Linkuri accesibilitate

Manifestanții din Myanmar nu se lasă intimidați. UE condamnă ferm violențele


Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, relatează BBC.

Manifestanții pro-democrație din Myanmar nu se lasă intimidați de reprimarea violentă a protestelor și anunță noi mișcări ample de stradă, dar și o grevă generală, după ce țara a trecut printr-o lovitură de stat militară. La rândul lor, autoritățile avertizează că numărul morților ar putea crește, transmite Reuters.

BBC relatează că sute de mii de oameni au ieșit luni în stradă, în ceea ce se conturează a fi una din cele mai mari manifestații de până acum. Afacerile sunt închise în semn de protest, iar greva ar fi susținută, spun jurnaliștii britanici, și de o parte din sectorul public.

„Protestatarii incită acum oamenii, în special adolescenţi şi tineri emoţionali, la o cale confruntaţională în care vor suferi pierderea vieţii”, a transmis postul public de televiziune, în contextul în care doi tineri au fost împușcați mortal în timpul protestelor din week-end, iar anunțul privind organizarea de noi alegeri nu a reușit să calmeze spiritele.

În oglindă cu propaganda oficială, liderii protestatarilor chemă tinerii în stradă:

„Cei care nu au curaj să iasă, să stea acasă. Eu voi ieşi cum voi putea. Aştept generaţia Z. Să ne vedem acolo, prieteni”, a scris noaptea trecută pe Facebook un activist, citat de agențiile internaționale de știri.

Generalii din Myanmar au organizat lovitura de stat pentru că, susține Aramta, alegerile din noimebrie ar fi fost fraudate, chair dacă Liga Naţională pentru Democraţie, partidul liderei Aung San Suu Kyi a câștigat detașat. Au fost arestate până acum peste 600 de persoane, inclusiv membri ai guvernului sau ai formațiunilor politice din Opoziție.

Yangon, Myanmar, 22 februarie, 2021. REUTERS/Stringer
Yangon, Myanmar, 22 februarie, 2021. REUTERS/Stringer

Luni, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un nou set de concluzii, prin care a condamnat ferm lovitura de stat militară și și-a exprimat solidaritatea cu poporul birman:

„ (...) miniștrii au solicitat dezamorsarea crizei actuale prin încetarea imediată a stării de urgență, restabilirea guvernului civil legitim și deschiderea parlamentului nou ales. Miniștrii au solicitat din nou autorităților militare să îi elibereze imediat și necondiționat pe președintele U Win Myint, pe consiliera de stat Daw Aung San Suu Kyi, precum și pe toți cei care au fost reținuți sau arestați în contextul loviturii de stat. Nu numai că autoritățile ar trebui să dea dovadă de maximă moderație, dar toate părțile ar trebui să se abțină de la violență.

UE este pregătită să sprijine dialogul cu toate părțile interesate esențiale în vederea soluționării situației, însă Consiliul a declarat că UE este pregătită și să adopte măsuri restrictive care să vizeze persoanele direct responsabile de lovitura de stat militară și interesele lor economice. În același timp, UE va continua să își revizuiască toate instrumentele de politică în funcție de evoluția situației, inclusiv politica sa privind cooperarea pentru dezvoltare și preferințele sale comerciale.

UE va continua să ofere asistență umanitară și va urmări să evite măsuri care ar putea afecta negativ populația din Myanmar/Birmania, în special persoanele care se află în situațiile cele mai vulnerabile” – se precizează într-un comunicat de presă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG