pentru acest lucru trebuie să regândească tot sistemul de pensii.

Întrebat când vor fi eliminate pensiile speciale, Cîțu a declarat că vor dispărea când toate pensiile vor trece pe sistemul de contributivitate.

Despre pensiile speciale care sunt în plată, Florin Cîțu a spus că acestea sunt greu de desființat pentru că proiectele de lege precedente privind sistemul de pensii speciale au fost respinse de Curtea Constituțională.

Noi vrem să trecem pensiile pe sistemul de contributivitate. În ceea ce privește pensiile militarilor, acolo este o altă discuție - ele sunt separate”, a spus premierul.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG